Tweede ronde Unive

Het blijft leuk dat Unive-toernooi in Hoogeveen. Twee mooie matches, een sterke hoofdgroep en twee leuke amateurgroepen. Genoeg te zien, genoeg te beleven. Ook voor de bezoeker. Ik weet dan ook niet waar ik moet beginnen. De matches en de belangrijke partijen uit de hoofdgroep kunt u natuurlijk volgen op de toernooisite. Ik beperk me het liefst tot de amateurgroepen. Die komen er de meeste toernooien wat bekaaid af. Hun partijen zijn niet na te spelen, hoewel die voor de gewone schaker juist uitstekend zijn te volgen. Dat wil zeggen de grote ne minder grote blunders zien wij ook nog. De subtiliteit van de grootmeesters gaat ons meestal boven de pet. Gelukkig was daar vandaag Jop Delemarre die commentaar en les geven aardig wist te combineren.

Commentator en schaakleraar Jop Delemarre

Commentator en schaakleraar Jop Delemarre

Ik wil u één uitleg niet besparen. Wat zijn de sterke velden voor een pion? Antwoord: dat zijn de velden voor de pion. Wat zijn de zwakke velden van een pion? Antwoord: Dat zijn de velden naast de pion. Die kan hij namelijk niet beheersen. Zo werden we tijdens het commentaar op de partijen ook nog schaakwijzer.

De matches

Vandaag begonnen de matches met Timman tegen Jobavaa en Shirov tegen Giri.

Eindstelling Timman -Jobava

Eindstelling Timman -Jobava

Eindstand Shirov - Giri

Eindstand Shirov – Giri

De eerste zet aan beide borden werd uitgevoerd door de heer Dick Dolman. Dat is makkelijk want hij speelt mee in de amateurgroep 1 (middag). Of dat de reden is dat Dolman zijn gewone schaakpartij verloor wil ik niet beweren. Maar het is natuurlijk altijd spannend zo’n eerste zet. Ook voor de ervaren Dick Dolman die wel voor hetere vuren heeft gestaan.

Na afloop van de partijen kunnen de grootmeesters niet uitpuffen. Neen dan zijn er de interviews. Ook als je hebt verloren. Dan krijg je van die vragen als: Voelde u aankomen dat die zet een blunder was??? Blijf dan maar beleefd als speler. Gelukkig zijn de meeste vragen to de point en niet zo dom als sommige vragen die ze aan voetballers stellen.

interview voor de camera. Perschef Peter Boel luistert mee

interview voor de camera. Perschef Peter Boel luistert mee

Giri wordt geinterviewd

Giri wordt geinterviewd

 

De ochtendgroep van de amateurs:

Sytze Faber tegen Wim de Berg (1-0)

Sytze Faber tegen Wim de Berg (1-0)

Nog elf spelers die beide partijen hebben gewonnen en zeven die daar een halfje achter staan. Nog niks te zeggen dus. In het zwitsers systeem kun je als een jojo heen en weer gaan. Zeker wat tegenstanders betreft. Neem een van de helden van gisteren. Mark Benninga won van de als eerste geplaatste Frank van der Werff. Hij was vandaag afwezig en kreeg een reglementaire nul. Mag hij in de derde tegen Marlinde Waardenburg die vandaag verrassend won van Hans Hut. En Marlinde heeft een rating die half is van Frank. Een makkie voor Mark zult u zeggen. Ja, maar nu zul je net zien dat Marlinde het hem lastig gaat maken Ook de andere helden van gisteren kregen vandaag allemaal een nul te verwerken, maar dan wel op het bord.

De middaggroep van de amateurs:

overzicht van de zaal

overzicht van de zaal

In de middaggroep die groter is dan de ochtendgroep zijn er nog maar negen spelers met twee winsten.  Er zijn achttien achtervolgers op een halfje. De krachtsverschillen vooral tussen top en subtop zijn hier kleiner wat er toe leidt dat er meer partijen remise worden. Van de vier 2000+ spelers hebben er twee al een halfje schade opgelopen. De twee helden van gisteren konden geen tweede winst boeken. Robin Bos wist echter wel de hoger gerate Evert Hondema op remise te houden. Leon Steijvers dolf na een lange strijd het onderspit (zie hieronder)

De eindstelling bij Leon Steijvers na Tf2 van zwart.

De eindstelling bij Leon Steijvers na Tf2 van zwart.

foto’s tweede ronde

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: