Promotieklasse krijgt nieuwe koploper

De promotieklasse in de NOSBO heeft een nieuwe koploper. De combinatie van Haren en Oostermoer heeft door een overwinning op Staunton 2 met een bordpuntje voorsprong de koppositie overgenomen van Leek. Leek zelf verloor van Hoogeveen. Hoogeveen is de beide koplopers daardoor op één wedstrijdpunt genaderd. U heeft dat al kunnen lezen in het wedstrijdverslag van de wedstrijd tussen Hoogeveen en Leek.

Vrijdagavond werden de overige drie wedstrijden gespeeld en de vraag was natuurlijk of Sissa 3 zich bij de koplopers kon voegen. Het tot nu toe teleurstellende ESG uit Emmen was niet van plan zich bij een nederlaag vooraf neer te leggen en ging in een sterke opstelling naar Sissa 3. ESG maakte deze keer gehakt van Sissa 3. Een ruime 5,5 – 2,5 overwinning zorgt er voor dat Sissa 3 vanuit een achterstand moet wachten op falen van de eerste drie. Daar er twee promotieplaatsen zijn is Sissa 3 nog niet kansloos voor promotie.

Van de wedstrijd Staunton 2 tegen Haren/Oostermoer hebben beide teams een verslag op hun site staan. Daar kan ik weinig aan toevoegen want ik was er niet bij. De vorm van schaakblindheid waar de eerste bordspeler van Staunton aan leed is een bekend verschijnsel bij schakers. Je ziet dat men iets kan terugnemen, maar op een of ander manier bekijk je slechts één manier van terugnemen in plaats van alle mogelijkheden. En dan verlies je in één zet.

De wedstrijd tussen Hoogeveen en Leek heb ik uitgebreid besproken in een apart verslag. Hoogeveen meldde nog dat zij wel een verslag hadden geschreven, maar dat de web-master het nog moest publiceren. Ik kan elke vereniging aanraden om meerdere mensen de gelegenheid te geven om stukken te plaatsen op hun site. Dan ben je niet afhankelijk van de webmaster. Wilt u het verslag van Hoogeveen lezen en kijken of die een beetje overeenkomt met het verslag van mij, dan kunt u dat nu wel zien op hun site.

Van der Linde tegen de Groninger Combinatie 6 werd een nipte overwinning voor de club uit Winschoten. Dat kwam o.a. doordat de Groningers met zeven mensen speelden. Het bord dat leeg bleef was bord 3 een wit bord. Dat zie je niet vaak, maar misschien hoopten ze nog op tijdig arriveren van de speler. Edwin Zuiderweg nam gewoon plaats op bord 1 en won van Raymon Oord. Hij was echter de enige die won. Daar stond ook slechts één normale nederlaag tegenover. Johan Dijkstra won van Ferry Ruigendijk.

Groninger Combinatie 5 speelde een thuiswedstrijd tegen Assen 2. Ik verwacht van Assen nog een uitgebreid verslag en ik zal de link hieronder plaatsen. Groninger Combinatie 5 heeft wat minder verslagen geplaatst dus ik heb een paar van hun spelers hoe het is gegaan. Een verlies die anders had kunnen uitvallen. Volgens speler H had hij nog een zet langer moeten doorspelen toen hij vanwege tijdgebrek akkoord ging met remise. Maar zijn beider buren hadden kunnen winnen. Volgens speler M hadden ze dat inderdaad kunnen doen, maar ze deden het niet. Zoals wel vaker vind je in de analyse een (onwaarschijnlijk) winst, maar als je het in de partij niet ziet (of niet aandurft) dan is het terecht dat je verliest. Het betekent wel dat beider Groninger teams onderaan staan  en dat zal de volgende ronde niet veranderen want GC 6 staat drie punten achter op nummer acht en GC 5 zelfs vijf punten.

Op de voorgrond de pat daarachter de laatste partij (foto Roland Kroezen)

Op de voorgrond  pat daarachter de laatste partij
(foto Roland Kroezen)

Sissa 3 heeft het niet klaargespeeld om mede-koploper te worden. ESG uit Emmen kwam met een zware bezetting naar Groningen. Twee spelers die voor het eerst meededen en direkt anderhalve punt scoorden. Het werd een dikke nederlaag voor de Sissanen, 5,5 – 2,5 waarbij een ontsnapping middels pat. De wedstrijd werd gepeeld in de bovenzaal en de enige die er bij de start niet bij was was de wedstrijdleider die gewoontegetrouw plaats had genomen in de bar en pas in het vierde uur komt kijken. Niet dat die veel anders moest doen dan de uitslagen in te vullen op een blaadje. Ook hier hebben beide teams een verslag gemaakt. Voor die van Sissa moet je natuurlijk naar het forum naar het draadje Sissa 3. Dat is duidelijke taal, niet van die  ingewikkelde woorden die de Sissaan wel in zijn verslag schrijft. Gelukkig moet hij zichzelf ook nog verbeteren Ik moet eerlijk bekennen dat die fout mij niet was opgevallen. Het is dan ook al weer veertig jaar geleden dat ik het moeilijke woordenboek uit mijn hoofd moest kennen. Als mijn naam genoemd wordt dan lees ik het wat aandachtiger. Mijn remiseaanbod was wat eerder dan de Sissaan in zijn verslag aangeeft. Het werd terecht afgewezen omdat Jaap toen wat beter stond. Hij liet echter een grootscheepse afruil toe. Misschien in de gedachte dat de loper sterker is dan het paard. Echter ik heb de laatste tijd wat grootmeesterpartijen gevolgd en wist dat in dit soort pionneneindspelen het paard beter is dan de loper. Het paard kan tenminste op alle velden komen en de loper maar op de helft. Het was nog een hele technische karwei geweest om de vis op het droge te halen (ondanks een pionnetje meer) dus het vallen van de vlag kwam niet slecht uit.

Topscoorder NOSBO: 6 uit 6 aan bord 1

Topscoorder NOSBO: 6 uit 6 aan bord 1

De verslaggever van Sissa kent niet alleen meer vreemde woorden dan ik, maar speelt ook nog beter schaak. Zeker kwa resultaat. Hij heeft nu 6 uit 6 aan het eerste bord in de Promotieklasse (en drie uit drie in de topviertallen)  Dat is een hele prestatie. En hij was gisteren de enige van Sissa 3 die won, en dat betekent weer dat die andere Sissaan met 5 uit 5 (Carl Hoekstra) van zijn 100% af is.

Staunton 2 – Haren/Oostermoer    2,5 – 5,5

Hoogeveen – Leek    5 – 3

van der Linde – Groninger Combinatie 6    4,5-3,5

Groninger Combinatie 5 – Assen 2   3 – 5

Sissa 3 – ESG  2,5 – 5,5

Stand:

r6 Promotieklasse Rav Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. Haren & Oostermoer 1893 10 30½ 5
2. Leek 1808 10 29½ 3 5 7
3. Hoogeveen 1905 9 30½ 5 3 4
4. SISSA 3 1861 8 28 3 5
5. Assen 2 1808 6 24 3 6 3 5
6. Staunton 2 1866 5 22½ 4
7. ESG 1852 5 22½ 2 4 5
8. Van der Linde 1734 5 19½ 1 5 4
9. Groninger Combinatie 6 1740 2 18
10. Groninger Combinatie 5 1691 0 15 3 3

Laatste verandering: zo 15 feb 2015 12:08

Tagged with: , , , , , , , ,
Geplaatst in NOSBO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: