Derde ronde promotieklasse

Na drie ronden zijn er twee verrassende koplopers in de Promotieklasse van de Nosbo:

 

ESG – van der Linde 4-4

bord 1-4

bord 1-4

bord 5-8

bord 5-8

ESG kan de hoop op een spoedige terugkeer in de KNSB voorlopig vergeten. In de wedstrijd tegen van der Linde had toch wel gewonnen moeten worden met ruime cijfers. Dat werd het niet. Integendeel het werd een moeizame gelijkspel. Dat zag het er eerst niet naar uit. Maar aan bord 6 en bord 8 werden betere stellingen verpruts. Het gevolg de overige borden moesten op winst gaan spelen. Jan van Os op bord 4 had dat te laat in de gaten en ging akkoord met een remise aanbod van Oosterhoff. Herman Voss ging wel door maar werd verrast door een torenoffer wat hem een dame kostte. Bastiaan van os ging ook door, zag zijn betere stelling daardoor minder worden. De tegenstander lette echter niet op de klok en ging door de vlag. In het geheel genomen dus een gelijkwaardig gelijkspel.

Hoogeveen – Groninger Combinatie 5  6,5-1,5

Gezien vanaf bord 1

Gezien vanaf bord 1

Gezien vanaf bord 8 (eigenlijk 4 want Ynte heeft wat extra ruimte nodig)

Gezien vanaf bord 8
(eigenlijk 4 want Ynte heeft wat extra ruimte nodig)

Hoogeveen had dit keer geen kind aan het Unitas smaldeel van de Groninger Combinatie. In een zaal met 66 schakers werd de ene na de andere Groninger opgerold. Slechts drie Groningers wisten de veilige remisehaven te bereiken. De overigen gingen kopje onder. Op zich niet gek met een gemiddelde ratingverschil van precies 200 punten. In deze wedstrijd ging er een telefoon van een Hoogeveenspeler af (signaal dat de batterij bijna leeg is). Gelukkig voor hem is er in de NOSBO met ingang van dit seizoen een nieuwe regel. De dader krijgt als straf vijf minuten van zijn bedenktijd af en zijn tegenstander krijgt er vijf minuten bij. Dat was nog niet bij iedereen bekend.  Kijk ook hier

 

Assen 2 – Haren/Oostermoer  3-5

bord 2 en 1 van Haren/Oostermoer

bord 2 en 1 van Haren/Oostermoer

borden 3 en 4

borden 3 en 4

Assen 2 had in de vooruitgespeelde partij een voorsprong genomen. Riekus Taal won van de teamleider van Haren/Oostermoer Andreas Tasma. Ja de TT hoort in Assen te blijven. Heinse van Houten bracht de stand op 1-1. Via 1-2, 2-2, 3-1 kwam Assen weer aan de leiding. De overige twee borden stonden echter slecht voor Assen. Bij de stand 3-4 mocht bord 1 de beslissing brengen. De totaal-uitslag stond echter vast want de Asser speler kon alleen maar hopen op remise. Of dat er ook in heeft gezeten zal het Asser verslag wel duidelijk maken. Zo als de partij verliep ging de Asser koning naar achter en dat was in ieder geval niet goed. Toch heeft Assen laten zien dat ze niet onterecht al twee keer gewonnen hebben.

Harry Gielen (rechts) won van Gerbert Leeftink

Harry Gielen (rechts) won van Gerbert Leeftink

Heinse van Houten won van Mark Jager. Op de voorgrond Wout Knol

Heinse van Houten won van Mark Jager. Op de voorgrond Wout Knol

Opmerking van de avond: Ik zag het net te laat‘. Voordeel van zo’n hardop gesproken opmerking is wel dat je direkt veel bekijks krijgt. In n0-time stonden er zeven mensen bij het betrokken bord.

meer foto’s

Leek – Staunton 2  4,5-3,5

Staunton ging met twee invallers naar Leek en het waren niet de zwaksten die uitvielen. Leek won aan de borden 1, 2 en 5, Staunton aan de borden 7 en 8. U heeft het vast al geteld. Drie overwinningen tegenover twee betekent dat Leek de wedstrijd nipt won.

 

Groninger Combinatie 6 – Sissa 3  2,5-5,5

Sissa 3 stond een half bordpuntje achter op Leek, maar staat nu een half bordpuntje voor. Dat komt doordat ze met 5,5 – 2,5 wonnen van het Groninger smaldeel van de Combinatie. En 5,5 is een bordpunt meer dan de 4,5 van Leek. Ik leg het nog maar even uit, want de stelling dat schakers kunnen rekenen blijkt niet altijd op te gaan. Ik hoor bij de analyses tenminste vaak: “ik heb me verrekend’.  Sissa 3 is op papier een stuk sterker van GC6 dus 2,5 bordpunt was volgens professor Elo te verwachten. Goede resultaten waren er voor Henk Pompstra en Tim Loos die hun sterkere tegenstanders wisten te verschalken.

 

Geplaatst in NOSBO
One comment on “Derde ronde promotieklasse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: