De Noorderlingen in het Opentoernooi

Halverwege het toernooi heb ik aandacht geschonken aan de Noorderlingen in het toernooi. En dan bedoel ik niet de Noord-Hollanders en Friezen maar de NOSBO–ers.

 

Sipke in karakteristieke houding

Sipke in karakteristieke houding

Van alle noordelijke grootmeesters en meesters deed alleen Sipke Ernst mee. Die begon zoals gebruikelijk traag op gang te komen, maar na vijf ronden stond hij met 4 uit 5 weer in de top. Woensdagmiddag ging het echter mis tegen GM Jiri Stocek en was de eindzege bijna uit beeld. Een remise tegen GM Sergei Kasparov werd gevolgd door een verlies tegen Mees van Osch. De laatste ronde werd er gewonnen van Richard Vedder. Al met al eindigde Sipke op plaats 13 en hij verliest 10 ratingpunten. Hem kennende zal hem dat worst wezen.

Lucas van Foreest met wit

Lucas van Foreest met wit

Een halfje achter hem eindigde Lucas van Foreest. Die zag de laatste tijd zijn rating snel stijgen naar 2314, maar dat moet je vervolgens waarmaken. Dat hij verloor tegen de latere toernooiwinnaar GM Viktor Mikhalesvki was niet erg. Het verlies tegen Julian Kramer (2147) kan gebeuren, maar je moet veel winnen om dat goed te maken. In de laatste ronde won Lucas in een zeeslang van 78 zetten van Andries Mellema en werd daarmee de tweede NOSBO-man in de ranglijst.

Andries Mellema met wit

Andries Mellema met wit

Op 4,5 punt eindigden Alef Boer en de plaatselijke Hoogeveense topman Andries Mellema. Alef had wat sterkere tegenstand gehad en eindigt daarom op plaats 31 en Andries op plaats 40. Hierbij wel aangetekend dat Andries de tweede ronde niet meedeed. Alef kan nu zeggen dat hij gewonnen heeft van GM Kasparov. Hij won in ronde 1 van GM Sergey Kasparov. Alef won ook nog van Thomas Henrichs, speelde vijf keer remise en verloor twee keer. Opvallend het waren wel de twee vrouwelijke tegenstandsters.

Adrian en Peter beide op 4 punten en de onderlinge partij werd remise

Adrian en Peter beide op 4 punten en de onderlinge partij werd remise

Op vier punten eindigden Adrian Clemens en Peter Mijnheer. Peter begon het toernooi goed met een remise tegen GM Romanishin. Dat was een zeer lange partij, ze waren als laatste nog bezig. De woensdag brak Peter op. Hij speelt veel lange partijen die energie vreten en dan is twee ronden op een dag wel veel. En om negen uur ‘s-morgens beginnen! Ik hoorde ook andere (oudere) schakers hierover klagen. Peter speelde maar liefst zes keer remise. Adrian begon met een verlies tegen een GM maar kwam daarna goed opzetten en had een +1 score na zeven ronden. De laatste twee ronden moest hij tegen twee spaanse IM’s met een rating boven de 2400. Dat is leuk, maar je wilt toch graag ook daartegen punten scoren. Dat lukte niet en dan blijf je op 4 punten staan en wordt je 42e.

Op 3,5 punt eindigde Paul Hummel. Paul speelde alleen de eerste ronde remise (tegen Richard Vedder) en verder verloor hij er vijf en won er drie. De remise in de eerste ronde betekende wel dat hij in ronde 2 en 3 een GM tegenover zich kreeg. Beide gingen helaas wel verloren.

Raymon met wit

Raymon met wit

Joop Hummel met zwart

Joop Hummel met zwart

Osama Sadallah

Osama Sadallah

 

Op drie punten eindigde het drietal Raymon Oord, Joop Hummel en Osama Sadallah. Hierbij aangetekekend dat Raymon een gratis punt heeft gekregen. Raymon knoopte wel twee 2100 spelers aan zijn zegekar en heeft daarmee aangetoond dat hij wel kan schaken. Hij heeft trouwens alleen maar 2100+ schakers tegenover zich gehad. Joop Hummel won een paar Elopunten door zijn twee winsten entwee remises. Osama Sadallah daar in tegen verliest een flink aantal punten. Osama speelt een thuiswedstrijd en in het verleden ging dit wel vaker mis. Nu heeft hij ook de drie jeugdspelers tegenover zich gekregen (Raymon Oord, Eelke de Boer en Simon Elgersma) en die hebben een lage rating  (1841, 1795, 1747). Dan kost een remise je een sloot aan punten en winst levert bijna niets op. Maar ook in de andere partijen liet Osama te weinig zijn schaakkunsten zien.

Onderaan staat Eelke de Boer met een halfje uit vier partijen. ik kan daar veel over zeggen maar de Schaakvader kan dat veel beter. Daar is ook Eelke te volgen op het EK.

 

 

Geplaatst in NOSBO, Univé Hoogeveen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: