En nu zijn alle kampioenen bekend.

Alle jeugdkampioenen van de NOSBO zijn bekend. En spannend dat het soms was.

Categorie B

In deze groep eindigde de drie favorieten gezamenlijk bovenaan. Stond in het vorig verslag dat Gerbert Leeftink aan remise genoeg had, vandaag bleek die opgave te groot. Raymon Oord opende direkt met wit de aanval op de zwarte stelling. Hij liet zijn koning in het midden staan en stuurde al zijn pionnen naar voren. Meestal is dat niet zo verstandig, maar omdat de stukken van Gerbert achter zijn pionnenstelling stonden bleek het in dit geval een juiste keuze. Om direkt verlies te voorkomen gaf Gerbert nog een stuk, maar dat bleek niet voldoende. Dan maar een toren dacht Gerbert in de hoop de open koning van Raymon eeuwig schaak te zetten. Die zocht echter en veilig heenkomen en toen die gevonden was stond Gerbert gewoon teveel materiaal achter. Een goede partij van Raymon en voor het publiek een mooie partij om naar te kijken. Hierdoor kwamen beide spelers gelijk met Lisanne Waardenburg die intussen gewonnen had van Silke Nienke Kok.

de beslissing is gevallen

de beslissing is gevallen

Het gevolg was dat er een barrage gespeeld moest worden. Op verzoek van de spelers gebeurde dat door snelschaakpartijtjes. Nog eens drie ronden met normale bedenktijd duurde te lang. In de eerste partij hielden Raymon en Lisanne elkaar in evenwicht. In de tweede partij won Lisanne van Gerbert. En daar ook Raymon won van Gerbert stonden Raymon en Lisanne gelijk. Een armageddon-partij moest gespeeld worden. Dat is een manier om er voor te zorgen dat er altijd een winnaar komt. Wit krijgt 6 minuten en zwart 5, maar wit moet winnen. Bij remise is zwart de winnaar. Deze partij eindigde in een overwinning voor Raymon, die daardoor NOSBO-kampioen tot 16 jaar werd. Lisanne werd meisjeskampioen. En Gerbert, die kreeg de beker voor de derde prijs.

Categorie C:

Dit was een categorie met vele verrassende uitslagen. Voor de grote favoriet Jonas Hilwerda was de druk misschien te groot. Hij verloor drie van zijn zeven partijen en dat is natuurlijk te veel om kampioen te worden. De verliespartijen kwamen vooral tot stand doordat Jonas niet alert was. De eerste ronde verloor hij nadat hij een stuk voor kwam. Vandaag verloor hij door in gewonnen stelling een dame kado te doen. Dat kan ook in deze groep niet. De laatste ronde bezorgde hij zijn tegenstander zijn eerste winstpartij. Ook de tweede kanshebber Ruben Bourgonjen had het niet dit toernooi. 2,5 verliespunt leverde hem nog wel een gedeelde derde positie op. Wie was dan wel de smaakmaker van deze groep? Dat was de als zesde geplaatste Jesper Post die na zijn gelukkige overwinning in de eerste ronde (stuk achter, maar wel goed afgemaakt) twee remises speelde tegen de latere nummers 2 en 3 en vervolgens vleugeltjes kreeg en alles won. Met 6 uit 7 de terechte winnaar. Meisjeskampioen werd hier Feline Waardenburg die ook tweedes werd in de algemene rangschikking. In de laatste ronde versloeg ze in een direkt duel Joris Spanjer die hierdoor zakte van de tweede naar de derde plaats..

C-groep

C-groep

Categorie D:

De groep met de meeste deelnemers, tweeëntwintig om precies te zijn. In deze groep geeft de eindranglijst weinig verrassingen. Winnaar werd met 9 uit 9 Eelke de Boer de regerend Nederlands kampioen E-categorie. Dit na een barrage met Tycho Bruggink. Ook bij dit kampioenschap werd Tycho tweedes maar nu op ruime afstand. Tych haalde 7 uit 9 en bleef daarmee de beide Thijmens (Bourgonjen en Nawijn) een vol punt voor. Eelke speelde niet altijd zijn beste partijen, maar weet wel te winnen vanuit slechte stellingen. En ook dat is een talent.

Helft van de D-groep

Helft van de D-groep

De meisjestitel kende wel een spannend verloop. Twee meisjes eindigden gezamenlijk op de 50% en moesten in een barrage vechten om de het kampioenschap. Machteld van Foreest en Marlinde Waardenburg maakten er een spannende pot van. Marlinde won materiaal, maar Machteld zag een mooie matcombinatie en voerde die met verve en een grote glimlach uit. Hierdoor werd zij meisjeskampioen. Machteld is geboren in 2007 dus daar kan de NOSBO nog jaren plezier van hebben.

De andere helft

De andere helft

foto’s en filmpjes

Foto’s en filmpjes: https://onedrive.live.com/?cid=4efc3a1a2a1b307c&id=4EFC3A1A2A1B307C%211165&Bsrc=Share&Bpub=SDX.SkyDrive&sc=Photos&authkey=!AtwIyHRYhXYV_Hc

Geplaatst in jeugdschaken, jeugdtoernooien, NOSBO, toernooien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: