Spannende laatste ronde klasse 1A

Altijd weer leuk zo’n gezamenlijke laatste ronde. Niet alleen voor de schaakreporter die alle wedstrijden gelijktijdig kan verslaan, maar vooral leuk voor de spelers. Het weerzien van (oude en nieuwe) bekenden, het direkt zien wat de concurrenten uitspoken. Geen probleem dat de wedstrijden op vrijdag het voordeel hebben van het bekend zijn van de uitslagen van de wedstrijden op maandag.

overzicht

overzicht van zaal 1

In het kader van hun jubileum organiseert de schaakclub Haren beide laatste ronden van de eerste klassen in het Postiljon motel aan de A28. Genoeg parkeergelegenheid, geen gezoek in het centrum met al zijn eenrichtingsverkeer en vooral ruime tafels en twee ruime ruimtes.

Bovenin ging het er om of HSP/Veendam 2 zijn puntje voorsprong op Middelstum kon vasthouden. Van te voren leek het of een gelijkspel tegen Bedum voldoende zou zijn omdat Middelstum 3 bordpunten achter stond.

Onderin waren er drie teams met drie punten waarvan Staunton 4 en Haren Oostermoer 3 tegen elkaar mochten en DAC Sissa 4 als tegenstander had.

HSP Veendam 2 - Bedum

HSP Veendam 2 – Bedum

We beginnen het verslag met de strijd bovenin. Bedum wou zijn sportieve plicht doen en laten zien dat ze toch echt kunnen schaken ook al loopt het dit seizoen niet zo geweldig. Daar tegenover bleek dat de hoogezandsters en veendammers een beetje last van de spanning hadden. De hele tijd was de verwachting dat het rond de 4-4 zou uitkomen. En zou 4-4 genoeg zijn voor het kampioenschap? Middelstum vocht namelijk voor zijn laatste kans en nam al vroeg een ruime voorsprong op Scepu. Via 3-1 werd al snel een 5-1 voorsprong genomen. Uiteraard werd tegen HSP/Veendam gezegd dat de verwachting was dat het 7-1 zou worden. Want Johan Mostertman en Erick Erdtsieck stonden duidelijk beter. Er werd uiteraard niet verteld dat Erdtsieck voor Scepu speelt. Je moet de spanning tenslotte opvoeren en niet opheffen.

En bij een 7-1 voor Middelstum en 4-4 bij HSP/Veendam 2 zouden beide teams precies gelijk eindigen en zou er een beslissingswedstrijd komen. Middelstum zou in die wedstrijd niet met vier invallers komen zoals in de reguliere competitiewedstrijd.

Na een aantal remises en voor beide een winst kwam het breekpunt in de wedstrijd aan bord 3. Men had een zwaar hoofd in de stelling van Erwin Reintke toen die plotseling kon aangeven dat hij gewonnen had. Hierdoor nam HSP/Veendam een 3,5 – 2,5 voorsprong met de onderste twee borden nog bezig. Dat waren de borden waar men optimistisch was over de stellingen van HSP. Bord 7 ging echter verloren voor HSP zodat de stand 3,5 – 3,5 was met een gewonnen stelling aan bord 8. De spanning was groot, bij het publiek nog meer dan bij de spelers. Tenminste spler Kor Drent zat tenminste de hele tijd goedkeurend te knikken. Dat toont vertrouwen, maar niet iedereen gelooft dan dat je goed oplet. Vooral het publiek is bang voor een blunder. Tenslotte kun je als publiek alleen maar toekijken en hopen. De hoop van de HSP/Veendam supporters kwamen uit. Kor won en werd daarmee matchwinnaar van deze wedstrijd en haalde daarmee het kampioenschap binnen.

Middelstum - Scepu

Middelstum – Scepu

De wedstrijd Middelstum – Scepu eindigde daarna na mooi spel in 6-2 voor Middelstum. Zo zie je dat je nooit met vier invallers moet spelen. Althans niet tegen een mede-koploper. En bij de start van het seizoen is iedereen een potentiele koploper.

DAC - Sissa 4

DAC – Sissa 4

Onderin moest DAC een bordpunt goedmaken op Staunton 4 en 2,5 bordpunt op Haren/Oostermoer 3. Beter was het om te winnen, want dan zou nummer laatst komen uit de wedstrijd tussen Staunton 4 en Haren/Oostermoer 3. Sissa 4 wou echter niet meewerken aan het plan. Men stond wel vijf remises toe, maar de overige drie borden werden gewonnen. Dat leverde Sissa 4 een 5,5 – 2,5 overwinning op. Meest verbaasde man was Henk Kloosterman van DAC die een remiseaanbod kreeg in verloren stelling. Verbaasd, maar wel slim genoeg om het aanbod aan te nemen. De buurman van Kloosterman had alleen de stelling in het hoofd en noteerde een verlies voor DAC op het wedstrijdformulier. Die fout werd gelukkig tijdig ontdekt door Sissa 4. Die wil graag punten, maar niet op deze manier.

Haren Oostermoer 3 - Staunton 4

Haren Oostermoer 3 – Staunton 4

De wedstrijd Haren/Oostermoer 3 en Staunton 4 werd steeds spannender. Haren/Oostermoer nam al vroeg een voorsprong, maar zag later op de avond Staunton steeds dichterbij komen. Het werd 4-2 voor Haren/Oostermoer maar de eerste twee borden stonden niet geweldig. Mark Petrelli wist inderdaad zijn eindspel te winnen wardoor de druk kwam op de partij op bord 2 tussen Johan Meirink en Anders Bay. Bay had een paard en twee pionnen, terwijl Meirink een paard en één pion had. Was dit te winnen? De databases gaan tegenwoordig tot zeven stukken dus bovenstaande eindspel zal er beslist in staan. Achter het bord is dat toch lastiger, want die databases zitten niet in je hoofd. Je moet het zelf uitvogelen en je krijgt maar 30 seconden per zet. Uiteindelijk kon Meirink de ene pion nemen met zijn paard en toen het paard genomen werd kon de koning de andere pion nemen. Sta je wel een paard achter, maar zoals iedere schaker weet, met alleen een paard kun je niet mat zetten. Derhalve toch een nipte overwinning voor Haren/Oostermoer 3

Topscoorder Hans de Graaf

Topscoorder Hans de Graaf

Topscoorder in de eerste klasse A is geworden Hans de Graaf met 6,5 uit 7.

Lang nadat iedereen weg was vierden de HSP/Veendammers de overwinning in de bar van het motel.

Vergeet vooral niet de foto’s van Harry Gielen te bekijken. Zo veel mooie foto’s, daar kan uw reporter niet tegen op. Vandaar dat ik met toestemming van Harry zijn foto’s gebruik. Op één na, namelijk onderstaande foto van Harry (op zijn verzoek wat wazig) aan het werk. Let op de spreuk achter hem. Zou dat ook opgaan voor schaken?

Harry Gielen

Harry Gielen

verslagen: Kampioen HSP Veendam 2MiddelstumSissa 4

Tagged with: , , ,
Geplaatst in NOSBO
One comment on “Spannende laatste ronde klasse 1A
  1. Lucien Jerphanion schreef:

    Hoi Jan,

    Een verslag van HSP/Veendam-Bedum is beschikbaar.

    Groet, Lucien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: