Laatste dag Univé toernooi

Het was vandaag al weer de laatste dag van het Univéschaaktoernooi. De ene zal er blij mee zijn, de andere wil nog door. In de amateurgroepen werden er maar 7 ronden gespeeld. Dit tot teleurstelling van vele amateurs. Zeven ronden betekent ook dat één verlies kan betekenen dat je het toernooi niet meer kunt winnen. Dat gold bijvoorbeeld dit keer voor Frank van der Werff in de ochtendgroep. Verloor in ronde 1 en boekte daarna 6 winsten op rij. Kwam daardoor mede op één, maar doordat medekoploper Tinus Fleur in ronde twee had verloren had die wat zwaardere tegenstand gehad en won daardoor het toernooi. Hiermee heb ik de uitslag al verklapt.

Gisteren sprak ik dat de winnaar zeer waarschijnlijk zou komen van de twee topborden.

Strijd op bord 1. a3 gaat vallen

Strijd op bord 1. a3 gaat vallen

Tinus Fleur won van Willem Boontje. Op de foto is te zien dat pion a3 op vallen staat. Toen die viel, viel de hele stelling van Boontje. Fleur had in de tweede ronde verloren. Hij komt naar eigen zeggen altijd langzaam op dreef.

Nummer 2 ochtendgroep Frank van der Werff

Nummer 2 ochtendgroep Frank van der Werff

Frank van der Werff kreeg tegen Bram de Vries ontwikkelingsvoorsprong en kreeg alle stukken in de aanval. De tegenstander lukte het niet om alle stukken in de verdediging te krijgen en dan slaat de aanval meestal door. Frank haalde wel 6 uit 7, maar de tegenstand was zwakker dan van de andere koploper.

Wie heeft het in verhouding het beste gedaan in de ochtendgroep. We kijken daarbij wie het grootste verschil heeft in de behaalde score en wat op basis van de rating verwacht mocht worden. De W-We die u in de ranglijst ziet staan. In deze groep  is dat Mark Benninga met + 2,60 gevolgd door Daan van der Noordaa met +2,44, Derk Kouwenhoven met +2,38 en Bram de Vries met +2,28. De grootste minscores zal ik niet noemen.

 

Middaggroep: de koplopers

Middaggroep: de koplopers

Bij de middaggroep zou de winnaar komen uit de vier koplopers aan de bovenste twee borden. Johan Mostertman stond een halfje voor op de andere drie (Maarten Dijkstra, Leo Klapwijk en Symon Algera)

Eindspel op bord 1 middaggroep. Dit werd remise.

Eindspel op bord 1 middaggroep. Dit werd remise.

De eerste partij die in een beslissing eindigde was aan bord 2. Maarten Dijkstra won hier van Leo Klapwijk. Hierna was het wachten op de uitslag aan bord 1. Kon Symon Algera winnen van Johan Mostertman. Op de stelling hiernaast kunt u zien dat er een eindspel op het bord kwam die een grote remisemarge kent. Er werd uiteraard lang doorgespeeld. Met een remise werd Algera natuurlijk niet eerste. En dat betekent dat je het toch moet proberen. Het lukte echter niet een winnende variant op het bord te toveren en Johan gaf geen krimp. Het werd dus toch een remise. Dat betekende dat Dijkstra en Mostertman gelijk op 6 punten kwamen te staan. Na  berekening van de weerstandspunten bleek Mostertman een punt meer te hebben en werd daardoor eerste. Net als in de ochtendgroep weer een Asser speler op weerstand tweedes.

De laatste twee borden bezig

De laatste twee borden bezig

De laatste twee borden die nog bezig waren waren die van de voorzitter van schaakclub Hoogeveen Marc Snuverink tegen Henk van Dijk (1-0) en van Bastiaan van Os tegen Steven van de Mheen (0-1)

Johan Mostertman werd van te voren niet tot de kanshebbers gerekend, maar speelde dit toernooi de stereen van de hemel. Hij heeft dan ook een plusscore van +3,67. Maar dat is in deze groep niet de hoogste plusscore. Robin Bos haalde de bijna onmogelijke plusscore van +4,13. Dat betekent dat gezien de tegenstand hij eigenlijk al blij mocht zijn met 1,5 punt. Hij behaalde er 5,5. Op achterstand volgen Leo Klapwijk (+2,84) en Albert Platje (+2,18). Ook hier noem ik niet de hoogste minscores.

 

Winnaar ochtendgroep Tinus Fleur

Winnaar ochtendgroep Tinus Fleur

Winnaar middaggroep Johan Mostertman

Winnaar middaggroep Johan Mostertman

Tagged with: ,
Geplaatst in Univé Hoogeveen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: