Wat is er in Groningen aan de hand

Het schaakleven in Groningen en Drenthe concentreert zich rondom de stad Groningen. Maar wat is er daar aan de hand? Groningen trekt zijn eerste team in de Promotieklasse terug en Unitas trekt zijn tweede team in de eerste klasse terug. Groningen doet dat vlak voordat de al uitgestelde wedstrijd tegen Hoogeveen gespeeld zou worden. Redenen genoeg om je af te vragen wat er aan de hand is.

Groningen en Unitas waren altijd de grote clubs in Groningen en spelen nu voor het tweede seizoen gezamenlijk in de KNSB onder de naam Groninger Combinatie.

Laten we de huidige aantal teams eens vergelijken met een aantal jaren geleden. Ik ga willekeurig 10 jaar terug en bekijk de groten van toen (Groningen, Unitas, Sissa, Staunton en Haren):
Groningen had toen 3 KNSB en 4 Nosbo-teams. Nu hebben ze 2 KNSB en 2 Nosbo teams. Dat is een terugval van 7 naar 4 teams
Unitas had toen 4 KNSB en 4 Nosbo-teams. Nu heeft Unitas 2 KNSB en 1 Nosbo-team. Een terugval van 8 naar 3 teams
Sissa had in 2013 1 KNSB en 2 Nosbo-teams. Nu heeft Sissa 2 KNSB en 5 Nosbo-teams. Een toename van 3 naar 7 teams.
Staunton had in 2013 géén Knsb maar wel 3 Nosbo-teams. Nu heeft Staunton wel een KNSB-team en 3 Nosbo-teams. Een toename van 3 naar 4 teams
Haren had 1 Knsb en 4 Nosbo-teams. Nu heeft Haren slechts twee Nosboteams. Een terugval van 5 naar 2.
Totaal van 26 teams naar 20 teams

Winnaar van de laatste jaren is dus duidelijk Sissa. Sissa, een aantal jaren geleden op sterven na dood, is nu helemaal herrezen en wat teams betreft de grootste Groninger club geworden. Net zo groot als Unitas en Groningen tezamen. Het lijkt me dat Groningen en Unitas dat niet op zich kunnen laten zitten.

Het feit dat er teams vlak voor de eerste wedstrijd worden teruggetrokken is natuurlijk op zijn zacht gezegd niet netjes te noemen. Men zal beslist goede redenen hebben, maar hoe zorgen we er voor dat dit niet steeds weer gebeurd. Meestal zitten de problemen bij de onderste teams. Die moeten alle wijzigingen van spelers in hogere teams voor hun rekening nemen. Echter Groningen trekt hun hoogste team terug. Het is ook niet de eerste keer dat dit vlak voor of na het begin van de competitie gebeurd.

Hoe komt dit:
1. Zijn wij schakers te vrijblijvend geworden? Het zijn tenslotte de schakers die afzeggen, niet de bestuurders.
2. Stappen we te makkelijk over naar een andere club? Zijn de meeste schakers consumenten geworden? Vandaag AH, morgen de Lidl?
3. Zijn schaakbestuurders wat minder alert geworden of misschien wel moegestreden? Ik zie in de bestuurders nog veel dezelfde namen als 25 jaar geleden.

Lijkt mij een leuk thema om te bespreken. Tussen schakers onderling, in de schaakverenigingen, in de Nosbo en in de Knsb.

Tagged with: , , , , ,
Geplaatst in KNSB, NOSBO
4 comments on “Wat is er in Groningen aan de hand
 1. Harold schreef:

  Vergeet Lewenborg niet, van 1 KNSB naar 0 KNSB teams

 2. Freddie schreef:

  Bij vrijwel elke club is de interne de ruggegraat.
  Unitas en Groningen weten dat natuurlijk ook wel en ze hebben volgens mij ook van alles geprobeerd om meer leden naar de interne te lokken.
  Het is natuurlijk jammer dat dat geen doorslaand succes geworden is, want los van sentimenten bestaat elke club ook bij de gratie van andere.
  Als de belangstelling voor de interne mager is, dan geldt dat al snel ook voor een externe competitie.
  Dat verband lijkt me niet vergezocht en daarmee is het antwoord op je vraag in de kop van dit artikel wel grotendeels gegeven denk ik.
  Algemeen gesproken draait het natuurlijk meer om de betrokkenheid van de leden dan om het aantal.
  Hierop voortbordurend spreekt mij het idee om clubs bij vergaderingen v/d Nosbo niet langer op grond van het aantal leden naar rato stemrecht te geven, maar op grond van het aantal vertegenwoordigende teams, wel aan.

 3. Sopho schreef:

  De schaaksport is pak-m-beet tien jaar bezig te verworden tot een opgeschoten-jongeren-spelletje. Mede door een groep fanatieke jeugd-begeleiders (‘de jeugdmaffia’), die alles aan de kant wenst te schuiven ten faveure van de jeugd, wordt de sport verkwanseld. Bij plaatsing in teams, bijvoorbeeld, moet onder druk van de jeugdmaffia altijd de jeugdspeler voorgaan – ook al is de jeugdspeler nog lang niet op niveau. Spelers van (ruim) boven de 25 hebben het gevoel niet meer van belang te zijn voor de club en haken dan ook massaal af. Met dank aan de te ver doorgeschoten jeugdmaffia.

 4. Jan Hollander schreef:

  Het verval bij de schaakclubs is al meer dan 30 jaar aan de gang. De KNSB/Nosbo deden er weinig aan.Het overkwam hun. Leden die er voor waarschuwden waren pessimisten. De Nosbo competitie werd toen met 10- en 8 tallen gespeeld! De Nosbo had meer dan 1100 leden. De huidige reactie op de neerwaardse gang is een vrijblijvende Nosbo competitie..zonder uitdagingen. Dit vindt je ook bij vele schaakclubs terug. Spelen voor de fun. Door de vrijblijvendheid en het wegvallen van het wedstrijd element zijn er echter een groter aantal spelers nodig per club / competitie. en dus zijn er minder teams. Dit proces zal zich vrees ik verder doorzetten. Dit samen met het snel wegvallen van de babyboom generatie uit het schaken luidt het einde in van het georganiseerd schaken buiten de grote steden.Jan Hollander

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: