Zesde ronde KNSB (update 10 maart)

In de zesde ronde van de KNSB-competitie verloor de Groninger Combinatie 1,2 en 4 en Staunton, maar wonnen Groninger Combinatie 3, Sissa 1 en 2, Assen, Spassky’s,  HSP/Veendam. 6-4 voor de Nosbo zullen we maar zeggen.

Meesterklasse:

Sissa zorgde voor een positieve verrassing door met 5,5 – 4,5 te winnen van Pathena-Rotterdam. Bovenin werd gelijkgespeeld en onderin werd nipt gewonnen. Nikolas Lubbe, Floris van Assendelft en Geon Knol boekten een overwinning.

Groninger Combinatie verloor met dikke cijfers van HMC. Aan de eerste vijf borden werd het nog 2,5 – 2,5 door winst van Jan Werle. De onderste vijf borden verloren echter allemaal. Niet voor het eerst dit seizoen dat GC vooral daar de klappen krijgt. HMC kwam door deze overwinning mede aan kop, omdat En Passant tegen Charlois Europoort niet verder kwam dan een gelijkspel. Hierdoor hebben En Passant en HMC evenveel wedstrijdpunten en evenveel bordpunten. In de achtste ronde treffen de koplopers elkaar. Een drietal achtervolgers op één punt achterstand hopen op meer uitglijers.

De stand ziet er voor de Groninger Combinatie somber uit. De achterstand op nummer 8 (Sissa en LSG) bedraagt 5 wedstrijdpunten. Ze moeten nu dus alles winnen en dan hopen op gunstige uitslagen elders. Het enige voordeel is dat ze nog moeten tegen de nummers 6, 8 en 9

klasse 1A

Ook het tweede van de Groninger Combinatie kreeg een dikke nederlaag te verwerken. DSC-Delft was een maatje te groot. Het werd 6,5 – 3,5. Het verschil met het eerste was dat de strijd hier bovenin werd verloren. Milan mostertman hield op bord 1 de remise vast, maar de borden 2, 3, 4 en 5 verloren. Onderin deed GC 2 wat terug met winsten van Alef Boer, Rudolf Potze en Gert Jan Rauw. GC 2 staat nu met 2 andere ploegen op 2 punten. De wedstrijd tegen Philidor 1847 uit Leeuwarden kon wel eens beslissend zijn voor wie er degradeert. Deze wedstrijd staat voor de volgende ronde op het programma.

Klasse 2A:

Assen moest aantreden tegen de nummer 2 MSV uit Meppel. Het werd een nipte zege voor de Assenaren. Ivo Maris wist te winnen van GM Dennis de Vreugt en daar kwamen overwinningen van Maarten Dijkstra (op Micha Jans) en Rieks Taal (op Bart Davids). Martin van Velzen verdubbelde zijn score met een remise. Gezien de tegenstand zal hij daar niet echt blij mee zijn. Hierbij wil ik wel opmerken dat zijn tegenstander in zijn eerste invalbeurt remise speelde tegen een speler met een rating van 2142. De titel van het verslag van Assen heeft de originele titel Meppen in Meppel.

Groninger Combinatie 3 zorgde voor een geweldige verrassing. Het ongeslagen bovenaan staande VAS werd met maar liefst 3-5 verslagen. Ewout van Clarenburg wist te winnen van Kick Langeweg en daar kwamen overwinningen van Fons van Hamond (op Pim Ghijsen) , Michiel Boekschoten en Edwin Zuiderweg bij. Samen met twee remises van Peter Hendriks en Bert Westerkamp tegen veel hoger gerate tegenstanders kom je dan op vijf punten.

Door die goede prestaties staat Assen nu op de zesde plek, 1 wedstrijdpunt achter nummer 2 en heeft GC 3 twee punten voorsprong genomen op de nummer 9.

Klasse 3A:

In klasse 3 A zag Sissa 2 zijn voorsprong op Spassky’s met een half puntje kleiner worden. Mede koploper Sneek is de vorige ronde afgevallen. De inhaalwedstrijd tegen Dr. Max Euwe 4 werd ondanks gemiddeld 200 rating punten verloren door de Snekers met 6-2. Dit tot verdriet van HSP/Veendam die Dr. Max Euwe 4 hun hierdoor voorbij ging.

Sissa 2 bracht zijn ratingoverwicht ten gelde tegen het tweede van Philidor 1847. Ze boekten vijf overwinning en speelden drie remises en wonnen de wedstrijd daardoor met 6,5 -1,5. Daar zijn ze zo tevreden over dat op hun forum al vier van de te verwachten acht wedstrijdverslagen staan. Ik verkeerde in de veronderstelling dat Bert van der Marel wat dunner was geworden. Blijkbaar niet genoeg want volgens zijn eigen verslag (of van Juud) zakte hij door zijn stoel. Hij won wel en u kunt zijn partij zelfs naspelen: partij Bert

De Spassky’s liepen een half bordpuntje in op Sissa 2 door een 7-1 overwinning op de nummer 10 HSC-Stork. Dat er bovenin goed gescoord werd was geen verrassing, maar ook onderin werd er gescoord. Slechts twee remises werden er gegeven. In een uitgebreid verslag bespreekt Putski alle partijen en weet zelfs de besliisende stellingen aan u te presenteren. Slechts één nadeel: geen woord over schaakjan. In de volgende ronde treffen de twee koplopers elkaar.Het is een thuiswedstrijd voor de Spassky’s maar omdat beide teams het Denksportcentrum als thuishaven hebben is het eigenlijk ook een thuiswedstrijd voor Sissa 2. Geen thuisvoordeel dus, of eigenlijk twee keer thuisvoordeel.

SAM_1545HSP/Veendam moest door de miskleun van Sneek aan de bak tegen het dit jaar verrassende Groninger Combinatie 4. Het werd een makkelijke overwinning voor HSP/Veendam in een vlotte wedstrijd die al om tien over vier afgelopen was. Uw verslaggever was er bij en zal misschien naast het verslag van HSP/Veendam zijn licht laten schijnen over wetenswaardigheden in deze wedstrijd. Het werd 5,5 – 2,5 en HSP/Veendam stijgt daarmee naar plaats 7 echter slechts één wedstrijdpunt voor op de nummers 8 en 9. Men moet nog tegen de nummers 9 en 10 en die moeten ze gewoon gaan winnen. De wedstrijd was zo vroeg afgelopen dat de spelers volgens hun verslag te vroeg in Groningen waren om te gaan chinezen. Dat klopt natuurlijk niet, want je kunt al om elf uur ‘s-morgens chinezen. En bier is nooit te vroeg als je verslagen bent.

Klasse 3B

Staunton zorgde voor een verrassing, maar dan wel een negatieve. In het verre Amsterdam (men spreekt tenslotte ook van het verre Groningen) leed men een nederlaag tegen het vijfde van Caïssa (4,5 – 3,5). Volgens het verslag van Staunton niet eens onverdiend. Hierdoor moet Staunton toch weer naar beneden kijken. Ze staan op de vijfde plaats met vijf punten, maar de voorsprong op nummer 9 is slechts één wedstrijdpunt en één bordpuntje. Aan de bak dus voor de Stauntonspelers. Bord 1 (Paul Hummel) en bord 8 (Piet Mulder) wonnen wel

Hieronder de verslagen van de teams. Dat worden er steeds meer. We missen alleen GC 1 en 2.

verslag Sissa 1 en 2opmerking Groninger Combinatie 1;  verslag Groninger Combinatie 3verslag Groninger Combinatie 4verslag SC Assenverslag Spassky’sverslag HSP/Veendamverslag van Staunton.

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: