Groninger Combinatie en Sissa vlammen

De lente is begonnen en de bar was open

De lente is begonnen en de bar was open

Daar gaan we dan weer naar het denksportcentrum in Groningen. Weer cruciale wedstrijden. Het lijkt het NOS-sportjournaal wel. Die hebben het ook bij elke wedstrijd over een belangrijke wedstrijd. Met in het achterhoofd het overlijden van Douwe Algera is geen enkele wedstrijd echt belangrijk.

Bij binnenkomst werd direkt duidelijk gemaakt dat de lente was begonnen. De meteorologen proberen ons wel aan te smeren dat lente begint op 1 maart, maar vandaag is het toch echt pas de dag dat de zon de evenaar passeert. Verder opvallend dat de ‘kampioenswedstrijd’ tussen koplopers Spassky’s en Sissa 2 wordt gespeeld in het instructielokaal. Sta je bovenaan is er toch weer zo’n slimmerd die vindt dat je eerst maar eens een instructie moet gaan volgen. Dat had volgens mij gisteravond al moeten gebeuren. Zo vlak voor de wedstrijd is dat meestal zinloos. Tenzij ze natuurlijk tijdens de wedstrijd instructie krijgen. Gelukkig bleek Ynte Visser daar de wedstrijdleider te zijn en die houdt niet van voorzeggen en instructie tijdens de partijen.

De Groninger Combinatie teams op GC 4 na hebben allemaal degradatiezorgen en zouden vandaag moeten gaan vlammen. Daarvoor hebben ze de hogere sferen opgezocht en laten de bodem aan de magische verzamelaars.

Ik kom van ver en besluit eerst maar de laatste pijl te gaan volgen. De bar is open en dat is natuurlijk de plek om te horen wat er allemaal het eerste uur is gebeurd. Het antwoord is “niets” Goed dat ik er dus om één uur nog niet was. Als de maag tevreden is gesteld gaan we maar een rondje foto’s maken en kijken of we over één van de  44 partijen iets zinnigs kunnen zeggen. Niet dus. Ik besluit dan ook om me maar te concentreren op twee wedstrijden, namelijk die van het eerste van de Groninger Combinatie tegen de te achterhalen team Pathena Rotterdam en de ‘kampioenswedstrijd’ tussen de koplopers.van klasse 3A Spassky’s en Sissa 2.

Groninger Combinatie 1 – Pathena Rotterdam

Pathena Rotterdam staat bij aanvang zes punten voor op GC1, maar is tevens wel de ploeg die ingehaald moet worden om degradatie te ontlopen.

GC 1- Pathena Rotterdam, bord 5-1

GC 1- Pathena Rotterdam, bord 5-1

GC1 - Pathena Rotterdam bord 10-6

GC1 – Pathena Rotterdam bord 10-6

De wedstrijd begint zeer rustig met een remise tussen Bonno Pel en Rini Kuijf. Beide heren hebben ontzag voor elkaar en kennen elkaar. De analyse is lang, maar gaat meer over zetten die niet gespeeld zijn dan over de zetten die wel gespeeld zijn. Daarvoor is de analyse ook. Kijken wat als ik iets anders had gespeeld.

analyse Bonno Pel - Rini Kuijf (remise)

analyse Bonno Pel – Rini Kuijf (remise)

Hierna volgden er overwinningen voor Michael Riemens en Daan Brandenburg

analyse Michael Riemens

analyse Michael Riemens

analyse Daan Brandenburg

analyse Daan Brandenburg

Dat leidde tot een mooie voorsprong, maar hoe staat de rest. Ik kan mijn mening hierover geven, maar kijkt u zelf even naar de foto’s hieronder en dan kunt u zelf een mening vormen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

U mist het bord van Jasper Geurink natuurlijk. Die vond ik persoonlijk wel lekker staat en dat bleek later ook wel. Groninger Combinatie liep door overwinningen van Joost Wempe, Erik Hoeksema en Jasper Geurink uit naar een 5,5 – 0,5 voorsprong. De tegenstander van Erik ga aan dat hij door een minder goede zet in de opening steeds wat minder stond en geen kans kreeg het nadeeltje weg te werken. In tegendeel het nadeeltje werd een nadeel en leidde tot verlies van de partij. Jasper was zichtbaar zeer tevreden met zijn partij. U kunt de partijen uiteraard binnenkort zelf naspelen..

En de overige vier borden zult u zeggen. Die probeerden allemaal te winnen en als dat niet goedschiks ging dan maar kwaadschiks. Weer laat ik het oordeel over de stelling aan u over (eerst kijken en dan pas verder lezen)

Deze slideshow vereist JavaScript.

Peter wist zijn partij niet te winnen, hoewel ik de indruk had dat die er wel in gezeten heeft. Ook David wist niet te winnen. Het damespel was optisch leuk, maar niet voldoende voor de winst. En dat terwijl je de hele wedstrijd het spel in handen hebt. Jammer, maar dat gebeurt wel vaker. Sipke leek in de aanval te gaan winnen. Enkele Rotterdammers bleven kijken om te zien of Martens het nog zou redden. Nu die deed dat met verve, zodat het vertrouwen van zijn medespelers in hem tot grote hoogte is gestegen. Jan Werle wikkelde af naar een eindspel van Toren tegen Toren en Loper. Theoretisch remise, maar de loper partij scoort in de praktijk toch nog zo;n 70%. Waar het precies fout ging weet ik niet, maar Jan Werle kwam ook uit op die 70%.

De einduitslag is derhalve 7-3 voor Groninger Combinatie. Omdat de vijfpunters Sissa en LSG wonnen (van respectievelijk Voerendaal en En Passant) ligt alleen Pathena nog is schootsafstand. Als GC de laatste twee wedstrijden wint (tegen Sissa en Voerendaal) en Pathena beide verliest (van BSG en En Passant), dan kan men degradatie nog ontlopen. Zie hier de stand. Bovenin is het de laatste jaren niet zo spannend geweest als dit jaar. Verslag van Groninger Combinatie. U kunt daar ook de partijen naspelen

Voerendaal – Sissa

Voerendaal is dit seizoen net als de Groninger Combinatie niet op dreef. Ondanks sterke spelers hebben ze tot vandaag nog maar één wedstrijd gewonnen. Zo ben je kampioen en zo degradeer je. En niet omdat de sponsoring weggevallen is en je spelers naar een ander club zijn vertrokken. Tegen Sissa had Voerendaal gemiddeld 140 ratingpunten meer, maar dat zegt wat minder doordat de jeugdspelers bij Sissa aardig wat progressie maken.

Bij Sissa mocht Frits Rietman aan bord 1 proberen een grootmeester (Saltaec) te verschalken. Met 1,5 uit 5 een goede gelegenheid om het ratingverlies weer goed te maken. Helaas lukte dat niet. Jorden van Foreest en Lucas van Foreest namen op bord 2 en 3 plaats tegenover de andere grootmeesters van Voerendaal (Levin en Orlov). Dat pakte wel goed uit. Zowel Jorden als Lucas wonnen. Daar kwamen winsten bij van Floris van Assendelft, Renze Rietveld en Felix Meissner. De overige partijen eindigden in remise. Ook invaller Ab Faber tegen de pakweg 300 ratingpunten hoger ingeschaalde Patrick Driessens.

verslag Voerendaal en verslag Sissa Een tweede verslag van Sissa kunt u vinden op hun forum, staartje Sissa 1

Door dit resultaat kan Sissa niet meer degraderen

Spassky’s – Sissa 2

Het kampioensduel in de derde klasse A.

Sissa 2, bord 4-1

Sissa 2, bord 4-1

Spassky's bord 8-5

Spassky’s bord 8-5

Op papier was Sissa 2 natuurlijk de favoriet, maar ze hebben nu eenmaal vaak problemen die rol waar te maken. En dan missen ze soms de promotie (of het lukt in de laatste ronde nog net). Daar tegenover als het loopt dan loopt het, met grote uitslagen als gevolg. De spanning zat er direkt vanaf het begin in. Men speelde geconcentreerd (en dat wil wat zeggen bij deze beide vriendenteams) en voorzichtig. Kijkt u maar eens naar onderstaande stellingen.

Het is dan ook niet verbazend wekkend te noemen dat de eerst drie partijen die klaar waren allen in remise eindigden. Gezien het feit dat door Sissanen werd gezegd dat remise mocht geeft wel aan dat men vertrouwen had. Het is wel irriterend voor sommige spelers dat anderen zich met je partij gaan bemoeien. Je kunt zelf wel je eigen stelling beoordelen. Remises waren er aan de borden 3, 5 en 7. Wel drie witpartijen voor Sissa 2 dus. Normaal is dat niet zo goed, maar nu wel.

Analyse Ernst Jan Pastoor tegen Jan Kroon (remise)

Analyse Ernst Jan Pastoor tegen Jan Kroon (remise)

analyse Geon Knol - Roelof Kroon (remise)

analyse Geon Knol – Roelof Kroon (remise)

Daarna kwam er slechts één remise bij. Voor de Spassky’s won Henk van Putten van Arjan Dijkstra. Voor Sissa 2 scoorden Erik Jan Hummel (tegen Dries Koster), Jan joris Groenewold (tegen Evert Janse) en Eric Jan Walinga (tegen Peter Bodewes). Als afsluiting een stelling op bord 1. Zwart staat twee pionnen voor, maar de witte stelling oogt beter.

Dries Koster probeert de oplossing te vinden

Dries Koster probeert de oplossing te vinden

verslag van de Spassky’sverslag van Sissa 2 op hun forum, draadje Sissa 2

Groninger Combinatie 2 – Philidor 1847

GC2 - Philidor 1847; bord 1-4

GC2 – Philidor 1847; bord 1-4

GC 2 - Philidor 1847: bord 5-10

GC 2 – Philidor 1847: bord 5-10

Het degradatieduel tussen het tweede van de Groninger Combinatie tegen Philidor 1847 (Leeuwarden) is een overduidelijke overwinning geworden voor de friezen. 8,5 – 1,5 is een monster uitslag. Groningen 2 is daardoor op bordpunten nummer laatst geworden.

Om aan te geven dat het deze ronde niet liep. Onderstaande stelling van Joop Houtman na P*d5. Na La2 gingen de stukken in het doosje

Pxd5 lijkt mooi, maar na La2 gingen de stukken in het doosje

Pxd5 lijkt mooi, maar na La2 gingen de stukken in het doosje

Assen – HWP Haarlem

Assen heeft een zeer mooi verslag op hun site staan u kunt deze hier lezen. Het werd een kleine nederlaag waardoor Assen in de middenmoot blijft staan. Was voor deze ronde nog de mogelijkheid dat men zowel kampioen kon worden als kon degraderen, na deze ronde is beide niet meer mogelijk. In klasse 2A is het wel spannend met vier teams met 10 wedstrijdpunten.

Groninger Combinatie 3 – Caïssa 3

GC3 - Caissa 3

GC3 – Caissa 3

GC3 -Caissa 3

GC3 -Caissa 3

GC 3 mocht aantreden tegen het onderaanstaande Caïssa 3 en kon door een overwinning zich veilig spelen. De spanning was de Groningers waarschijnlijk teveel want men ging met 2-6 ten onder.

Stelling Fons van Hamond

Stelling Fons van Hamond

Stelling Peter Bosker

Stelling Peter Bosker

Vier partijen werden verloren en vier werden gewonnen. Men had wel kansen op overwinningen, maar deze werden niet benut. En dan verlies je dus. Men staat nog net boven de streep, twee punten voor op de nummers 9 en 10. Die moeten echter nog tegen elkaar en gokken dat dat 4-4 wordt is wel heel riskant. Aan de bak dus in de volgende wedstrijden.

SG Max Euwe 4 – HSP/Veendam

Ook hier al een uitgebreid verslag op de site van HSP/Veendam. U kunt het verslag hier lezen. HSP/Veendam had een wedstrijdpuntje meer dan nummer voorlaatst Max Euwe 4. Een overwinning zou goed helpen bij het handhaven in de KNSB. Dat werd het dus niet maar wel werd het nog een gelijkspel. Hierdoor blijft men boven de streep, maar wel in de gevarenzone. Men heeft de wedstrijd tegen de nummer laatst nog voor de boeg dus je zou zeggen je hebt alles in eigen hand.

Groninger Combinatie 4 – Philidor 1847 2

GC4 op de achtergrond tegen Philidor 1847 2 bord 1-4

GC4 op de achtergrond tegen Philidor 1847 2 bord 1-4

GC 4 - Philidor 1847 2; bord 8-5

GC 4 – Philidor 1847 2; bord 8-5

Het vierde van de Groninger Combinatie stond na vier ronden mede bovenaan in klasse 3A maar daarna volgde alleen maar nederlagen. Vandaag traden ze aan tegen het dit jaar niet zo goed presterende tweede van Philidor 1847.

Het eerste klaar. Marcel Vermaat - Fred Sluzewski (GC 4) 1-0

Het eerste klaar. Marcel Vermaat – Fred Sluzewski (GC 4) 1-0

Taco van der Ploeg en Frans Vermeulen (GC4)

Taco van der Ploeg en Frans Vermeulen (GC4)

Het werd een dikke 2-6 nederlaag. Alleen Frans Vermeulen wist te winnen. Dara kwamen twee remises bij van Taco van der Poel en Reno Emerencia. De overige vijf partijen gingen verloren.

DSG Pallas – Staunton

Staunton speelt dit jaar geen geweldig seizoen. Op papier de nummer 2 bivakkeert het nu net boven de degradatiestreep. Tegen DSG -Pallas uit Deventer werd met 4,5 – 3,5 verloren. Aan de onderste twee borden wonnen Jonas Hilwerda en Piet Mulder hun partij, maar daarboven werd er drie keer verloren en drie remises gespeeld. Net niet genoeg dus. Staunton is daardoor van kampioenskandidaat degradatiekandidaat geworden. Eén wedstrijdpunt voor op de nummer voorlaatst. Het verlies in de vorige ronde tegen Caissa 5 kan kostbaar worden. De volgende ronde moet men tegen de koploper Hardenberg.

Nog meer foto’s kunt u hier zien

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: