Beker: Hoogeveen – Sissa 3

Dinsdagavond stond de wedstrijd in de halve finale tussen Hoogeveen en Sissa 3 op het programma. Omdat ik uitgebreid de verrichtingen in de kwartfinales heb gevolgd en verslagen besloot ik bij deze wedstrijd op bezoek te gaan.

Voordeel van niet spelen is dat je rustig een uurtje te laat binnen kunt komen. Het speellokaal van Hoogeveen ligt naast de snelweg en heeft een grote parkeerplaats voor de deur. Niet de vraag vooraf of je je auto wel kwijt kunt. Je hoeft ook niet te betalen, dus geen reden om niet te gaan. Hoogeveen is een club met een uitgebreide interne competitie en een aparte bar met TV. Als afleiding op het schaken kon ik de voetbalwedstrijd tussen Bayern en Arsenal volgen. Thuis had ik die wedstrijd gruwelend weggeklikt, maar met een drankje in de hand was de tweede helft nog te genieten. Over de eerste helft zal ik het maar niet hebben

Toen ik aan kwam rijden zag ik de kopman van Hoogeveen in zijn eentje buiten staan. Niet omdat zijn partij was afgelopen, maar een bekende verslaving was hier de oorzaak van. Op de vraag hoe het ging kreeg ik te horen dat ze met 1-0 voorstonden omdat de tegenstander met drie man kwam opdagen in plaats van vier. Er was iemand niet op komen dagen bij het vertrekstation. Sportief had Sissa 3 het aan Hoogeveen over gelaten wie gedegradeerd zou worden tot toeschouwer. De uit vorm zijnde Christiaan Mol wou wel eens kijken hoe de echte cracks spelen en was bereid die rol op zich te nemen.

Elias Oude Brunink tegen Andries Mellema. uitslag: remise)

Elias Oude Brunink tegen Andries Mellema. uitslag: remise)

Vraag is natuurlijk hoe groot het voordeel is als je met een 1-0 begint en je op papier ook nog veel sterker bent. Het kan leiden tot verslapping, aandachtsverlies, denken van ik kan nu alles proberen etc.  Bij de eerste ronde zag ik al dat het een spannende pot kon worden. Wat was namelijk het geval. Marten Berghuis had een loper diep in de vijandelijke stelling geposteerd (op g3), maar daar bleek hij niet meer weg te kunnen en stond op het punt verorberd te worden. Per 1 februari heeft Marten een hogere rating dan Christiaan, maar dat is hij al weer te herstellen.

Christiaan Mol 'de vrije man' kijkt zorgelijk bij het bord van Marten Berghuis tegen Andrey Tsyganov.

Christiaan Mol ‘de vrije man’ kijkt zorgelijk bij het bord van Marten Berghuis tegen Andrey Tsyganov.

Marten ruilde de loper nog voor een tweetal pionnen, maar wist met deze pionnen geen dreiging te creeëren. Andrey bleef positioneel goed spelen en gaf weinig tegenkansen weg. Hij had het wel sneller kunnen doen, maar je wilt toch genieten van een gewonnen stelling.

De strijd aan het eerste bord tussen Elias Oude Brunink en Andries Mellema ontwikkelde zich niet snel (eufemisme). In een franse partij gooide witspeler Elias zijn pionnen naar voren en bekommerde zich niet over de veiligheid van zijn koning. Als je alle vijanden ver van je koning houdt loopt die tenslotte geen gevaar. Andries was zijn speelstijl trouw en dat is lang nadenken zeker in zo’n stelling waarin je snel kunt verliezen. Het gevolg was dat na twee uur spelen er al 13 zetten waren gespeeld. Dat is te diepzinnig voor uw verslaggever.

Als laatste bezig. Osama Sadallah (H) tegen Joris Leertouwer (S) uitslag 1-0

Als laatste bezig. Osama Sadallah (H) tegen Joris Leertouwer (S) uitslag 1-0

Op bord twee was de strijd overzichtelijker. Osama Sadallah probeerde Joris Leertouwer in een koningsaanval op te knopen. Hoe die partij ging kunt u zelf naspelen partij met commentaar Joris. Denk niet dat ik die partij heb ingevoerd. Ik heb het forum van Sissa gelezen en daar stond deze partij in het forumdraadje van Sissa 3. Vanaf de kant was het een mooie partij om te volgen. Welke zet moet je spelen om de aanval te laten slagen. Het was niet zo makkelijk als het er op het eerste gezicht uitzag. En je mag geen gebruik maken van Houdini, je moet het zelf vinden. Nadat de h-pion via h4 en h5 kon slaan op g6 was het duidelijk. Deze aanval ging doorslaan.

Andries zag dat gebeuren en dacht ik heb 16 zetten gespeeld en nog 16 minuten over. De stelling is nog gelijk,maar wel onduidelijk, laat ik maar remise aanbieden gezien de stand. Elias kwam toen in een moeilijk parket te zitten. Remise tegen een speler met 400 ratingpunten meer is toch echt wel goed te noemen. Maar moet ik misschien toch doorspelen om als team nog kans te hebben. Gelukkig had hij genoeg tijd om met zijn beide medespelers te overleggen. De gezamenlijke conclusie was dat hij remise mocht aannemen.Toch wachtte Elias nog tien minuten om de ontwikkelingen te volgen op de andere borden. Uiteindelijk ging hij akkoord met remise.

Andrey won intussen van Marten zodat de stand op dat moment 1,5 – 1,5 werd met druk op Osama dat hij moest winnen. Dat bleek eenvoudiger te zijn dan gedacht hoewel het nog wel even duurde.

Eindstelling bij de bekerwedstrijd Hoogeveen - Sissa 3

Eindstelling bij de bekerwedstrijd Hoogeveen – Sissa 3

 

Naast de bekerwedstrijd streden ook Hoogeveen 3 en Groningen 2 tegen elkaar. Die wedstrijd werd gewonnen door Hoogeveen 3 met 4-2. Twee overwinningen en vier remises. En dat terwijl Groningen met een team kwam met grote bestuurlijke ervaring. Het team heeft de voorzitter van Groningen Wim Krijnen in de gelederen en die is toch al heel wat jaartjes voorzitter. Daarnaast zit ook de oude secretaris van de Noordelijke schaakbond Paul Zilverberg in het team. Een man die jarenlang de trouwe rechterhand was van vele voorzitters. Nu zijn de meeste bestuurders geen topschakers. Gelukkig maar, want dan hebben ze meer tijd om te besturen en rapid-toernooien te organiseren. Voor de minder slimme lezers dit is een hint om zaterdag mee te doen aan het rapidtoernooi van Groningen. tombola U kunt zich nog aanmelden gegevens rapid toernooi.

Hoogeveen 3 - Groningen 2: Oswaldo Sield (G) tegen Leo Spaans (H). uitslag: remise

Hoogeveen 3 – Groningen 2: Oswaldo Sield (G) tegen Leo Spaans (H). uitslag: remise

De wedstrijd zelf begon met een winst aan het zesde bord voor Hoogeveen. En hoewel er op sommige borden kansen waren op winst volgden er een viertal remises. De spanning op het laatste bord werd steeds groter.

De laatste zwoegers:Fred Luining (G) tegen Lieffert de Jonge (H). uitslag 0-1.

De laatste zwoegers:Fred Luining (G) tegen Lieffert de Jonge (H). uitslag 0-1.

Uiteindelijk wist Lieffert de Jonge de partij te beslissen met een matcombinatie. en daarmee de punten in Hoogeveen houdend. Groningen 2 staat nu met ESG 3 onderaan in klasse 2B

Eindstelling bij de wedstrijd Hoogeveen 3 - Groningen 2

Eindstelling bij de wedstrijd Hoogeveen 3 – Groningen 2

 

 

Tagged with: , , , , , , , , , ,
Geplaatst in NOSBO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: