KNSB-bekerfinale

Op Hemelvaartsdag is er traditioneel de KNSB beker halve en hele finale. De laatste jaren wordt die vaak in Bunschoten gehouden (bij En Passant). In het kader van het honderdjarig bestaan van schaakclub Haren wou Haren graag de finale organiseren en dat lukte.

De loting door wethouder Mariska

De loting door wethouder Mariska Sloot

De organisatie was perfect met een goede speelzaal en een ruimte voor commentaar. Schaakclub Haren mag dan ook beslist tevreden zijn. De harenaars hebben nu met eigen ogen de kwaliteit van de KNSB kunnen aanschouwen en weten nu wat hun volgend jaar te wachten staat. Voor de niet noorderlingen: De combinatie Haren en Oostermoer is kampioen van de NOSBO geworden en gaan volgend jaar de KNSB onveilig maken.

De Groninger Combinatie had zich geplaatst voor de bekerfinale samen met de Kennemer Combinatie (Haarlem), Bekerhouder Paul Keres (Utrecht) en de verliezend finalist van 2014 meesterklasser HMC-Calder (‘s-Hertogenbosch).

Eerste zet door wethouder Mariska Sloot

Eerste zet door wethouder Mariska Sloot

De loting voor de halve finale werd verricht door wethouder Mariska Sloot van Haren. Zij is wethouder namens de partij Gezond verstand Haren. Dat sluit kwa naam dus perfect aan bij schaken. Ik wil daarbij overigens niet zeggen dat alle schakers over een gezond verstand beschikken.

De uitkomst van de loting was dat beide combinaties (Kennemer en Groninger) tegen elkaar moesten en de finalisten van vorig jaar (HMC en Paul Keres) elkaar nu een ronde eerder troffen. Volgens de NOSBO-site wou GC nu juist KC vermijden. Waarom weet ik niet, want op papier was HMC de favoriet.

halve finale: Groninger Combinatie – Kennemer Combinatie

Groninger Combinatie - Kennemer Combinatie

Groninger Combinatie – Kennemer Combinatie

Het was op papier een gelijkwaardige strijd. Dat beloofde dus wat en die belofte kwam er ook uit. Het tempo is 1 uur 50 minuten + 5 seconden per zet. En dat betekent dus een grote kans op wat tijdnoodduels. En daar komt de toeschouwer voor. De meeste toeschouwers komen dan ook pas later opdagen, want in het begin is er eigenlijk weinig te zien. Als je wilt kijken welke opening men speelt dan kan je dat thuis via internet vaak nog beter volgen. De toeschouwer komt om de sfeer te proeven en om de spelers te zien zweten. Ook vandaag kwam de stroom toeschouwers laat op gang. Ik wou ze eerst allemaal bij naam noemen, maar het werden er te veel. Niet alleen van de organiserende club Haren en van supporters van GC, maar ook van Sissa, Assen, Middelstum en de Spassky’s. Kortom het werd gezellig druk.

Overzicht halve finale

Overzicht halve finale

Ik zal u niet lastig vallen met de partijen, daarvoor moeten de deelnemers maar zorgen. Slechts één stelling wil ik u niet onthouden, omdat er getwitterd werd dan Jan Werle zijn dame weggaf. Zie de stelling:

Stelling David Klein - Jan Werle

Stelling David Klein – Jan Werle

De twitteraar dacht dat nadat de zwarte dame naar g6 zou gaan deze gevangen zou worden door Lc2. Inderdaad kan de dame dan nergens heen (als hij naar g4 gaat komt h3), maar de dame blijft gewoon staan. De zwarte toren gaat naar de onderste rij en valt de koning aan. Hij kan niet genomen worden door de loper want dan kan de dame de koning nemen. Wit zag dit natuurlijk en speelde geen Lc2 en er ontstond een fantastische partij, waarbij beide koningen alleen kwamen te staan tegenover de vijandelijke stukken. Jan had eeuwig schaak, maar dacht dat hij toch ergens moest kunnen winnen. En daar de overige spelers niet geweldig stonden besloot hij er voor te gaan. De toeschouwers zijn hem daar dankbaar voor. Helaas voor hemzelf en GC wist hij de winst niet te vinden in die 5 seconden per zet die hij kreeg. De tegenstander had wat meer tijd en vond zijn winst wel.

Ook jong al belangstelling

Ook jong al belangstelling

Daan Brandenburg vluchtte in een eindspel waarin hij minder stond, maar wist deze wel remise te houden. Ook teamleider Maurice Schippers wist zijn stelling remise te houden. De verrassing kwam bij Jasper Geurink. Menige toeschouwer vond dat hij wat minder stond, maar hij had de aktieve stelling en vooral veel meer tijd. Hij bleef zijn tegenstander lastig vallen en hoewel het objectief gezien misschien niet gewonnen was, wist de tegenstander in tijdnood niet de oplossing voor de problemen te vinden en Jasper zorgde voor de enige winstpartij voor GC.

Al 8,5 jaar hetzelfde shirt.

Al 8,5 jaar hetzelfde shirt.

Het werd 2-2 en er moest derhalve gevluggerd worden. Heerlijk voor mij als toeschouwer, maar slopend voor de spelers. Wat moet ik vertellen over de strijd waar behalve goed schaken je ook nog je tijd goed moet gebruiken. Ik volsta te verwijzen naar de video die ik heb gemaakt van de strijd aan bord 4. De strijd aan bord 1 is opgenomen door Harry Gielen als u geluk heeft kunt u die elders zien. Vraag aan u als schaker: Kan u remise claimen als de tegenstander slechts één paard heeft en u een dubbelpion? GC won het vluggeren met 2.5 – 1,5 en plaatste zich daarmee voor de finale.

Groninger Combinatie 2396    – Kennemer Combinatie 2394 2 2
1. Jan Werle 2509 David Klein 2507 0 1
2. Daan Brandenburg 2512 Christov Kleijn 2424 ½ ½
3. Jasper Geurink 2325 Miguoel Admiraal 2398 1 0
4. Maurice Schippers 2240 Lennart Dek 2248 ½ ½

Halve finale: HMC – Paul Keres

Paul Keres - HMC

Paul Keres – HMC

Als noorderling heb ik deze wedstrijd niet goed gevolgd. Als HMC nou uit Hardenberg kwam dan was het misschien anders geweest. Volgens oud-Hardenberger (nu HMC) Jeroen Bosch was het een spannende pot die door HMC werd gewonnen. Ik zelf vond de winst van HMC gezien de stellingen niet zo verrassend, maar voor spelers is dat wat lastiger te zien. Die hebben natuurlijk ook te maken met de vraag of een betere stelling ook gewonnen wordt. En daarbij zien deze spelers meer dan een eenvoudig clubschakertje als uw reporter. In ieder geval nam HMC met de nipte overwinning wraak voor de verloren finale van vorig jaar.

Paul Keres 2337 HMC Calder 2423
1. Hugo ten Hertog 2373 Martijn Dambacher 2479 1 0
2. Peter Lombaers 2379 Twan Burg 2510 0 1
3. Xander Wemmers 2340 David van Kerkhof 2331 ½ ½
4. Paul Hommerson 2257 Jeroen Bosch 2373 0 1

De troostfinale: Kennemer Combinatie – Paul Keres

Zwart voor de ogen

Zwart voor de ogen

Wat moet ik daarvan zeggen. Het werd me zwart voor de ogen. Bij de jeugd kiest men als clubtenue vaak voor vrolijke kleuren. Bij volwassenen moet men blijkbaar aangeven dat schaken een zeer serieuze aangelegenheid is en kiest men voor zwart als clubkleur. Het gevolg is dat de troostfinale zwart tegen zwart was.

Toelichting door David Klein en Hugo ten Hartog

Toelichting door David Klein en Hugo ten Hartog

Bij Kennemer Combinatie verloor alleen David Klein zijn partij. Hij liet al snel een witte pionnenstructuur toe van a4, b5, c6 en d7 toe. Eigenlijk wou hij toen al opgeven, maar voor het team (en gelukkig voor de toeschouwers) speelde hij door totdat hij mat werd gezet. Na afloop was hij zelfs bereid om in de commentaarzaal aan te geven hoe het kwam dat hij die pionnenstructuur toe moest laten. In het kort komt het er op neer dat hij b6 wou spelen, maar te laat zag dat de loper op g2 dan wel zeer gemeen keek naar de toren op a8. De lange spannende partij in de halve finale en het eveneens spannende vluggertje hadden hem wat te onnadenkend gemaakt.

Gelukkig voor de Kennemer Combinatie wonnen de andere drie wel, waardoor zij derdes zijn geworden. Bekerhouder 2014 Paul Keres eindigde nu op de vierde plaats.

Kennemer Combinatie 2396 Paul Keres 2337 3 1
1. David Klein 2507 Hugo ten Hertog 2373 0 1
2. Christov Kleijn 2424 Peter Lombaers 2379 1 0
3. Miguoel Admiraal 2398 Xander Wemmers 2340 1 0
4. Rob Duijn 2256 Paul Hommerson 2257 1 0

Finale: Groninger Combinatie – HSG

finale: Groninger Combinatie - HMC

finale: Groninger Combinatie – HMC

Al snel werd duidelijk dat GC in de problemen zat. Zou men weer het geluk van de halve finale hebben? Jan Werle speelde niet zijn beste partij ooit. In tegendeel. Brak hem net als bij David Klein de halve finale op? Het leek er wel op. Hij kwam in de verdrukking en kwam daar niet meer uit. Volgens commentator begon de ellende al toen op zet 14 de verkeerde toren naar c8 ging. En dat zei hij niet na afloop van de partij, maar toen de zet werd gespeeld. Toen Jans paard op zet 22 naar d8 ging gaf niemand in de commentaarzaal meer een cent voor de kansen van Jan. En dat bleek achteraf ook terecht, want Jan kreeg geen kans meer.

Commentator Joris Brenninkmeijer

Commentator Joris Brenninkmeijer

Koos Stolk van de KNSB leerde het programma van de LIVE-uitzending weer kennen.

Koos Stolk van de KNSB leerde het programma van de LIVE-uitzending weer kennen.

De partij van Jasper werd ook gevolgd, want beide spelers gingen er volop in. En dat is altijd leuk voor het publiek. Die kan namelijk meedenken in de scherpe stellingen waarin een foutje snel is gemaakt en waar vaak de enige zet gevonden moet worden. Zo rond de 23e zet ging het goed fout met Jasper die met zwart speelde. Die opende de stelling, maar wit profiteerde hier alleen maar van. Ook hier werd geen geld gezet op de stelling van de Groninger.

Beide zwartpartijen gingen dus verloren voor GC. Zouden de witspelers nog wat terug kunnen doen? Bij Daan in ieder geval niet veel. De scherpe varianten werden gemeden, zwart ruilde zoveel mogelijk af en liet het aan wit over om wat te proberen. Die wist geen echt plan te vinden en de partij kabbelde naar remise.Bij Maurice kwamen er wel mogelijkheden. De dames werden vroeg geruild en wit wist een pion op a6 te veroveren. Ook de torens werden geruild. De lichte stukken van zwart bleven hinderlijk en wit wist deze problemen niet op te lossen. Wit bleef een pion voor, maar kon geen dreiging verzinnen. Uiteindelijk gaf zwart zijn laatste stuk voor de laatste witte pion. Wit kwam een loper voor, maar zoals iedere schaker weet, met alleen een loper kun je niet mat zetten. remise derhalve.

De winnaar HMC

De winnaar HMC

Na 2007, 2011 en 2013 ook in 2015 HMC de bekerwinnaar. Jeroen Bosch is volgens mij de schaker die de meeste finales heeft gespeeld en gewonnen, maar Johan Hut kan daar misschien het antwoord op geven.

Groninger Combinatie 2396 HMC Calder 2423 1 3
1. Jan Werle 2509 Twan Burg 2510 0 1
2. Daan Brandenburg 2512 Martijn Dambacher 2479 ½ ½
3. Jasper Geurink 2325 Jeroen Bosch 2373 0 1
4. Maurice Schippers 2240 David van Kerkhof 2331 ½ ½

1. foto’s Harry Gielen; 2. verslag Nosbo-site; 3. foto’s + video’s schaakreporter

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: