Schaakfestival Groningen geopend

Gisteravond is het Schaakfestival Groningen geopend. U denkt misschien een beetje vroeg, zondag beginnen de schakers pas. U heeft gedeeltelijk gelijk. Vorig jaar toen het toernooi op zaterdag begon was de officiële opening op de vrijdagavond. Dat had echter als probleem dat vele genodigden afzegden omdat ze of al op vakantie waren of zich gereed maakten voor de vakantie.
In overleg met een aantal belangrijke genodigden is toen gekozen voor de donderdagavond. En dan wordt je weleens verrast door bv. het afscheid van de burgemeester van Groningen, een uitspraak van Kamp over de aardbevingen wat leidt tot extra vergaderingen van de statencommissie en nog wat van dat soort zaken. En natuurlijk de talloze kerstborrels die bedrijven houden. Die doen dat ook niet meer op de vrijdagavond want dan komt er niemand.

Ik zei u heeft gedeeltelijk gelijk want op vrijdag vinden al de eerste aktiviteiten plaats. Op de Groninger Schoolvereniging binden 50 jeugdschakers de strijd aan met twee jeugdige talenten, nl Eelke de Boer en Jonas Hilwerda. De eerste zal een kloksimultaan spelen tegen de sterkste jeugdschakers. De tweede neemt het op tegen de rest in een gewone simultaan.

ZwaddeDe tweede aktiviteit die vrijdag al plaats vindt is de Winterwelvaart. Die wordt gehouden vrijdag, zaterdag en zondag en dan zijn er veel aktiviteiten op boten. Op de boot de Zwadde is er een schaaktentoonstelling en kan men schaken tegen de beer.

Toch waren er nog een vijftigtal genodigden aanwezig bij deze opening. Wat waren de highlights van de opening. Allereerst natuurlijk dat het de laatste aktiviteit is in het kader van het 400-jarig bestaan van de universiteit in Groningen. Vandaar dit jaar veel buitenlandse studenten. Omdat je de jarige een kado moet aanbieden (althans toernooidirecteur Jan Colly heeft dat geleerd van zijn ouders) en dat geen sigaar uit eigen doos mocht zijn kwam Jan Colly op het idee om via crowdfunding een beeld te laten maken welke de band tussen schaken en de universiteit weer moest geven. De crowdfunding lukte en het beeld kwam er. Het is een schaakpaard (het model Staunton waarmee in 1948 werd gespeeld) met daarop een professor.

?????????

Aan het eind van de opening werd een studie naar de mogelijkheden voor een schaaktalent school aangekondigd. Verschillende partijen gaan zich inzetten voor een oplossing dat schaaktalenten zich kunnen ontwikkelen zonder dat de studie op school in gevaar komt. Een flink aantal bedrijven en instellingen hebben zich bereid verklaard aktief het onderzoek te ondersteunen. Al vast een succes voor het schaakfestival.

Verder kondigde Jan Colly zijn afscheid aan als toernooidirecteur. Dit wordt zijn laatste jaar, maar de opvolging was al geregeld. Jan is niet voor het schaken verloren, hij gaat zich richten op schaken en kunst en cultuur. We blijven dus van hem horen. En natuurlijk blijft hij ook gewoon schaken.

Geplaatst in Kerstfestival Groningen 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: