Koploper Leek verliest (update met verslag)

Hoogeveen – Leek

Nog geen wedstrijdverslag op de site van Hoogeveen of op die van Leek. Misschien wat vroeg, men moest woensdagavond natuurlijk bijkomen van de zware strijd. Gelukkig waren er een tweetal schaakreporters aanwezig en één van die twee heeft notabene aantekeningen gemaakt en foto’s. Vandaar als uitzondering een wat uitgebreider wedstrijdverslag hier bij de schaakreporter. Wel een opmerking vooraf, denk nu niet dat u uw verslag niet meer hoeft te schrijven omdat de schaakreporters dat wel zullen doen.

Leek moest de horde van Hoogeveen nemen en daarna zouden de zwakkere broeders Assen 2, ESG en Groninger Combinatie 5 alleen maar roet in het eten kunnen gooien. Hoogeveen vocht voor zijn laatste kans op één van de twee promotieplaatsen. Op papier was Hoogeveen favoriet, maar gezien de uitslagen tot nu toe was Leek favoriet.

Vlotte winst voor Sander Taams

Vlotte winst voor Sander Taams

In het begin liep de strijd gelijk op. Om tien uur was het 1-1 doordat Sander Taams won van Martien Veldman en Henk Beiboer won van Bert Janmaat. In beide gevallen maakte zwart in de opening een fout door zetverwisseling en kwam er in het verder verloop niet aan te pas. Sander maakte goed gebruik van de beheersing van de vrije d-lijn en de ondersteuning van een pion op e5. Henk maakte goed gebruik van de zwarte velden die onbewaakt waren doordat zwart zijn zwartveldige loper had geruild.

De overige borden in volgorde zo rond kwart over tien:

Op bord één was het een positionele strijd. De spelers denken dan heel diep na maar de toeschouwer snapt het niet helemaal en denkt ‘nog niets over te zeggen‘. Bord twee was ook positioneel, maar dan één van het stempel ‘saaie pot, remise, snel doorlopen‘. Op bord drie waren de dames vroeg geruild en keken de stukken van afstand naar elkaar. De strijd moest hier nog beginnen, tenminste als die strijd er zou komen. Bord vier dan maar. Dat was een partij naar het hart van de toeschouwer. Matdreigingen aan beide kanten, open koningstellingen, stukken die verdwaald waren achter de vijandelijke stelling. Daar kun je wel uren bij blijven kijken. Hieronder die stelling na Pc4 schaak.

Stelling aan bord 4. Kunt u zelf bekijken wie er beter staat.

Stelling aan bord 4. Kunt u zelf bekijken wie er beter staat.

Bij bord vijf ging de strijd om de losse pion op d4. Was die nou sterk of zwak. Dat zou afhangen van wie de goede zetten zou doen. Borden zes en zeven waren dus al klaar en dat betekende dat bord acht wat afwezig kwam te zitten. Op dit bord won wit de zwarte pion op b7 en de witte pionnen stonden klaar om op te rukken. Dat wordt een zware pot voor zwart’ in de gedachten van de toeschouwer.

Op bord één werd een witte pion geofferd voor aktiviteit tegen een nog niet gerokeerde koning. Zou dit voldoende zijn. De witte stukken waren nog wat ver weg van de koningsaanval. Aan de andere kant van de lange tafel had wit op bord acht nog steeds een pion voor, maar dat was wel een vrije a-pion die al lyrisch werd over een mogelijke promotie.

barman en barvrouw

barman en barvrouw

Om kwart voor elf nog maar eens een rondje langs de velden gewaagd, tenslotte is sociaal contact met de barman en barvrouw ook zeer belangrijk. Een frisse neus halen bij de rokers levert meestal ook wat bruikbare inzichten in de borden op. Nu van beneden naar boven.

Op bord acht staat de witte a-pion al op a6 en het is duidelijk dat promotie verhinderen materiaal gaat kosten. Dat moet gewonnen zijn voor wit. Op bord vijf lijkt de stelling in remise te verzanden. Mijn enige opmerking was hier ‘remise’ Ik zal dus wel niks bijzonders hebben gezien. Op bord vier heeft de eerder getoonde stelling geresulteerd in een stelling met kwal meer voor wit. twee lopers en een toren tegen twee torens en een paard kan nog interessant worden. Na afloop bleken beide spelers er geen rekening mee te hebben gehouden dat zwart in de getoonde stelling ook lang kon rokeren. Bord drie zal wel remise worden, het is zo’n stelling die alleen wat kan opleveren als je de boel gaat forceren. Gezien het voorzichtig spel tot op dit moment verwacht ik geen spektakel meer aan dit bord. Bord twee is pot-remise met elk zes pionnen en een toren en een loper van gelijke kleur. Op bord één zal wit spijt hebben van zijn pion naar f4 zet. De diagonaal g1-c5  lijkt mij al bijna winnend voor zwart, zeker gezien een koning op g1 en een toren op f2. Het enige stuk dat kan aanvallen van wit is de dame die langs de a-lijn naar voren kan. Maar een dame alleen kan geen mat geven (soms wel heel veel schaakjes). Ik geef de voorkeur aan de zwarte stelling.

Om elf uur komen ze op bord drie remise overeen. Dat was de verwachting en analyses leken mij niet nodig om te zien. Als u dus de diepere gronden van het spel op bord drie wilt doorgronden, dan moet u contact opnemen met de spelers. Die hebben er tenslotte veel langer over nagedacht dan ik. Op bord één is het pleit inderdaad snel beslecht. De witte dame rukt wel op naar a7, maar de zwarte aanval op de witte koning is veel sterker. Ook bord acht tekent vlot na elf uur de winst aan, maar al eerder had iedereen die uitslag al ingevuld.

SAM_1386Drie en een half tegen ander half met twee borden waarschijnlijk remise en één bord gewonnen. Wat kon Hoogeveen nou gebeuren, dat werd een ruime overwinning dacht iedereen.
Er werd echter weer eens bewezen dat schaken een mensensport is en geen computerwerk. Twee spelers van Hoogeveen gingen nadrukkelijk in de fout en de derde moest plotseling alle zeilen bij zetten om de partij remise te houden. Bord vier had de stelling danig mishandeld en stond plotseling verloren. Tja als je de kans krijgt het loperpaar van de tegenstander onschadelijk te maken door je paard te ruilen tegen één van de lopers moet je dat ook doen. Nu werd het loperpaar oppermachtig en kunnen pionnen ver naar voren oprukken. Op bord twee ook al een verandering van stelling.

Stelling na g3 van wit

Stelling na g3 van wit

U ziet natuurlijk dat Tc2 een stuk oplevert. Dat werd ook gespeeld en wit sloeg op e5 en daarna op a6. Dan heb je twee pionnen voor het stuk en kun je misschien wat spel krijgen.

Iedereen kwam uit de bar in de speelzaal om de verrassende wending te zien en vooral om te kijken of Leek misschien toch nog drie keer zou winnen en weer een overwinning zou behalen. Bord vier won voor Leek. Bord vijf wist net niet te winnen door goed verdedigen van de hoogevener. 4-3 voor Hoogeveen en misschien een winst op bord twee.

Oei, oei, De loper neemt pion op f4.

Oei, oei, De loper neemt pion op f2.

Tja u ziet het hierboven gebeuren. De loper neemt pion op h4 en na toren keer pion op h6 neemt hij ook nog de pion op f2. Gevolg na Toren h2 is de winst weg. De teleurgestelde zwartspeler kwam deze klap niet meer te boven en verloor de strijd ook nog. Gevolg een 5-3 overwinning van Hoogeveen.

Haren/Oostermoer heeft nu de leiding voorlopig overgenomen op bordpunten. Sissa 3 kan daar vrijdag nog over heen, maar dan moeten ze met minimaal 5,5 – 2,5 winnen van ESG 2. Hoogeveen staat nu een puntje achter op de koplopers en is nadrukkelijk kandidaat voor één van de twee promotieplaatsen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Promotieklasse; Ronde: 6; Datum: di 2015-02-10
 
1916
 
1820
5
3
 
1.
Mellema,A.(Andries)
2221
Westerlaan,S.(Sander)
1963
1
0
2.
Sadallah,O.G.(Osama)
1996
Scharft,J.(Johan)
1968
1
0
3.
Mol,C.A.(Christiaan)
1942
Heijnen,E.R.(Erwin)
1974
½
½
4.
Berghuis,M.(Marten)
1945
Doller,P.(Pieter)
1812
0
1
5.
Jonge de,E.M.(Edwin)
1820
Hoor ten,J.(Johan)
1644
½
½
6.
Taams,S.(Sander)
1872
Veldman,M.(Martien)
1724
1
0
7.
Janmaat,A.(Bert)
1722
Beiboer,H.(Henk)
1744
0
1
8.
Snuverink,M.(Marc)
1808
Arriola,E.(Enrique)
1733
1
0

tussenstand

r6 Promotieklasse Rav Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. Haren & Oostermoer 1893 10 30½ 5
2. Leek 1805 10 29½ 5   3 7
4. SISSA 3 1863 8 25½ 3 5
3. Hoogeveen 1902 9 30½    5  3 4
5. Staunton 2 1866 5 22½ 4
6. Assen 2 1810 4 19 3 6 3
7. ESG 1851 3 17 2 4 5
8. Van der Linde 1735 3 15 1 5 4
9. Groninger Combinatie 6 1743 2 14½
10. Groninger Combinatie 5 1687 0 12 3
Tagged with: , , , , ,
Geplaatst in NOSBO
5 comments on “Koploper Leek verliest (update met verslag)
 1. Frans Huisman schreef:

  Hallo Jan, maar weer veel dank voor de uitgebreide verslaggeving; het leest alsof je er dan zelf bij bent. groet Frans.

  • schaakjan schreef:

   Dat betekent niet dat je er de volgende keer (13 maart tegen GC 6) niet bij hoeft te zijn. Groningen is niet zo ver weg als Hoogeveen.

   • Frans Huisman schreef:

    Klopt Jan. Als ik die dag niet jarig was geweest en bezoek had, was ik er als (invaller) speler bij geweest. Vrijdagavond is onze clubavond en wordt er ook intern geschaakt, dus denk ik niet dat ik naar Groningen ga. Prima prestatie van ESG tegen SISSA; nieuwe spelers aangetrokken of doorgeschoven naar het eerste?

   • schaakjan schreef:

    Eén speler die eindelijk mee kon doen en één nieuw lid. Anders hadden we twee invallers uit het tweede moeten opstellen.

 2. Frans Huisman schreef:

  Hallo Jan, maar weer veel dank voor de uitgebreide verslaggeving; het is alsof je er zelf bij bent als lezer, groet, Frans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: