HSP-Veendam in finale NOSBO-beker

HSP-Veendam is door een 2,5-1,5 overwinning op Oostermoer de tweede finalist van de NOSBO-beker. De wedstrijd was donderdag en dan pas op zaterdag een verslag?? De reden hiervoor is dat wij aanvullende informatie willen geven op de verslagen die de verenigingen zelf maken. 

Bij de halve finale tussen Hoogeveen en Sissa 3 was de verslaglegging op de sites van de verenigingen wat dunnetjes. Hoogeveen had een verslag in telegramstijl en Sissa 3 heeft een linkje geplaatst naar deschaakreporter.  Het is dat Joris nog zijn partij liet zien, maar anders was de verslaglegging van zo’n belangrijke wedstrijd helemaal beneden peil geweest. Natuurlijk wel leuk dat deschaakreporter zo gewaardeerd wordt, maar het moet niet leiden tot luizucht bij de verenigingen. Vandaar een paar dagen gewacht om te zien of er verslagen van de verenigingen kwamen. Dit had als bijkomend voordeel dat ik vrijdagavond andere sportaktiviteiten kon bijwonen. Kom je er achter dat ook bij andere sporten tot na 0 uur wordt nagepraat onder het genot van drank en borrelhapjes.

De wedstrijd tussen Oostermoer en HSP-Veendam wordt uitgebreid beschreven op de site van HSP Verslag HSP Veendam. Ik zal dan ook niet uitgebreid ingaan op de varianten.

Olaf Cliteur won snel van Martin van Timmeren

Olaf Cliteur won snel van Martin van Timmeren

Toen ik binnenkwam was de partij tussen Olaf Cliteur (HSP Veendam) met wit tegen Martin van Timmeren (Oostermoer) in hogere zin al uit. Wit had een geweldige aanval. Dit is nu net zo’n stelling die je als zwakkere speler niet wil hebben. Misschien vindt de computer dat er niks aan de hand is, maar als menselijke speler (en toeschouwer) weet je gewoon dat het eens mis moet gaan. Het wegblunderen van een loper maakte helemaal een eind aan de aspiraties van zwart. (1-0 voor HSP/Veendam)

Van 4 naar 1 langs de borden:

Johanan won van Johan (wat twee letters meer al niet doen)

Johanan won van Johan (wat twee letters meer al niet doen)

Johanan Havinga (HSP Veendam) speelde met zwart tegen Johan Meirink (Oostermoer). De laatste was van plan zijn meer gerenommeerde tegenstander eens flink te laten zweten. Misschien aangestoken door mijn verslag van de andere halve finale koos hij een variant waarbij de koningspionnen snel naar voren gingen. Wat Elias Oude Brunink dinsdag lukte zou misschien vandaag ook lukken. Helaas voor Johan werden er meer dan 16 zetten gespeeld, waardoor het krachtsverschil toch tot uitdrukking werd gebracht. De opgerukte koningspionnen werden uiteindelijk toch te zwak. Niettemin een leuke partij om naar te kijken.

Wiebe liet de winst lopen tegen Heinse maar zorgde wel voor de mooiste partij (in samenwerking met Heinse)

Wiebe liet de winst lopen tegen Heinse maar zorgde wel voor de mooiste partij (in samenwerking met Heinse)

Wiebe Wielenga (HSP Veendam) en Heinse van Houten (Oostermoer) maakten er een waar spektakelstuk van. Als het een voetbalwedstrijd was geweest dan zou vrijdagmorgen in alle kranten hebben gestaan dat beide ploegen aan klantenbinding hadden gedaan. Als ze dit gespeeld hadden in de grootmeestergroep A van Corus dan was de partij de hele wereld over gegaan en waarschijnlijk opgenomen in vele schaakboeken. Helaas werd de partij niet live uitgezonden. [De Nosbo-site wordt hierop binnenkort aangepast gaat het gerucht]. Nu kon alleen het aanwezige publiek genieten. Tja, incorrecte zetten genoeg, maar dat maakt het juist zo leuk. Niet laf afwikkelen naar een gewonnen eindspel, maar zo scherp mogelijk. Hoewel…..in de analyse bleken er toch wat mogelijkheden niet bekeken te zijn. De opmerking: ‘ja dat was beter geweest maar ik heb er geen moment naar gekeken‘ en ‘Ja, wij mannen willen naar voren, liefst met een speer in de hand. Dan kijk je niet naar terugzetten.’ geven de instelling van de spelers goed weer. Kortom zowel de partij als de analyse waren zeer vermakelijk. Het verslag van HSP Veendam geeft de partij goed weer, zodat ik daar niet veel over hoef te zeggen. Wiebe kwam gewonnen te staan, maar liet een pion op h3 toe en mocht blij zijn dat hij niet mat gezet werd. Heinse mocht ook blij zijn dat hij uberhaupt de kans op eeuwig schaak nog kreeg. ‘Mag het ook een keertje meezitten?‘ was zijn opmerking over de partij. Heinse wordt de laatste tijd nogal geplaagd dat het op het schaakbord niet meezit.

Peter Riksten verloor van Martien Visser

Peter Riksten verloor van Martien Visser

De partij op bord 1 was niet een klantenbinder te noemen. Martien Visser (Oostermoer) speelde hier tegen Peter Riksten (HSP Veendam) De subtiliteiten waren heel erg belangrijk. Te subtiel voor uw verslaggever of te subtiel om ze te willen vinden. Zwart had een isoliani d-pion. Die werd goed geblokkeerd. Er ontstond spel met DLP tegen DPP.  Later werd de loper geruild tegen één van de paarden. Toen de koningen in het spel werden betrokken bleek de pionnenstructuur van wit beter te zijn dan die van zwart. In tijdnood van zwart kon deze niet de juiste plekken vinden voor zijn stukken. Schaaktechnisch een goede prestatie van Martien, maar de partij verbleekte bij de spektakels op de andere borden. Dat de wedstrijd al beslist was op het moment dat deze partij tot een beslissing kwam speelt natuurlijk ook mee.

Competitieleider Bart wa aanwezig. Was op de fiets gekomen!!!

Competitieleider Bart was aanwezig. Hij kwam op de fiets!!!

De loting onder toezicht van competitieleider Bart Romijn leidde er toe dat HSP Veendam thuis loot tegen Hoogeveen. Dat betekent vrijdag 11 april de finale. Waar horen we vast nog. Vorig jaar was de finale in het Veendammer stadhuis: finale beker 2012-2013 Veendam-ESG

Wiebe en Heinse analyseren

Wiebe en Heinse analyseren

Tagged with: , , , ,
Geplaatst in NOSBO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: