De NOSBO-teams in de eerste ronde KNSB

De eerste ronde van de KNSB-competitie speelden alle 10 NOSBO-teams thuis. En met twee vlaggeschepen in de Meesterklasse dus een toer om te beslissen waar heen te gaan.

Sissa krijgt de landskampioen op bezoek. Leuk om te zien hoe ze het daar tegen doen, maar met kans op een afslachting. In het denksportcentrum nog drie wedstrijden. Sissa 2 speelt tegen Emanuel Lasker en dat kan een knaller worden. Immers beide teams hebben de hoogste rating in de klasse 3A en misschien wel de kampioenswedstrijd. Spassky’s tegen De Twee Kastelen hebben we de laatste jaren al vaker gezien. Altijd een wedstrijd om van te genieten. Voor een toeschouwer zijn blunders namelijk leuk. En als laatste Staunton de enige NOSBO-club in klasse 3B. Zal die nu eindelijk eens kampioen worden. Steeds top-3 is leuk, maar je wilt toch wel eens hoger spelen.

opstelling

opstelling

In Iederz spelen ook vier teams, alle van Groninger Combinatie. Het eerste moet tegen het Bussums Schaakgenootschap. Een duel waar wel wat op het spel staat. Gaat GC in de middenmoot meedraaien of moeten ze eerst degradatie vermijden. GC 2 krijgt de degradant uit de Meesterklasse op bezoek, namelijk Max Euwe. Het derde mag tegen het tweede van Max Euwe spelen en het vierde tegen het vierde van Max Euwe. Een echte massakamp dus.

Maar laten we ook niet Assen vergeten. Voor het eerst in de tweede klasse, wat gaan ze doen. Kunnen ze meekomen. De Waagtoren is hun tegenstander en die gaat voor het kampioenschap. Als laatste de promovendi uit de NOSBO. HSP-Veendam heeft waarschijnlijk als eerste doel om zich te handhaven. Sneek is echter een goed team die altijd bovenin meedraait.

U ziet het keuze genoeg voor onze reporters. En wie mag waar naar toe?

Niet elke verslaggever maak ‘s-avonds direkt een verslag. Dat zien we ook bij de verenigingen. op moment van het eerste schrijven zie ik van drie teams een verslag staan. Van Sissa 2 op het forum zelfs twee. We zullen dit verslag dus af en toe moeten aanpassen als er wat meer verslagen via internet gedeeld worden.

Meesterklasse:

Groninger Combinatie – Bussums Schaakgenootschap  4-6

Groninger Combinatie - BSG

Groninger Combinatie – BSG

Zoals eerder al gemeld was de eerste wedstrijd voor de Groninger Combinatie vooral om te zien waar men dit jaar stond. Men had drie ‘invallers’ opgesteld. Daan Brandenburg en Sipke Ernst waren afwezig en voor hun in de plaats speelden David Lobzhanidze en Jan Werle. Bonno Pel was ook afwezig (in Brussel) en voor hem werd als grote verrassing Joris Brenninkmeijer opgesteld. Hoe zou die het doen na 7 jaar géén partijtje gespeeld te hebben.

Het begin was duidelijk voor BSG. Al snel stond GC tegen een achterstand aan te kijken. Weliswaar wisten Peter Hulshof, Michael Riemens en Erik Hoeksema remise te spelen, Maar Iozefina Paulet en Joost Wempe werden weggespeeld en toen ook Jan Balje en Jasper Geurink verloren keek GC tegen een beslissende achterstand van 1,5 – 5,5 aan. Als u goed hebt gelezen weet u dat de invallers toen nog speelden. Die zorgden er voor dat de stand een draaglijke anzicht kreeg. Jan Werle wist in een spannend eindspel zijn tegenstander mat te zetten. Beslist het naspelen waard. Joris Brenninkmeijer wist een winnend toreneindspel op het bord te toveren en toen bleek zijn techniek nog steeds geweldig goed te zijn. Bleef over David Lobzhanidze die een slechte stelling binnen de remisemarge wist te houden. Althans de uitslag was remise. Na afloop werd nog gekeken naar geforceerde pionnenlopen en of die Robin de winst alsnog hadden kunnen brengen. Het verslag van Groningen zal hier beslist nader aandacht aan besteden.

In het verslag met GC ook een vraaggesprekje met Lobzhanidze en Brennikmeijer 

Analyse Robin van kampen (BSG) en David Lobzhanidze (GC)

Analyse Robin van kampen (BSG) en David Lobzhanidze (GC)

Sissa – En Passant  3-7

Na de zeer verdienstelijke remise van de vooruit gespeelde partij tussen Jorden van Foreest tegen Erwin l’Ami was iedereen benieuwd wat het verzwakte Sissa zou presteren tegen de landskampioen En Passant. En Passant hield rekening met de bekende joker uit de hoge hoed en kwam met een sterke opstelling naar het Noorden, maar wel zonder de sponsor. Dat Sissa verloor is daarom niet verrassend te noemen. Bijna 200 ratingpunten verschil overbrug je normaal niet. Wel waren er individuele successen. Lucas van Foreest volgde zijn broer door eveneens remise te spelen tegen Jan Willem van de Griendt die dit seizoen is overgestapt naar En Passant. Nog beter was de prestatie van de voorzitter van Sissa. Koen Lambrechts won van GM Peng. De grootste verrassing was toch wel de overwinning van Nick Maatman op Manuel Bosboom. De held van de Europese teamkampioenschappen met oa een overwinning op topgrootmeester Leko verslikte zich in Nick. Op het forum van Sissa 1 roept iedereen de anderen op om een verslag te schrijven inclusief publikatie met commentaar van deze overwinning. Ik hoop dat iemand de bal aanneemt. De tegenstander En Passant heeft wel een uitgebreid verslag op schaaksite staan. Ik ben bang dat u het daarmee zult moeten doen. De bal is namelijk ook op maandag om 18.– uur nog niet aangenomen.

Klasse 1A:

Groninger Combinatie 2 – Max Euwe  5-5

Groninger Combinatie 2- Max Euwe, bord 1

Groninger Combinatie 2- Max Euwe, bord 1

Ook Groninger Combinatie 2 kwam net als hun eerste op grote achterstand. Eveneens werd er 2,5 uit de laatste drie partijen gehaald. In het geval van het tweede was dat net genoeg om er een gelijkspel aan over te houden.  Op papier een uitslag volgens de gemiddelde rating die niet ver uit elkaar lag. Omdat beide teams op papier degradatiekandidaten zijn kan dit een belangrijk puntje zijn of het is niet voldoende. Dat kunnen we echter pas na ronde 9 zeggen. In ieder geval toonde GC2 strijdlust, met teamleider Adrian Clemens voorop die doorging tot het gaatje. Hij was de laatste die aan het werk was.

teamleider Adrian Clemens (GC2) zorgt voor 5-5 door overwinning op Paul Bierenbroodspot (Max Euwe)

teamleider Adrian Clemens (GC2) zorgt voor 5-5 door overwinning op Paul Bierenbroodspot (Max Euwe)

klasse 2A:

Assen – De Waagtoren 2,5 – 5,5

Assen kwam er tegen De Waagtoren niet aan te pas. Kopman Ivo Maris won aan het eerste bord en ook Elmar Hommes won. Daar kwam echter alleen een remise van Pieter Tromp bij. Nu gaat De Waagtoren voor het kampioenschap dus negatieve gedachten moeten we nog niet hebben. op de site van Assen een uitgebreid verslag met veel partijfragmenten.

Groninger Combinatie 3 – Max Euwe 2  3-5

Groninger Combinatie 3 - Max Euwe 2

Groninger Combinatie 3 – Max Euwe 2

Groninger Combinatie 3 speelde niet goed en werden verdiend naar een nederlaag gespeeld. De teamleider van het derde (zijn naam noem ik niet) gaf het slechte voorbeeld door wel heel snel te verliezen. Waar drukke werkzaamheden ook op de zaterdagmorgen al niet toe kunnen leiden. Wel opvallend. Beide meespelende teamleiders opende het bal en eindigde het bal. De een door als eerste te verliezen, de andere door als laatste te winnen. Mark Kruit was de enige winnaar aan groninger zijde door een winst op de 150 punten hoger gewaardeerde Michiel Snuverink.

Klasse 3A:

Spassky’s – De Twee Kastelen  6,5 – 1,5

Spassky’s tegen de Twee Kastelen is een wedstrijd die al vele malen gespeeld is. Henk van Putten weet waarschijnlijk hoeveel keer. Ik ben niet de archieven ingedoken dus ik weet de onderlinge stand niet. Dit keer was het wel een opvallende walk-over. Aan de onderste twee borden haalde DTK 1,5 punt, maar de bovenste 6 borden waren allemaal voor de Spassky’s. In het verslag van de Spaasky’s krijgt schaakjan er behoorlijk van langs vanwege mijn opmerking in de voorbespreking aan het begin van dit artikel. Vooral lezen dus.

HSP-Veendam – Sneek  3,5 – 4,5

HSP-Veendam moest in de eerste wedstrijd tegen het sterke Sneek. De vooruitgespeelde partij (Johanan Havinga tegen Dick Stavast) werd gewonnen en dat werd snel gevolgd door een tweede winst van Vincent Geeraets. Sneek kwam echter langszij bij 2,5 – 2,5. Het werd 3,5 -3,5, maar de laatste partij ging verloren door een paardvorkje. Kortom een gelijkspel was verdiend, maar de punten gaan naar Sneek.

Sissa2 – Emanuel Lasker 4,5 – 3,5

De strijd tegen de op papier nummer 1 en 2. En dat in de eerste ronde. Sissa 2 wist deze wedstrijd naar zich toe te trekken. Bij 4,5-3,5 is een beetje geluk vaak beslissend. Volgens beide verslagen op het forum van Sissa (draadje Sissa 2) was de overwinning verdiend. Emanuel Lasker in hun verslag legt de schuld bij vingerfoutjes en kortsluitinkjes. Zonder deze vingerfoutjes en kortsluitinkjes is schaken nu eenmaal minder mooi. Juist het feit dat de tegenstander een fout kan maken is onze drive om door te spelen.

Groninger Combinatie 4 – Max Euwe 4  5,5 – 2,5

Frans Vermeule (GC4) won als eerste groninger

Frans Vermeule (GC4) won als eerste groninger

Groninger Combinatie 4 boekte een belangrijke overwinning op mededegradatiekandidaat Max Euwe 4. HSC-Stork lijkt op papier de grootste kandidaat om te degraderen. Daarnaast zijn zowel GC4 als Max Euwe 4 kandidaten voor de tweede degradatieplaats. Frans Vermeulen zorgde voor de eerste winst van GC1 t/m 4. In de stelling op de foto heeft zwart Tf8-e8 gespeeld. Een verbetering van de in de partij gespeelde Dd8-c7. Aan u om te raden waardoor de zwart speler werd verrast. De ruime 5,5-2,5 zege voor GC4 geeft in ieder geval vertrouwen voor de toekomst.

Klasse 3B:

Staunton – Almere  2,5 – 5,5

Staunton kwam er tegen Almere niet aan te pas. Bij deze eindstand kun je moeilijk zeggen dat je eigenlijk had moeten winnen. Daarvoor zijn er gewoon te weinig punten gescoord. Verlies van de een maak je goed door elders te winnen. In dit geval wist niemand te winnen en er waren er wel een drietal die verloren. Het verlies is daarmee simpel verklaard.

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: