Univétoernooi van start

Het verslag op de toernooisite heeft als kop: Geen verrassingen in eerste ronde. Dat slaat natuurlijk op de uitspraak van de groninger GM Sipke Ernst. Het is bekend dat die vaak langzaam op gang komt en ook dit keer gestart is met een remise.

Hoofdarbiter Geurt Gijssen opent de middaggroep

Hoofdarbiter Geurt Gijssen opent de middaggroep

De eerste ronde staat bekend om het feit dat er dan meer verrassingen zijn dan in de andere ronden. Men moet nog even wennen aan het schaken, aan de omgeving en voor mensen van veraf moet de jetlag nog verwerkt worden. Dat laatste geldt natuurlijk in mindere mate voor de amateurgroepen. Als je echter ‘s-morgens naar een toernooi rijdt (al of niet met openbaar vervoer) je je aanmeldt en daarna je spullen naar je slaapplaats brengt en daarna weer terug naar de toernooizaal. Ja, dan wil je de eerste ronde wel eens net niet scherp zijn. Laten we eens kijken welke verrassingen er wel waren in de amateurgroepen. Bedenk wel dat de eerste ronde de bovenste helft van de startranglijst speelt tegen de onderste helft. Dat betekent dat er veelal sprake is van een op papier groot krachtsverschil.

Marlinde Waardenburg

Marlinde Waardenburg in de ochtendgroep

Amateur 1 (de middaggroep)

Hier waren er twee echte verrassingen. Robin Bos won van Tinus Fleur en Leon Steijvers won van Anne Haitsma. Voor beide heren kan het toernooi al bijna niet meer stuk. Daarnaast waren er nog 10 remises waarbij de sterkere speler niet wist te winnen van de zwakkere. Dat houdt in dat 28 keer de sterkere wel wist te winnen.

voor de start

voor de start

Amateur 2 (de ochtendgroep)

De ochtendgroep is op papier zwakker dan de middaggroep, maar ook hier is in de eerste ronde het krachtsverschil groot. De grootste verrassing was de nederlaag van de hoogst geplaatste speler. Mark Benninga won van Frank van der Werff. De laatste zal zich geen misstappen kunnen veroorloven wil hij nog eerste worden. Op papier een nog grotere verrassing was de winst van Marrit Adema die de 800 ratingpunten hoger ingeschaalde Harry Poelstra wist te verrassen. Ook Bas de Boer wist te winnen. Verder was er slechts één remise van Feline Waardenburg tegen Frans van Baardewijk. De overige 29 partijen eindigden in een overwinning voor de op papier sterkere speler.

Open groep

Ter vergelijking. In de open groep werd er vier gewonnen door de lager gerate speler, waren er 6 remises en won 23 keer de hoger gerate speler

Voor meer informatie zie onderstaande links.

foto’s toernooi

toernooisite

Geplaatst in toernooien, Univé Hoogeveen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: