Derde ronde KNSB

 

Een iets andere fluwelen stoel dan ik verwacht had

Een iets andere fluwelen stoel dan ik verwacht had

In de derde ronde van de KNSB-competitie toog ik naar het Jannes van der Wal denksportcentrum om vier wedstrijden te gaan bekijken. Daar speelde Sissa in de Meesterklasse tegen Charlois Europoort, speelde Sissa 2 het topduel tegen Sneek, probeerde Staunton zijn eerste wedstrijdpunten te halen tegen Sneek 2 en speelde de Spassky’s tegen HSP/Veendam. Ik wou natuurlijk vooral zien of de Spassky’s voor een fluwelen stoel hadden gezorgd. Dat leek me wel wat. Als je de hele tijd staat te kijken, dan begin je vanzelf je rug te voelen. Een goede stoel leek me wel wat om tussentijds uit te rusten. Zoals u links kunt zien had men wel voor een zitgelegenheid gezorgd. Een hoge zodat ik alle partijen kon overzien.

Instructiezaal is veraf, maar je speelt wel onder toeziend oog van Jannes en Gert.

Instructiezaal is veraf, maar je speelt wel onder toeziend oog van Jannes en Gert.

De Spassky’s zaten helaas in de bovenzaal. Lekker rustig, maar wat ver weg van de andere drie wedstrijden die beneden werden gespeeld. Ze speelden echter wel onder het toeziend oog van Jannes van der Wal en Gert Ligterink. De jeugd weet het misschien niet, maar Jannes was ook een fervent schaker. Het lukte hem echter niet om bij het schaken wereldkampioen te worden iets wat hem bij het dammen wel is gelukt.

 

Groninger Combinatie – Utrecht  4,5 – 5,5

Een teleurstellende uitslag. Als je beide grootmeesters echter verliezen, dan weet je dat het moeilijk wordt. Wilt u meer weten lees dan het verslag van Jasper Geurink. Die won wel, net als Erik Hoeksema en Joost Wempe

Sissa – Charlois Europoort  46

 

Hoogste borden bij Sissa - Charlois Europoort

Hoogste borden bij Sissa – Charlois Europoort

Sissa had de pech dat Charlois Europoort in de vorige ronde heeft ondervonden dat je je grootmeesters niet zomaar vrijaf kan geven. Vandaar dat ze nu toch met grootmeesters kwamen opdagen. Loek van Wely tegen zijn oude club. Het werd een 6-4 nederlaag voor Sissa.

bord 10-5 Sissa - Charlois Europoort

bord 10-5 Sissa – Charlois Europoort

Winsten waren er voor Nikolas Lubbe (op GM Erik van den Doel 2561), Koen Lambrechts (op Filip Borst, 2018) en Lucas van Foreest (op IM Mher Hovhanisian, 2521). Ab Faber en Floris van Assendelft speelden remise.

Groninger Combinatie 2 – Caïssa Eenhoorn    3,5 – 6,5

De verwachting was dat het tweede van Groninger Combinatie het zwaar zou krijgen en dat bleek. Adrian Clemens en Rudolf Potze wonnen hun partij. Invaller Bert Westerkamp speelde verdienstelijk remise. Dat deden Maurice Schippers en David Slagter ook, maar daar bleef het bij.

Assen – VAS  3,5 – 4,5

Assen speelde tegen koploper VAS uit Amsterdam. Het werd een zeer nipte nederlaag. Voor een indruk van de wedstrijd verwijs ik naar het verslag van Assen. Pieter Tromp en Elmar Hommes wonnen. Dat het opleiden van jeugd ook zijn kwade kanten kan hebben bewees deze wedstrijd. Oud lid (en kampioen) van Assen Alejandro de Diego won van Frank van der Werff.

Groninger Combinatie 3 – MSV (Meppeler Schaak Vereniging) 3,5 – 4,5

Ook Groninger Combinatie 3 verloor met de kleinst mogelijke cijfers. Of er meer ingezeten heeft zullen we waarschijnlijk nog wel lezen in hun verslag. Het verslag van de vorige ronde werd zaterdagochtend geplaatst, dus u moet misschien even wachten op het verslag van deze ronde.

Spassky's tegen HSP/Veendam

Spassky’s tegen HSP/Veendam

Spassky’s – HSP/Veendam  5 – 3

De mooie stoel (barkruk!) verdient een grote foto. Het is altijd fijn om te weten dat je gewaardeerd wordt. HSP/Veendam heeft al een eerste verslag op hun site staan. Dat houdt dus in dat er ook nog een tweede verslag komt. Spassky’s komen altijd met een verslag.

Alle paarden en lopers naast het bord

Alle paarden en lopers naast het bord

alle stukken staan er nog op

alle stukken staan er nog op

Om half drie was er weinig te zeggen over het resultaat. Bij het ene bord waren er alleen nog maar zware stukken op het bord, bij een ander stond alles er nog op. Het bleef spannend tot 3-3. Toen werd duidelijk dat de overwinning waarschijnlijk naar de Spassky’s zouden gaan. Bord 2 stond gewonnen en bord 1 beter. Bord 2 werd inderdaad gewonnen, maar op bord 1 moest Roelof Kroon aardig aan de bak om de winst binnen te halen tegen Jan Lulof. Spassky’s blijft met deze winst koploper.

Sissa 2 tegen Sneek

Sissa 2 tegen Sneek

Publiek

Publiek

Sissa 2 – Sneek 3,5 – 4,5

Dit als topduel geafficheerde duel maakte zijn naam meer dan waar. Sneek won de onderste drie borden, maar de drie borden daarboven waren voor Sissa 2. Met de bovenste twee borden te gaan werd het duidelijk dat het of een verlies voor Sissa 2 zou worden of een gelijkspel. Bord 2 ging verloren. Het slachtoffer is daar zeer te spreken over in zijn verslag op het forum van Sissa. Bord 1 was spannend. Wit werd in het defensief gedrongen en kon zijn stukken niet bewegen. De vraag was of de c-pion direkt naar voren moest of dat deze moest wachten op de koning. Er werd gekozen voor direkt opspelen, maar dat bleek niet goed te gaan. Er werd nog lang geprobeerd om van een remisestand een winnende stand te maken. Dat lukte niet en het werd remise en Sneek won de wedstrijd.

Voorgesteld idee. Loop met de koning naar c5

Voorgesteld idee. Loop met de koning naar c5 (wit is aan zet . Le1)

 

Groninger Combinatie 4 – HSC-Stork  5,5 – 2,5

Groninger Combinatie 4 deed zijn plicht en won van het zwakste team van de klasse 3A. Vier overwinningen en drie remises waren genoeg.

Staunton – Sneek 2    6- – 2

Staunton - Sneek 2

Staunton – Sneek 2

Eindelijk, voor het eerst dit seizoen heeft een team van Staunton gewonnen. De druk is er af. Bij een gemiddeld verschil van 212 ratingpunten mocht je ook verwachten dat Staunton zou winnen. Maar iedere schaker weet dat rating niet alles zegt en de druk bij Staunton was groot. Aan het onderste bord speelde de jeugd een partijtje. Deze eindigde in remise. Met vier overwinningen en vier remises werd de eindstand van 6-2 bereikt

 

meer foto’s

Geplaatst in KNSB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: