Jeugdkampioenschappen Nosbo gestart

Vandaag zijn in Groningen de Noordelijke kampioenschappen gestart. Vandaag nog bescheiden met de B en E-jeugd, maandag ook de andere categorieën.
In de NOSBO zijn er voor de jeugd veel aktiviteiten. Bij de Grand-Prix toernooien doen altijd tussen de 50 en 100 jeugdschakers aan mee en bij de basisscholenkampioenschappen doen elk jaar ca. 700 kinderen mee. Dan is een Nosbo-kampioenschap met 53 deelnemers een beetje dunnetjes.
De allersterkste jeugd doet niet mee, die schaken liever tegen grootmeesters. Een mooie kans voor de schakers die het zonder zonder uitgebreide training moeten doen.
In de B-jeugd strijden 6 schakers om de titel waarbij Gerben Leeftink op grond van zijn rating als eerste geplaatst is. De concurrentie moet komen van Raymon Oord (die na het Ganzenmarkt toernooi weer een toernooi wil winnen) en Lisanne Waardenburg. De drie kanshebbers moesten in de eerste twee rondes tegen de drie outsiders.

1e ronde categorie B

1e ronde categorie B


De vraag was derhalve of één van de drie een uitglijder zou maken.
In de eerste ronde gebeurde dit niet. Het werden eigenlijk vrij makkelijk en redelijk snelle overwinningen. Alleen Raymon wou wat langer schaken en liet het tot een eindspel komen met slechts één pionnetje meer. Hij haalde echter wel goed de tegenkansen er uit en kon vervolgens de partij simpel uittikken. Commentaar Raymon: Ze speelt veel sterker dan haar rating aangeeft! Dat is bij de jeugd wel vaker het geval.
In de tweede ronde waren de spelers meer ingeschaakt en ging het niveau van de partijen althans in de opening omhoog. De einduitslag was dat de drie favorieten weer wonnen en nu gezamenlijk met 2 uit 2 aan de leiding gaan. Maandagmorgen beginnen de onderlinge wedstrijden met als eerste Lisanne Waardenburg tegen Raymon Oord

E-categorie

Wedstrijdleider Eddie Janssen spreekt.

Wedstrijdleider Eddie Janssen spreekt.


In de E-categorie streden 8 spelers om het kampioenschap. Voor de titel was Tristan van Foreest de favoriet, terwijl zijn zusje Machteld deze ook wel wou hebben. De verschillen waren echter niet groot en er werd wel erg snel gespeeld. En dan is een foutje zo gemaakt.
E: gezien op niveau

E: gezien op niveau


Reeds in de tweede ronde kwam er een verrassing. Machteld won van Tristan. Dat doet ze wel vaker, maar dat Tristan zich ook nu liet verrassen was niet verwacht. Machteld verloor vervolgens in de derde ronde van Loek van der Hagen de op papier nummer drie. In de vierde ronde wist deze vervolgens Tristan van zich af te houden middels een remise. Machteld verloor voor de tweede keer, nu van Hugo Timmer. Daardoor stond na vier ronden alleen Nanne van Foreest op vier uit vier. Die moest in de laatste drie ronden echter nog tegen zijn zus Machteld, zijn broer Tristan en tegen Loek van der Hagen. Dat was nog een maatje te groot voor hem. Loek van der Hagen gaf alleen nog een halfje weg aan Hugo Timmer en bleef Tristan van Foreest een halfje voor.

KAMPIOEN NOSBO E-categorie (geboren in 2004 of later): LOEK VAN DER HAGEN

Eindstand: http://www.nosbo.nl/jeugd/2013/Pjk14/E/

Deze slideshow vereist JavaScript.

Maandag starten de overige categoriën.
In de C-categorie is rating van de vijf hoogst genoteerden bijna gelijk dus we verwachten hevige strijd.
In de D-categorie is Eelke de Boer de favoriet, maar misschien kan Tycho Bruggink voor een verrassing zorgen.
voor de categorieën F/G/H zijn nog wat weinig aanmeldingen, maar ik begreep dat de aanmeldingen nog binnenkomen

Tagged with: , ,
Geplaatst in jeugdschaken, jeugdtoernooien, NOSBO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: