Leek alleen aan kop

Op het moment dat vele schakers in Wijk aan Zee hun eerste partij in de tienkampen speelden, werden er in de Promotieklasse vier van de vijf wedstrijden gespeeld. Ik weet niet hoeveel invallers dat heeft opgeleverd. In de uitslagen kwam ik slecht één vooruitgespeelde partij tegen. Johan ten Hoor tegen Maarten Roorda, maar beider namen kom ik niet tegen bij Tata.

schaakspel

schaakspel

Laten we dan maar beginnen met de eerste wedstrijd die op maandag werd gespeeld. De nummer laatst tegen de nummer één na laatst. Een echte degradatieduel dus. Nu zijn er optimisten die er van uitgaan dat er dit seizoen géén degradanten uit de KNSB komen en we hebben twee promotieplaatsen. Zouden de optimisten gelijk krijgen, dan is er dit jaar geen degradatie uit de promotieklasse. Maar ja, om daar nu al op te gaan rekenen is iets voor de heel optimisten. ESG speelt dit seizoen niet geweldig. Moeite met het opstellen van de spelers en ze moeten weer wennen aan het spelen op door de weekse dagen met een versneld tempo.

Groninger Combinatie 5 is op gemiddelde rating één van de onderste ploegen. Daar ze al verloren hebben van hun zesde team was de wedstrijd tegen ESG natuurlijk de gelegenheid om van die onderste plaats af te komen. Gezegd moet worden dat ze ver kwamen. Lang leek het of ze net 4,5 bordpunt zouden halen. Dan moest bord 2 wel winnen. U kunt in het verslag van ESG lezen dat dat niet goed uitpakte. Daarnaast eindigde er ook nog een partij in remise in een dame + twee pionnen tegen Dame-eindspel. Zo verloor GC 5 net als de vorige wedstrijd tegen koploper Leek nipt met 5-3.

Marc wil niet graag verliezen, maar houdt rekening met een pak slaag. Vandaar dat de bril af is.

Marc wil niet graag verliezen, maar houdt rekening met een pak slaag. Vandaar dat de bril af is.

Staunton 2 begint na een valse start op stoom te raken. Het toch niet misselijke Assen 2 werd met 5,5 – 2,5 aan de kant gezet. Asser voorzitter Sjoerd Homminga wist te winnen van Albert Hebels. Hoe dat ging u op hun forum lezen. Ook de strijd van de veteranen tussen Wout Knol en Henk Seijen viel in het voordeel van Assen uit. Daar kwam echter slecht één remise bij.

Haren/Oostermoer is ook op stoom en bereikte de tweede plaats door met 5,5-2,5 te winnen van Van der Linde. Van der Linde hield op vijf borden remise, maar de overige drie borden gingen verloren. Dat gebeurde niet aan de topborden, maar aan de borden 3 en 6 t/m 8. Een knappe prestatie van de topborden van Van der Linde.

Hoogeveen herstelde zich van de nederlaag tegen Sissa 3 door Groninger Combinatie 6 met 6,5 – 1,5 te verslaan. Tim Loos won tegen invaller Ruud Winkel (voor Christiaan Mol) en daar kwam een remise van Henk Haisma tegen Bert Janmaat bij. Henk had zich in het weekendvierkamp in Wijk aan Zee stevig voorbereid op deze partij. Hij won daar zijn groep na twee overwinningen en een remise om de eerste plaats veilig te stellen.

In de winkel mooie aanbiedingen

In de winkel mooie aanbiedingen

En dan de klapper van deze ronde. Beide koplopers Sissa 3 en Leek hadden nog geen wedstrijdpunten gemorst. Daar wou uw reporter bij zijn, maar een volleybalwedstrijd van zijn dochter maakte dat niet mogelijk. Leek kreeg vleugels doordat ze de vooruigepeelde partij wonnen. Johan ten Hoor won van Maarten Roorda. Het is lastig om iets over deze wedstrijd te vertellen. Bij Sissa is het gebruikelijk dat de eerste speler die klaar is een verslag schrijft. Ze zullen wel gedacht hebben dat Roorda dus het verslag moest schrijven. De C’s (Casper en Carl) in het team van Sissa 3 wonnen en daar kwamen twee remises bij. Dat is dus niet genoeg voor winst. (Update: intussen staat er een verslag van Jaap op het forum van Sissa).

Leek is nu de trotse koploper en moet er serieus rekening mee houden dat ze volgend jaar op de zaterdag moeten spelen. Vooral omdat beide teams op plaats 2 (Sissa 3 en Haren/Oostermoer) nog tegen elkaar moeten. En zoals eerder gemeld, er zijn twee promotieplaatsen.

Leek staat slechts één bordpunt voor op de nummers 2, 3 en 4, maar ja die wedstrijdpunten zijn belangrijker. Dat geldt ook voor Groninger Combinatie 6. Ze hebben weliswaar een half bordpuntje minder dan hun vijfde team, maar wel twee bordpunten meer.

 

Emmer Schaak Genootschap – Groninger Combinatie 5:  5 – 3

Assen 2 – Staunton 2: 2,5 – 5,5

Haren/Oostermoer – v.d. Linde:  5.5 – 2,5

Leek – Sissa 3: 5 – 3

Groninger Combinatie 6 – Hoogeveen: 1,5 – 6,5

Stand:

r5 Promotieklasse Rav Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. Leek 1810 10 26½ 5 7
2. SISSA 3 1862 8 25½ 3 5
3. Haren & Oostermoer 1891 8 25 5
4. Hoogeveen 1899 7 25½ 3 4
5. Staunton 2 1863 5 20 4
6. Assen 2 1816 4 19 3 6 3
7. ESG 1841 3 17 2 4 5
8. Van der Linde 1737 3 15 1 5 4
9. Groninger Combinatie 6 1736 2 14½
10. Groninger Combinatie 5 1695 0 12 3

 

 

Tagged with: , ,
Geplaatst in NOSBO
3 comments on “Leek alleen aan kop
 1. AB schreef:

  Haren-Oostermoer – Van der Linde is 5,5 – 2,5 geworden, geen 6-2, bord 8 was ook een remise.

  • schaakjan schreef:

   Reeds aangepast in het verslag. Stond eerst verkeerd in de uitslagenserver (denk ik, want valt voor mij niet meer te controleren).

 2. FS schreef:

  Jammer dat het mogelijk is dat geen enkel team degradeert uit de promotieklasse.
  Daarmee wordt de spanning waar elke competitie bij gedijt, vakkundig om zeep geholpen.
  Het is toch een stuk aantrekkelijker om vast te houden aan degradatie en de vacante plek te gunnen aan de beste nr. 2 van de eerste klassen??
  Kan me ook nog herinneren dat de doorstroming als gewichtig argument werd genoemd bij de sanering v/d Nosbo-klassen!
  Overigens is het p/d reglement op de NOSBO-site van vorig jaar…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: