Derde ronde Unive

De derde ronde van Univechess wordt gespeeld op een zondag. Het is ook de eerste dag dat de Kroongroep zijn partijen speelt. Dat betekent veel publiek en soms wat meer geroezemoes dan de andere dagen. Gelukkig houdt Hans Böhm met zijn commentaar in het schaakcafé vele onrustige mensen aan hun stoel gekluisterd. Het enige wat ze daar kunnen doen is zetten voorstellen die stukverlies opleveren. En daar weet Hans wel mee om te gaan.

De kroongroep klaar voor de start

De kroongroep klaar voor de startfotografen aan het werk

fotografen aan het werk


Naast het commentaar heeft ook Raindrop een schaakstalletje ingericht met schaakboeken, schaakklokken, schaakspellen etc. Het stalletje is er nog enkele dagen.

Bij de opening zijn grote schilderijen gebruikt die in de zaal van de Open groep hangen. Blijkbaar hebben ze daarbij veel verf gebruikt, want één van de schilderijen viel met een klap naar beneden. Om u gerust te stellen, er waren geen gewonden. In één van mijn volgende verslagen zal ik de schilderijen presenteren.

Hier hangt het schilderij nog

Hier hangt het schilderij nog

In de ochtendgroep van de amateurs was het de vraag of Fons van Hamond weer zou winnen. Daar leek het wel op, kijkt u maar eens naar onderstaande stelling

De cruciale stelling bij Fons van Hamond - Johan Lindeman: 0-1

De cruciale stelling bij Fons van Hamond – Johan Lindeman: 0-1


Da4 won, maar Fons speelde Dc5 met ondekbaar mat. Echter er volgde Dxc1 met schaak. En na Dxc1 volgde Pe2 en Pxc1. En in plaats van mat te geven stond Fons een kwaliteit achter en dat werd vervolgens verloren.
Goede kansen dus voor de andere kanshebbers. En die zijn er nog genoeg, want vijf spelers hebben nog 3 uit 3.
Jonas Hilverda - Franky Deketelaere: 0-1 Jeugd geeft nooit op

Jonas Hilverda – Franky Deketelaere: 0-1
Jeugd geeft nooit op


De jeugd leert om nooit op te geven en dan krijg je bovenstaande stelling te zien. Ach, het is ook wel eens leuk om met twee dames mat te zetten.
Die kans krijg je niet zo vaak. Maar dan moeten ze niet één zet voor mat opgeven. Laat dan ook de matzet uitvoeren.

In de middaggroep eindigde het gevecht op bord 1 tussen Joan Reinders en Gareth Haslinger na zware strijd in een herhaling van zetten. De zwarte koning leek op e4 aktiever te staan dan de witte koning, maar is dan ook een doel voor schaakjes. In dit geval van een toren. Weglopen kon wel, maar dat ging pionnen kosten.

analyse. vooraan Joan Reinders - Gareth Haslinger: remise

analyse. vooraan
Joan Reinders – Gareth Haslinger: remise


Op bord 2 won Joop Hummel van David Knight. Joop kwam een stuk voor en daarna was het niet moeilijk meer. Hoogeveens talent Sander Taams won combinatoir aan bord 3 van oude rot Ben Poelstra uit Almelo. Middels een paardoffer werd de overwinning ingeluid. Volgens het aanwezige publiek heerlijk om naar te kijken, hoewel Poelstra daar anders over zal denken.
Naast Joop Hummel en Sander Taams kwam ook Herman Voss op drie uit drie door een soepele overwinning op Gerard Baars. Dat klinkt in ieder geval mooi. Drie mensen met drie uit drie. En tenzij de wedstrijdleiders ingrijpen krijgen we na de volgende ronde niet vier mensen met vier uit vier.

Het mooie van een schaakpartij tegen mensen is dat je na afloop kunt analyseren. Je kunt dan vragen ‘wat zou je doen als ik dit had gedaan’. Want het gaat natuurlijk niet altijd om de computerzet te vinden. Dat kun je thuis doen. Neen, het gaat er juist om om te kijken of je tegenstander het ook allemaal heeft gezien. Levert soms grote frustaties op. Je hebt een zet niet gespeeld omdat je een weerlegging zag en dan vertelt je tegenstander dat hij de weerlegging niet had gezien. Meestal echter levert het veel plezier op. Met een pilsje in de hand en toeschouwers die zich er mee gaan bemoeien wordt het in ieder geval gezelliger en luidruchtiger van. En na uren je mond houden is alleen het feit dat je wat mag zeggen al een verademing.

Geplaatst in Univé Hoogeveen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: