Beker berichten KNSB en NOSBO

Afgelopen weer veel bekerwedstrijden. Voor zowel de KNSB als de NOSBO.

Eerst maar eens de KNSB-beker:
Nog drie NOSBO-teams in de running, waarvan er twee hun wedstrijd wonnen:
Groninger Combinatie won met 2,5 – 1,5 van ESG / Dr. Max Euwe. Ze hebben al een verslag op hun site staan. Een unicum ik weet het. Het is ook geen lang verslag, maar u kunt er wel alle partijen naspelen. Vorig jaar bereikte de Groninger Combinatie de finale en ze willen dat dit jaar weer bereiken. Jan Werle en Milan Mostertman wonnen, Erik Hoeksema verloor en Jasper Geurink moest tevreden zijn met remise. Speciaal voor Milan het volgende liedje: http://www.youtube.com/watch?v=Md499YMckWw
Sissa vergat dat het gisteren Valentijnsdag was. In plaats van bij hun vriendin zaten ze te schaken. Of misschien hebben ze wel geen vriendin en gingen ze daarom maar schaken. In ieder geval kwam Wageningen van een koude kermis thuis. Leek me een leuke revanche voor de verloren competitieduel, maar daar heb ik Sissa niet over gehoord. Daarom noemen ze hun tegenstander in hun verslag waarschijnlijk ook niet bij naam. Sissanen staan er om bekend eigenwijs genoeg te zijn dat het hun niet uitmaakt tegen wie ze spelen.
Staunton mocht proberen tegen Philidor 1847 voor een verrassing te zorgen. Volgens hun verslag van de vorige ronde is dat waarschijnlijk ooit eens gelukt maar dit keer lukte het niet. Misschien wist Philidor 1847 ook dat ze eens verloren hadden want hun opstelling was aan de sterke kant (Michiel de Jong, Tjapko Struik, Eddie Scholl en Erik Sparenberg. Alleen Erwin van der Pelt wist een remise binnen te halen. Het was ook het bord met de minste ratingverschil. Slechts 100 punten. Bij de overige borden was dit 250-300

verslag GC: http://chessteam.blogspot.nl/2014/02/knsb-beker-groninger-combinatie-esg-dr.html
verslag ESG/Dr.Max Euwe:
verslag Sissa: http://www.jsvsissa.nl/
verslag Wageningen:
verslag Staunton: http://www.sgstaunton.nl/website/extern/knsb-beker.html
verslag Philidor 1847:

De NOSBO-beker:
Deze week stonden de kwartfinales op het programma. Drie van die wedstrijden werden gisteravond gespeeld. Voor mij wat moeilijk om de eigen verslagen van de verenigingen te volgen. Die zijn er namelijk nog niet. Gelukkig was uw reporter bij twee wedstrijden aanwezig. Omdat voor de wedstrijd Sissa 3 – ESG 2 beide teams al een verslag op hun site hebben staan (ESG zelfs zeer uitgebreid) zal ik mij hier richten op die andere wedstrijden.
Leek – Oostermoer.
Die werd al op 7 februari gespeeld. Het moet een zeer spannende pot geweest zijn. Immers met een uitslag van 2-2 zal er vast veel gesproken zijn over de gemiste kansen. In het verslag van Leek geven zij aan dat halverwege de avond zij er de volste vertrouwen in hadden dat ze zouden winnen. Het werd zoals gezegd 2-2. Bij het vluggeren nam Leek de leiding door winst van Erwin Heijnen op Heinse van Houten en een remise van Johan Scharft tegen Martien Visser (die spelen bijna altijd remise tegen elkaar). De overige stelling boden wel kansen voor Leek, maar bij snelschaken tellen kansen niet. Alleen kansen die tijdig benut worden leveren een overwinning op. Beide partijen gingen verloren waardoor Oostermoer doorging. Grote man bij Oostermoer was Jasper Snijders die als enige twee keer won (van Sander Westerlaan)
HSP/Veendam – DAC:
DAC vond Assen verder weg dan Veendam en daarom werd de wedstrijd in Veendam gespeeld. Op papier een makkie voor HSP/Veendam, maar zo gemakkelijk ging het niet. De onderste twee borden werden remise. De remise tussen de DAC-er Arie Verhoog tegen Bernard Bontjer was nog wel te verwachten, maar de remise van Ties Molenhuis tegen de 400 punten hoger gerate Wiebe Wielinga kunnen we gerust een groe verassing noemen. Bovenin wisten de HSP/Veendammers hun ratingoverwicht wel in twee punten uit te drukken. 3-1 voor HSP/Veendam.

Deze slideshow vereist JavaScript.


Assen 2 – Hoogeveen
Hier was uw reporter aanwezig, dus een wat uitgebreider verslag.
Op papier waren de Hoogeveners favoriet, zeker gezien het feit dat ze in de sterkst mogelijke opstelling verschenen. Assen 2 was op zoek gegaan naar misschien niet de sterkste opstelling, maar een opstelling die de meeste kans op succes bood. Zo lieten ze nieuw lid en eerste bordspeler van hun derde aan bord 1 plaatsnemen. Iemand die remise speelt tegen Paul Assen kan dat misschien ook tegen Andries Mellema. Oud Assen 1 speler Sjoerd Homminga moest Osama Sadallah in bedwang houden. Onderin werd de jeugd opgesteld. De 17 jarige Gertjan Haan moest Christiaan Mol bestrijden en de 21 jarige Rieks Taal mocht Marten Berghuis gaan verslaan. Rieks is natuurlijk geen jeugdspeler meer, maar gezien de leeftijdsopbouw bij het schaken noem ik iedereen onder de 30 jeugd. Bejaard ben je pas boven de 80 jaar.
Het plan werkte niet helemaal. Ten eerste omdat Christiaan Mol voorbij werd gestreefd door Marten Berghuis die trots verkondigde nu een hogere rating te hebben dan Christiaan. Het blijkt dan wel te gaan om de TPR in de promotieklasse. Volgens de ratinglijst van februari heeft Marten nog wat in te halen.
De eerste Assenaar die in de problemen kwam was Sjoerd Homminga die werd verrast door de dameuitval Da5 gevolgd door Db4. Dit kostte een pion terwijl er ook nog een dubbele c-pion kwam. Het leek er op dat er een klein beetje compensatie was, maar dit was niet voldoende. Tenminste zoals het ging kwam wit er niet meer aan te pas. De slotzet Pf3 maakte een eind aan de ongelijke strijd. Toen Osama bij ESG speelde verloor hij een paar keer door dameuitvallen en kreeg dan ook van de supportervereniging de opdracht om nooit meer Da5 of Dh5 te spelen. Bij Hoogeveen durft hij het blijkbaar weer aan, met een goed resultaat. In deze wedstrijd speelde hij zowel Da5 als Dh5. Dat moest ik even mededelen aan de voorzitter van de supportersvereniging van ESG de heer Hans Hut.
Stelling: Sjoerd Homminga - Osama Sadallah na Pf3

Stelling: Sjoerd Homminga – Osama Sadallah na Pf3


Kh1 leidt tot mat in 1; *f3 leidt tot mat in 2 en Kf1 leidt tot mat in drie, nog los van het feit dat het paard ook nog de dame (en toren) aanvalt.
De tweede Assenaar die in de problemen kwam was Gertjan Haan. Die had zijn dame voor zijn pionnen gezet en zag tot zijn schrik dat die dame geen velden meer had waar hij zich kon terugtrekken. Daarom moest hij wel een stuk tegen twee pionnen offeren. Achteraf bleek het gelukkig voor hem niet fataal te zijn. Marten offerde namelijk nog een derde pion voor de aanval, maar die sloeg niet door. Gertjan wist vervolgens een stelling te bouwen welke laat op de avond remise werd gegeven.
Riekus Taal en Christiaan Mol speelde lange tijd theorie. Toen het ankwam op eigen kracht konden geen van beide een goede winstweg vinden waarop tot remise werd besloten.
Andries Mellema en Hans Smit besloten om eerst maar eens de stukken goed te zetten voordat ze zich gingen bemoeien met de stelling van de tegenstander. Beide kozen voor een rustige stevige stelling. Van Mellema zijn we dat gewend. Die wil altijd het maximale spelplezier uit zijn schaakavonden halen en is daarom vaak als laatste klaar. Ook nu geen poging de tegenstander al in de opening te overrompelen. Dat ging ook moeilijk want Hans had een degelijke drie rijenopstelling opgetrokken, terwijl Andries een 4 rijen opstelling innam. Toen alles goed stond gingen de heren elkaar opzoeken en toen kon Andries met kleine middelen de stelling van hans kraken. Eerst werd pion a6 veroverd en even later ging de tweede pion in het doosje. En dan is het moeilijk om tegen Andries nog wat klaar te maken. Een duidelijk verlies dus.
Totaal een makkelijke 3-1 overwinning voor Hoogeveen.
Bij welke partij staat er wat op het spel?

Bij welke partij staat er wat op het spel?


Bij Sissa 3 – ESG 2 bleek weer eens dat heel veel schakers niet alle regels even goed kennen. Wat gebeurt er bij een onreglementaire zet?, wanneer kun je dit claimen?, hoe claim je de 50 zetten regel als er niet genoteerd wordt?, hoe claim je bij versneld beëindigen van de partij als je tegenstander alleen op tijd speelt? En ook de niet-professionele wedstrijdleiders hebben hiermee vaak problemen. Wat gebeurde er dan allemaal vraagt u zich af. Lees het op de site van esg.
De wedstrijd Sissa 3 – ESG 2 eindigde in een 2,5 – 1,5 overwinning voor Sissa 3. Zie beide verslagen.

In de halve finale treffen Oostermoer en HSP/Veendam elkaar op donderdag 13 maart in Oostermoer. Daarvoor ontmoeten Hoogeveen en Sissa 3 elkaar op dinsdag 11 maart in Hoogeveen.

verslag Leek: http://www.schaakclubleek.nl/
verslag Oostermoer:
verslag HSP/Veendam:http://www.scveendam.nl/2013-2014/Senioren/Beker14feb2014.pdf
verslag DAC:
verslag Assen 2:http://forum.schaakclubassen.nl/viewtopic.php?f=6&t=382&start=10#p2440
verslag Hoogeveen:
verslag Sissa 3: http://www.jsvsissa.nl/
verslag ESG: http://esgemmen.wordpress.com/

Tagged with: , , , , , , , , ,
Geplaatst in KNSB, NOSBO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: