Eerste klasse Nosbo

Vorige week weer een ronde in de eerste klassen van de NOSBO. Om met voetbal trainers te spreken. Dit zijn de ronden die het eindklassement bepalen. Waarom dat niet geldt voor de eerste ronde is mij nog steeds niet duidelijk. Natuurlijk nu vallen er beslissingen die vaak niet meer goed te maken zijn, maar dat is mede afhankelijk van de resultaten in de eerste ronden. In ieder geval is de situatie in beide eerste klassen totaal verschillend van elkaar.

Eerste klasse A:

Hier is er sprake van een tweestrijd om het kampioenschap. Assen 2 heeft nog alles gewonnen, maar ESG 2 staat op slechts één verliespunt er vlak achter. Beide teams moesten deze ronde tegen wat zwakkere teams. ESG 2 won met slechts 5-3 van nummer laatst v.d.Linde 2, oa door blunders aan de onderste twee borden. Op bord 8 verscheen de Winschoter speler pas drie kwartier na aanvang. En dat is lastig voor de wachtende speler. Zeker als onduidelijk is of de speler uberhaupt nog komt. “Hij stond niet op de afgesproken plek”. Je rekent er niet meer op en speelt een paar vluggertjes tegen de wedstrijdleider en dan komt de speler toch nog. Ga dan maar weer vanuit het vrijblijvend spelgedachte terug na een wedstrijdconcentratie. Je hebt dan wel tijdsvoorsprong, maar dat is in dit geval niet altijd een voordeel. Zie verder het uitgebreid verslag van ESG.

Assen 2 ging op bezoek bij Dwingeloo en haalde daar een regelmatige overwinning van 6-2. Volgens de site van Assen ging dat wat moeizamer dan de uitslag doet vermoeden. Op een paar borden kwam het krachtsverschil pas tot uitdrukking in de late uurtjes. Ook Assen 2 heeft er weer een mooi wedstrijdverslag van gemaakt, nog iets mooier dan die van ESG. Wat dat betreft horen beide clubs ook bij de bovenste twee. Assen is blij dat ze een bordpunt uitlopen op ESG, maar zoals de stand nu is doen bordpunten er niet toe. In de laatste ronde moeten beide teams tegen elkaar en dan moet ESG 2 winnen. Voor die tijd moet Assen 2 nog tegen Sissa 4 en ESG 2 tegen Hoogeveen 2.

Het Kasteel uit Coevorden haalde eindelijk eens een keer uit. En dat niet tegen de minste. Staunton 3 werd met maar liefst 7-1 opgerold. Hans van Steenis redde de eer van Staunton met een overwinning op Jeffrey ten Velde . Hierdoor is men op bordpunten derdes, maar wel met drie punten achterstand op de nummer 2. Het levert eindelijk weer eens een verslag op de site van Het Kasteel op. Ook Staunton maakte een kort verslag en dat doen alle verliezers niet.

Sissa 4 is op bordpunten vierdes. Deze ronde wonnen ze met 5,5-2,5 van de reserves van Hoogeveen. Theo Witkamp won voor Hoogeveen op bord 1 van Willem Sipkema, maar daar kwamen slechts drie remises bij.

verslag ESG-2 – verslag Assen 2

verslag Sissa 4 uiteraard op het forum: draadje Sissa 4

verslag Staunton – verslag Het Kasteel

 

Eerste klasse B:

Hier ging de strijd tussen drie teams. Groningen op een puntje voorsprong op een tweetal achtervolgers Roden en Middelstum. Groningen had een makkelijke tegenstander, namelijk Lewenborg. Die wedstrijd ging inderdaad met 6-2 naar Groningen. Roden en Middelstum mochten onderling uitmaken wie het Groningen lastig zou blijven maken. Dat werd een felle strijd die geen winnaar opleverde, maar wel twee verliezers. Want door het gelijkspel staan beide teams nu twee punten achter op Groningen. Natuurlijk kan Groningen nog onderuit gaan in de laatste twee ronden, maar gezien de tegenstand lijkt dit niet waarschijnlijk. De beste kans is dus Groningen in slaap sussen zodat ze de tegenstanders gaan onderschatten. Dat proberen bij teams dan ook door in hun verslag te zetten dat Groningen nu wel kampioen is.

Onderin zien we de eerste winst van JH.Kruit en nog wel tegen Bedum. Aan de bovenste twee borden won JH Kruit, maar dat is niet zo verrassend te noemen. Wel verrassend was de winst op bord 8 van Okko ten Hoff op Alex v.d.Berg, toch zo’n 200 punten verschil. Kruit is nu op gelijke hoogte gekomen als Ten Boer. Slechts twee bordpunten scheiden de concurrenten. De achterstand op de anderen is al wel drie wedstrijdpunten. Kruit heeft een iets makkelijker programma dus die 2 bordpunten zijn in te halen.

Ten Boer verloor met 7 man met 6-2 van DAC. Alleen good old kopman Klaas Dijkhuizen wist een overwinning te halen. Het duel tussen HSP-Veendam 3 en Staunton 4 eindigde in een gelijkspel. Bovenin scoorde Staunton drie witte punten en twee zwarte halfjes. De onderste drie borden gingen echter verloren. Het krachtsverschil tussen bord 1 en bord 8 van Staunton was ook groot. Van 2008 naar 848.

verslag Groningen – verslag Lewenborg

verslag Roden – verslag Middelstum

verslag Ten Boer

verslag Staunton 4 – verslag HSP/Veendam 3

Tagged with: , , , , ,
Geplaatst in NOSBO
2 comments on “Eerste klasse Nosbo
  1. FS schreef:

    Mooi is dat: Roden en Middelstum proberen Groningen in slaap te sussen, schud jij ze wakker! 😉

  2. Paul schreef:

    Mooi verslag.
    korte aanvulling: ook eerdere overwinningen en nederlaag (tegen ESG 2), staan op onze site. (www.schaakclubhetkasteel.nl)
    Vriendelijke groet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: