5e ronde KNSB voorbeschouwing

Ver in het schaakseizoen is de KNSB eindelijk gevorderd tot ronde 5. Toch raar, in vijf maanden vier ronden en dan in drie maanden de resterende vijf ronden. Hopelijk zijn onze noordelijke schaaksterren de komende maanden in vorm.

Zoals gezegd, zaterdag 7 februari ronde vijf en alle tien noordelijke teams spelen thuis of bijna thuis. HSP/Veendam is het enig team dat uit speelt. Ze moeten naar het Denksportcentrum Jannes van der Wal in Groningen om Sissa 2 te gaan bestrijden. Dat zou je bijna een thuiswedstrijd kunnen noemen.

Meesterklasse:

Voor de Groninger Combinatie staat er veel op het spel in het degradatieduel tegen het Leids Schaak Genootschap. Die heeft twee wedstrijdpunten en GC heeft er nog geen enkele. Met een overwinning zou GC de aansluiting krijgen met de mededegradatiekandidaten. Verlies is nog niet dodelijk, maar voert de spanning wel erg ver op.

Sissa heeft al twee punten (overwinning op LSG) en staat voor de zware taak om de nummer drie HMC Calder punten af te pakken. Met een overwinning zou Sissa in de middenmoot aansluiten en dat is toch prettiger dan onderaan te zweven.

Eerste Klasse A

Ook het tweede van de Groninger Combinatie strijdt om de onderste plaatsen te verlaten. Ze hebben nu één wedstrijdpuntje en tegenstander Sopsweps’29 heeft er nog géén een. Een echte degradatieduel dus tussen de nummers 9 en 10.

Tweede klasse A

Assen krijgt het onderaanstaande Caïssa 3 op bezoek. Op papier een gelijkwaardige tegenstander dus zo makkelijk als het lijkt zal het beslist niet gaan. Men heeft wel de topscoorder van de klasse in hun team (Elmar Hommes met 4 uit 4), maar die kan het natuurlijk niet alleen doen. Met een overwinning komen de Assenaren op 50% en dat zou zeer goed te noemen zijn na de promotie uit de derde klasse.

Groninger Combinatie 3 staat net boven de streep en zal er alles aan doen om tegen middenmoter De Waagtoren voor een verrassing te zorgen. De Waagtoren is één van de drie sterkste teams in deze klasse. Ze hebben echter van beide concurrenten met 4,5 – 3,5 verloren en zijn min of meer uitgeschakeld voor het kampioenschap. Hopelijk hebben ze hun motivatie verloren.

Derde klasse A

De spannendste klasse met vijf teams op zes wedstrijdpunten. Daaronder drie NOSBO-teams. Sissa 2, Spassky’s en Groninger Combinatie 4. Sissa 2 moet tegen HSP/Veendam welke net boven de streep staat. Spassky’s moet tegen Philidor Leeuwarden 1847 2. GC 4 moet tegen De Twee Kastelen. Géén topduellen in deze klasse. De bovenste vijf spelen tegen de onderste vijf en het gaat dus om de vraag wie zich laat verrassen.

Derde klasse B

Staunton mag tegen De Toren Arnhem/VSV 2 een team waarvan slechts vier spelers alle vier wedstrijden hebben meegedaan. Ik ga er van uit dat Staunton de winnende vorm vast heeft, want zij horen natuurlijk in de top mee te draaien.

Denksportcentrum: Sissa – LSG; Sissa 2 – HSP/Veendam; Spassky’s – Philidor 1847 2; Staunton – De Toren Arnhem/VSV 2

Iederz: GC – LSG; GC 2- Sopsweps’27; GC 3 – De Waagtoren; GC 4- De Twee Kastelen

Assen: De Steiger: Assen – Caïssa 3

Tagged with: , , , , , ,
Geplaatst in KNSB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: