Unive 5e en 7e ronde

door schaakwilko

Bij afwezigheid van schaakjan zal ik proberen een verslag te maken. Hopelijk komt hij morgen weer zelf, want een verslag maken is toch wat lastig als je zoveel borden in de gaten moet houden. Daarnaast is het commentaar een spelbreker. Die is namelijk zo leuk dat je daar de hele middag naar kunt luisteren. En luisteren naar commentaar betekent niet zien wat er gebeurt bij de amateurs. Daarnaast had ik geen fototoestel bij me. Daar er genoeg foto’s zijn gemaakt door Harry GielenAb Scheel en Schaakjan ga ik ervan uit dat dat deze keer niet erg is. Is uw uiterlijk toch zeer veranderd dan moet u Schaakjan maar even waarschuwen voor een nieuwe foto.

In de ochtendgroep eindigde de strijd aan het topbord in remise. Jasper Seelemeijer blijft daardoor alleen aan de leiding. Hij versloeg zelf één van de twee achtervolgers en zag de andere achtervolger verliezen van Frank van der Werff. De nummer 1 op rating is na het verlies in de eerste ronde  weer terug op een halfje achter de koploper. Daar staat hij echter niet alleen. Liefst zeven mensen staan daar. De druk op Jasper is dus groot. Een verlies en je bent praktisch uitgeschakeld, een remise en je zit gewoon in de grote groep. En zelfs bij winst morgen moet je waarschijnlijk vrijdag ook winnen.

Vandaag offerde Jasper een kwaliteit. Of dat wel kon durf ik niet te stellen, maar hij kreeg daardoor uiteindelijk wel twee verbonden vrijpionnen. Door een verkeerde damezet kreeg de tegenstander kans om te ontsnappen middels een soort van herhaling van stelling.

De schakers met drie punten wisten dat ze moesten winnen om kans te maken op de hoofdprijs. Die gingen allemaal fel voor de winst in hun partij. Resultaat slechts één remise en zes partijen met een winnaar. Morgen weer een spannende dag dus.

In de middaggroep speelt Jasper ook mee, maar daar is zijn resultaat behoorlijk slechter. Vandaag won hij op bord 13 snel van Jan Veldman. Hij vertrok snel om zich voor te bereiden op de partij van morgenvroeg (tegen de emmenaar Willem Boontje).

In de middaggroep is het stuivertje wisselen aan kop. Bovenaan nu twee koplopers: David Knight en Johan Mostertman met 4,5 uit 5. Die ene remise die ze speelden was in ronde 2 tegen elkaar. David Knight won van de koploper Ben van den Bergh die daardoor terugvalt in een groepje achtervolgers op een halfje. Johan won van Ben Poelstra en staat nu op +2,53 (dat wil zeggen 2,5 punt meer dan hij op grond van zijn rating zou halen) En dat in vijf ronden.

De andere twee achtervolgers Paul den Boer en Frank Modder profiteerden niet van het verlies van de koploper doordat ze onderling remise speelden. Hierdoor blijven ze een halfje achter.

In de open groep speelde Sipke remise. U kunt zijn partij naspelen en dat zal ik zelf doen als ik thuis kom. Mijn indruk was dat hij geen winstkansen heeft gekregen.

 

 

 

Geplaatst in Univé Hoogeveen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: