KNSB; Groninger Combinatie grijpt laatste kans

Zaterdag de 8e ronde van de KNSB. Voor de NOSBo-teams een aantal (wederom) belangrijke wedstrijden.

Meesterklasse:

De Groninger Combinatie vocht voor de laatste kans op handhaving tegen Sissa. Sissa was al veilig speelde niet in de sterkste opstelling maar had wel speciaal voor deze gelegenheid Gawain Jones opgetrommeld. Die moest de afwezigheid van Jorden van Foreest opvangen. Jorden speelde dit weekend in de Bundesliga (zaterdag winst op GM Maiwald 2473 en zondag remise tegen IM Schneider 2487) en op twee plaatsen gelijktijdig zijn lukt niet.

SAM_1761Groninger Combinatie was wel in bijna de sterkste opstelling verschenen. Ik miste alleen Davit Lobzhanidze, maar Sergei Tiviakov was er wel bij, voor de derde keer dit seizoen. Ook Joris Brenninkmeijer was er voor de derde keer bij.

SAM_1762Sissa had de opstelling wel aangepast aan de tegenstander. De hoop was gevestigd op bovenin de boel tegen te houden en onderin de punten te pakken. Floris van Assendelft had de laatste drie keer gewonnen en mocht het aan bord 1 proberen, invaller Ab Faber en Rense Rietveld mochten het proberen aan bord 5 en 4. De twee keer dat Ab mocht invallen had tenslotte twee remise opgeleverd.

SAM_1797Groninger Combinatie had gewoon de vier grootmeesters (Tiviakov, Ernst, Brandenburg en Werle) aan bord 1 t/m 4 zitten en de twee IM’s (Brenninkmeijer en Hoeksema) aan bord 5 en 6.

SAM_1790De wedstrijd verliep voorspoedig voor de Groninger Combinatie. Bonno Pel was de eerste die won (van Paul ten Vergert), vlot gevolgd door Jan Werle. De zegereeks werd onderbroken door een remise van Erik Hoeksema tegen Nick Maatman, maar ging weer verder door winst van Tiviakov op Floris van Assendelft. Op dat moment leek een kleine overwinning voor de Groninger Combinatie te gloren. Voor Sissa stonden de onderste twee borden goed en de overige borden was voor uw verslaggever (een gewone clubschakertje) remiseachtig of te ingewikkeld. Natuurlijk heb je vaak wel een voorkeur voor de witte of zwarte stukken, maar ik wordt te vaak teleurgesteld in mijn schaakinzicht. Vooral bord 1 en bord 3 volgde ik met interesse zonder dat dit leidde tot een mening wie er beter stond.

Plotseling won Michael Riemens aan bord 10 van Frits Rietman. Een blunder deed de bordjes wel heel radikaal veranderen. In plaats van 1,5 – 3,5 werd het plotseling 0,5 – 4,5. Volgens het verslag van de Groninger Combinatie was het opgeven te vroeg. De eindstelling blijkt gewoon remise te zijn. Dat kan er dus ook nog bij voor Frits Rietman. Het is al erg genoeg dat je zo’n blunder maakt en dan komen ze achteraf (na raadplegen van de computer) nog vertellen dat het gewoon remise was. Alsof je dan beter gaat slapen.

Daarna was het alleen de vraag hoe hoog de overwinning zou uitpakken voor de Groninger Combinatie. Koen Lambrechts haalde wel een punt voor Sissa binnen (tegen Joost Wempe), maar hij bleef de enige. Joris Brenninkmeijer won van Ab Faber. Hij stond de hele tijd visueel beter, maar voor mij leek het of het er niet uitkwam. Net toen ik dacht dat het toch nog wel remise kon worden wikkelde Brenninkmeijer af naar een eindspel met lopers van gelijke kleur met een pionnetje meer. Daar ook nog de pionnen op de verkeerde kleur stonden en de loper achter de pionnen gaf Faber op.

SAM_1800Hierna volgde een remise van Daan Brandenburg tegen Gawain Jones. In de partij had Jones een pion geofferd voor het initiatief en kon Brandenburg alleen maar verdedigen. Het werd een mooie partij die eindigde met twee koningen. Ik had op de 42e zet e4 gespeeld, maar ik denk dat dat de einduitslag van remise niet had veranderd. Hierna volgde een remise van Jasper Geurink tegen Erik Jan Hummel zodat alleen de partij Lucas van Foreest tegen Sipke Ernst bezig was. SAM_1802Over deze partij kan ik alleen maar zeggen dat u hem moet naspelen. Uiteindelijk was Sipke de gelukkige of degene die het best alles gezien had. Ik ga voor het eerste, want ik denk niet dat alles was doorgerekend.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een dikke 7,5 – 2,5 winst voor de Groninger Combinatie. Omdat Pathena Rotterdam met 6-4 verloor van BSG kan GC nog steeds de degradatie ontlopen. Ze moeten dan wel winnen van het reeds gedegradeerde Voerendaal dat van Charlois Europoort verloor. Voerendaal had veel last van het feit dat gelijktijdig de Bundesliga speelde. Een viertal ‘vaste’ spelers deden niet mee. Uiteraard moet Pathena Rotterdam dan wel verliezen van En Passant. Bovenin is het spannend met BSG en Charlois Europoort op 12 punten en En Passant op 11. Omdat Sissa in de laatste ronde tegen BSG moet kunnen zij nog invloed uitoefen op wie kampioen wordt.

verslag Groninger Combinatie; Het verslag Sissa staat op hun forum draadje Sissa 1

Klasse 1A:

Voor de Groninger Combinatie 2 is degradatie niet meer te ontwijken. Het negental, waaronder twee invallers uit GC 6,  verloren met 7-3 van Zukertort Amstelveen. Ze staan daardoor op de laatste plaats. Alleen als ze met 10-0 winnen van Wageningen en Philidor 1847 verliest met 10-0 wordt de degradatie ontlopen. Wilt u een gokje wagen dan geven de bookmakers u waarschijnlijk een veelvoud van uw inleg als u gokt op handhaving van GC-2. We moeten echter wel waarschuwen dat de kans dat bovenstaande gebeurd minder is dan één op een miljoen. Joop Houtman zorgde voor de verrassing door de hoogst gerate tegenstander Hing Ting Lai (2385) te verslaan. Daar kwamen remises bij van Alef Boer, Milan Mostertman, Gert Jan Rauw en Amir Nicolai. verslag Zukertort Amstelveen

Klasse 2A:

Ook hier geen succesverhaal voor de Groninger Combinatie. GC 3 verloor met 7 man, waaronder een invaller, met 6,5-1,5 van HWP-Haarlem en is daardoor onder de degradatiestreep gekomen. Omdat de enige concurrent (Caïssa 3) nog tegen nummer laatst (Almelo) moet, ziet het er niet goed uit. Winnen van Assen en hopen dat Almelo eindelijk eens wat laat zien is een klein hoop die rest. De drie remises waren van Ewout Clarenburg (nog steeds ongeslagen), Peter Hendriks en Kawar Yakinsyah (de eerste na vijf nederlagen). Verslag HWP-Haarlem

Assen zelf won afgetekend van Lonneker. De bovenste drie borden en de onderste twee wonnen. Opvallend daarbij de eerste winst van Martin van Velzen in lange tijd. Het verslag van Assen geeft weer een voorbeeld dat ook sterke schakers wel eens wat overzien. Kijk hoe Ivo Maris won. Het voorbeeld van een vergiftigde pion die genomen wordt en vervolgens mat in twee. Ook een mooie matstelling aan bord 2 na een torenoffer. Lees het verslag dus.

Klasse 3A:

Sissa 2 had geen moeite met Groninger Combinatie 4. Men liep al snel uit naar een 4,5 – 0,5 voorsprong. Vijf partijen waren uit terwijl bij het eerste slechts één partij uit was. De onderste twee borden werden remise. Dat hadden er meer kunnen zijn als Govert Pellikaan op zijn klok had gekeken. In een zeer veel belovende stelling ging die echter door zijn vlag. Taco van der Poel en Egbert Huizinga speelden remise. Aan de overige zes borden kwam het elo-verschil tot uiting. Opvallend dat eerst bord 1 won en toen bord 2. We rekenden vervolgens op bord 3 (Bert tegen Govert), maar die speelde zoals al gemeld lang door. Sissa 2 is daardoor bijna kampioen. De enige concurrent Emanuel Lasker moet niet alleen twee wedstrijdpunten overwinnen maar ook 5,5 bordpunten. Groninger Combinatie vier moet hopen dat Sissa 2 wel meer dan de benodigde 2 bordpunten gaat halen tegen Max Euwe 4. Men kan dit voorkomen door in de laatste ronde van de Spassky’s te winnen. Men moet dan wel uit een ander vaatje tappen dan de laatste wedstrijden. Het lijkt gek dat Eelke de Boer twee keer verliest in de derde klasse, terwijl hij in de tweede klasse drie keer remise speelde. Dat is te verklaren doordat hij in de derde klasse veel sterkere tegenstanders kreeg dan in de tweede klasse.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Spassky’s speelde gelijk tegen Sneek. Hierdoor zijn beide teams definitief uitgeschakeld voor het kampioenschap. Het was een wedstrijd zonder remises. Elk team won vier keer. Spassky’s bovenin en Sneek onderin.

HSP/Veendam verloor met 6,5 – 1,5 van Emanuel Lasker. Drie remise van Rienk Hoogeveen, Jan Lulof en Lucien Jerphanion. Vier invallers is veel, maar dat lag het niet aan dit keer. Drie van de invallers speelden namelijk remise. Men blijft door de nederlaag onder de streep staan. Door winst in de laatste ronde op het onderaanstaande HSC-Stork kan men de degradatie waarschijnlijk nog ontlopen. Dat moet te doen zijn. HSC-Stork heeft in 8 wedstrijden slechts 12 bordpunten verzameld.Verslag HSP-Veendam en verslag Emanuel Lasker

Klasse 3B:

Staunton moest tegen de koploper en moest winnen om uit de gevarenzone te komen. En dat lukt net. Ze wonnen met 4,5 – 3,5. Cruciaal was de partij van John Riksten. Iedereen hield rekening met een nederlaag van hem. De tegenstander vond in de analyses vele winstmogelijkheden, maar in de partij zag hij niet aanwezige beren en daar maakte John goed gebruik van en hij wist zelfs te winnen. Ook Milan Heller en Erwin van Pelt wiste te winnen. Met drie remise van Yeb Blom, Theo Ebels en Piet Mulder werd de zege binnengehaald. Staunton is nu veilig en dat is een gerust stellende gedachte. Het moeten winnen in een laatste ronde geeft altijd een bepaalde spanning. verslag Staunton

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: