Eerste klassen Nosbo

Klasse 1A
In deze klasse werd er vooral gekeken naar de wedstrijd tussen ESG-2 en Staunton-3. Wie zou de achtervolging volhouden op Assen 2. Staunton had al drie verliespunten, ESG 2 slechts één. En ESG-2 moet in de laatste ronde nog tegen Assen 2. Voor de spanning was het beter als ESG-2 won. Daar keken de Stauntonspelers natuurlijk niet naar, die wouden gewoon winnen. ESG-2 won echter met 5-3.
Assen 2 won eveneens met 5-3 maar dan van HSP/Veendam 2. De winst werd gehaald aan de borden 4 en 5 waar Assen 2 de hogere rating in punten uitdrukte.
Sissa 4 won met 5,5 – 2,5 van de onderaanstaande v.d.Linde 2. Bart Romijn aan bord 1 kreeg het hierbij wel makkelijk tegen Gerko Vieregge die maar liefst 540 ratingpunten minder heeft. Opvallen verder was het verlies van de NOSBO-voorzitter aan bord 8 tegen Henderikus Brader.
Dwingeloo greep de kans om uit de buurt van de laatste plaats te komen. Uit in Hoogeveen werd de derby tegen Hoogeveen 2 in hun voordeel beslecht. waardoor ze Hoogeveen 2 in de ranglijst passeerden. Vooral de winst van Bart de Kwaasteniet op de hoger gerate Klaas van der Sluijs droeg aan de overwinning (3,5-4,5) bij.
Bovenin blijft de strijd spannend met Assen 2 aan de leiding met 10 uit 5 gevolgd door ESG-2 met 9 uit 5. De komende twee ronden krijgt ESG-2 ESG-2 Van der Linde 2 en Hoogeveen 2, terwijl Assen Dwingeloo en Sissa-4 treft. De laatste speelde zowel tegen ESG-2 als Staunton 3 gelijk dus die wedstrijd is geen gelopen koers. Dat is ook sterk afhankelijk van de opstelling van Sissa 4 die per wedstrijd anders is.
In de laatste ronde staat dan de kraker ESG 2 – Assen 2 op het programma.
Onderin zal het lastig zijn voor van der Linde 2 om van de laatste plaats af te komen. Zij krijgen nog ESG2, Het Kasteel en Staunton 3 en dat zijn niet de makkelijksten in deze poule.

verslag ESG-2: http://esgemmen.wordpress.com/2014/02/04/staunton-3-esg-2/
verslag Staunton 3: http://www.sgstaunton.nl/website/ (even naar beneden scrollen)
verslag Assen 2: http://forum.schaakclubassen.nl/viewtopic.php?f=6&t=362&start=20#p2425
verslag HSP/Veendam 2:
verslag Sissa-4: http://www.jsvsissa.nl/ Draadje Sissa-4 op het forum (inclusief partij)
verslag v.d.Linde 2:
verslag Hoogeveen 2: http://www.schaakclub-hoogeveen.nl/index.php?pag=externecomp/tweede2013.php#ronde6
verslag Dwingeloo:

klasse 1B
Klasse 1 B speelden al hun wedstrijden op maandag en dinsdag. De Nosbo-site verslaat dan ook De Schaakreporter met de uitslagen. Zij hebben echter slechts één zin: Groningen 1 op weg naar de Promotieklasse. Ik weet niet of dit ironisch is bedoeld (Groningen 1 trok zich aan het begin van de competitie terug uit de Promotieklasse), maar de conclusie is wel terecht. Na de krappe winsten op de beide concurrenten moeten ze in de laatste drie ronden tegen wat zwakkere teams. Ze hebben het nu dus in eigen hand. Hoewel het altijd uitkijken blijft voor uitglijders.
Na in de vorige ronde met 4,5-3,5 van Middelstum te hebben gewonnen, werd nu met dezelfde cijfers gewonnen van Roden. Hierdoor staat Groningen nu 1 wedstrijdpunt voor op beide concurrenten.
Middelstum won met 5.5-2,5 van J.H.Kruit en staat nu precies gelijk met Roden.
Daarachter valt er een gat met Bedum als leider van de middenmoot dankzij een mooie overwinning op Staunton 4. Staunton 4 had voor de gelegenheid een aantal jeugdspelers opgesteld, maar dat leidde wel tot vier nullen aan de onderste vier borden. Daar konden de overwinningen aan de eerste twee borden van Jonas Hilwerda en Bauke Koole op respectievelijk de hoger gerate Luc Hofstra en Marcel kuipers niet tegen op.
DAC schepte wat afstand met de degradatiezone door met 7 man te winnen van Lewenborg. (3-5)
Ook HSP/Veendam 3 deed dat door een overwinning op Ten Boer die daardoor alleen staat met 2 wedstrijdpunten op de voorlaatste plaats. De onderste drie borden van Ten Boer gingen verloren. Het wordt tijd dat de jeugd van Ten Boer doorbreekt om juist daar Ten Boer te versterken.

verslag Groningen: http://www.scgroningen.nl/groningen-1-op-stoom/
verslag Staunton 4: http://www.sgstaunton.nl/website/extern/4e.html
verslag Middelstum: http://www.schaakclubmiddelstum.nl/
verslag Lewenborg: http://www.schaaklewenborg.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=78:lewenborg-dac-4-februari-2014&catid=16:externe-competitie&Itemid=479
verslag Ten Boer: http://albertsschaakblog.blogspot.nl/2014/02/ten-boer-redt-het-niet-tegen-veendamhsp.html
verslag HSP 3: http://www.schaakclubhsp.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=103&Itemid=90

klasse 2B
u had nog een verslag te goed van klasse 2B. Hierin ging de aandacht uit naar het topduel tussen Valthermond en Haren 2. Die werd door het vijftal van Haren 2 gewonnen met 2-4. Hierdoor gaat Haren 2 aan de leiding op twee punten gevolgd door Rochade die het streekduel met buurman HSP/Veendam 4 met 4,5-1,5 wist te winnen. Rochade wist drie keer te winnen en speelde drie keer remise.
Assen 2 won van ESG-3 dat gemiddeld 200 punten minder rating per bord op kon stellen. De winst van oud NOSBO-voorzitter Jan Peek op René den Dekker en de winst van Klaas Tiemens op Jacob Dijkstra verzachtte het verlies voor de Emmenaren.
Hoogeveen 3 won nipt van Lewenborg 2. Die kwam met vijf man opdagen en lieten hun zesde bord leeg. Dat zie je niet vaak meer. Op de vijf borden hielden beide teams elkaar in evenwicht met elk één winst en drie remises. Het lege bord zorgde dus voor de winst voor Hoogeveen 3.
Het Kasteel 2 won met 4-2 van Groningen 2. Dit kwam door twee overwinningen op de borden 5 en 6. De eerste vier borden eindigden in remise.

Geplaatst in NOSBO
One comment on “Eerste klassen Nosbo
  1. Ernst-Jan schreef:

    Het blijven hele fijne verslagen schaakjan!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: