KNSB-beker

De poule wedstrijden zijn gevorderd tot de laatste vier. Nog twee ronden en dan weten we wie samen met de winnaars van de andere poules in de finale staan. Vier NOSBO-teams waren er nog over voor deze ronden. Twee daarvan zijn een ronde verder. Niet verrassend zijn dat onze Meesterklasse teams Groninger Combinatie en Sissa.

In bekerwedstrijden worden niet altijd de sterkste spelers opgesteld, maar vooral liefhebbers. Dat betekent soms kansen voor de zwakkere teams. En over vier partijen hoeft er maar bij één bord wat mis te gaan en je ligt uit de competitie.

Staunton moest tegen Sissa en werd gezien de opstelling van Sissa serieus genomen. Met drie jongelingen en de ervaren (ja, nu al de ervaren) Koen Lambrechts kon je moeilijk spreken van een zwaktebod. Op de site van Staunton kun je hun kant van de zaak lezen, met wat leuke foto’s van (hoe kan het ook anders) Harry Gielen. Het is op moment van schrijven het derde artikel van boven. Ook Sissa heeft een kort verslag op hun forum staan (draadje Sissa 1, 10 februari). Dat lijkt ook logisch; over vier borden kun je maar de helft schrijven dan over acht borden. Toch staan de Sissanen bekend om van weinig veel te maken. Jorden en Lucas deden dat deze keer op het bord, maar ook op schrijversgebied staan een aantal Sissanen hun mannetje/vrouwtje. Dat het 4-0 werd voor de Sissanen was ook wel de verwachting, maar je hoopt natuurlijk op een verrassing door de underdog.

Groninger Combinatie kreeg vrijdag 30 januari tweede klasser Almelo op bezoek. Almelo, net gepromoveerd uit de derde klasse, heeft het zwaar in de tweede klasse en staat net onder de degradatiestreep, een half bordpuntje achter GC 3. Almelo kwam met de eerste vier borden naar Groningen. GC stelde daar vier topborden uit het tweede tegenover. Ook die zouden het karwei moeten kunnen klaren. Ze hadden tenslotte een dikke 200 ratingpunten meer per bord. David Slagter moest tegen de sterkste speler van Almelo en speelde remise. De tweede remise kwam op nam van Gert Rauw. Die scoorde in het tweede tot nu toe slechts één halfje en zal voor de zekerheid hebben gekozen. Nu weet ik dat Ben Poelstra nogal eens en verkeerd plan voert, maar als hij het juiste plan in zijn hoofd heeft dan is er moeilijk van te winnen. De overige twee spelers Milan Mostertman en Maurice Schippers wonnen hun partij. Verslaglegging bij één van beide clubs heb ik nog niet kunnen ontdekken. Misschien achter slot en grendel?

Al een heel tijd geleden (17 januari) speelde de Spassky’s hun bekerwedstrijd in Apeldoorn tegen het plaatselijke Schaakstad. Die zijn het afgelopen jaar gedegradeerd uit de Meesterklasse en staat nu mede bovenaan in de eerste klasse B. Dat het dus geen makkie zou worden was te verwachten.Hoewel Schaakstad zijn grootmeesters in deze fase uit kostenbesparing nog niet inzet was de gemiddelde rating van de Apeldoorners 275 punten hoger dan die van het vriendengroepje Spassky’s. Het werd een 4-0 nederlaag en het commentaar van de Spassky’s is zo kort dat ik die hier maar plaats in plaats van een link:

“Op de dag dat alle Nederlanders verloren bij Tata en één halve Nederlander remiseerde (welke uitslag ook als een nederlaag gevoeld zal hebben) toonden de Spassky’s zich solidair: 4-0 voor Apeldoorn”.

Schaakstad Apeldoorn heeft wel een verslag geschreven, inclusief de partijen. U moet wel naar beneden scrollen tot zaterdag 17 januari 2015.

Verslagen: StauntonSissaSchaakstad Apeldoorn

De volgende ronde hoeven de Groninger Combinatie en Sissa nog niet tegen elkaar. Voor 23 maart moet zijn gespeeld de wedstrijden: Sissa – Schaakstad Apeldoorn en Groninger Combinatie – Lonneker.

Nu lijkt het of Sissa een zwaardere tegenstander heeft getroffen, maar onderschat Lonneker niet. Met FM Thorben Koop (rating 2409) aan bord 1 is het niet uit te vlakken. Ik heb hem in het Schaakfestival mogen aanschouwen en hij liet daar zeer veel zien. Hij heeft in een jaar tijd 200 ratingpunten verdiend en doorgedrongen in het duitse jeugdteam.

Twee thuiswedstrijden. Hoewel twee verslagen natuurlijk beter is dan één totaalverslag hoop ik op een gezamenlijk optreden. Dan kom ik naar Groningen om aan te moedigen.

persoonlijke uitslagen

T Staunton 2057 SISSA 2338 0 4 ma 09 feb
1. Paul Hummel 2112 IM Jorden van Foreest 2499 0 1
2. Hans Polee 2067 Lucas van Foreest 2319 0 1
3. Yeb Blom 2072 Nick Maatman 2263 0 1
4. Erwin van Pelt 1976 Koen Lambrechts 2269 0 1
T Groninger Combinatie 2215 Almelo 1998 3 1 vr 30 jan
1. David Slagter 2175 Zagar Zeeman 2101 ½ ½
2. FM Milan Mostertman 2289 Simon Elgersma 1920 1 0
3. Maurice Schippers 2234 Edwin Sarink 1971 1 0
4. Gert Jan Rauw 2161 Ben Poelstra 2002 ½ ½
Schaakstad Apeldoorn 2292 Spassky’s 2018 4 0 za 17 jan
1. IM Stefan Kuipers 2377 Dries Koster 2014 1 0
2. FM Sjef Rijnaarts 2342 Henk van Putten 2105 1 0
3. Armen Hachijan 2251 Jan Postma 2011 1 0
4. Marcel Boel 2196 Maurits Logtmeijer 1940 1 0
Tagged with: , , , , , , ,
Geplaatst in KNSB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: