Atlantistoernooi begonnen

Atlantis ligt volgens overlevering onder de zeespiegel. Waar weet men niet, maar de schakers weten het wel. Atlantis ligt in Groningen. En waarom weten we dat? We weten dat om twee redenen: Ten eerste is er het schaakcafe Atlantis en ten tweede is er het Atlantis-schaaktoernooi.

De mensen die dus dachten dat Atlantis heel diep onder de zeespiegel is terecht gekomen weten nu dat ze ongelijk hebben. Atlantis is slechts enkele meters gezonken. Dat is in de zee genoeg om te verdrinken. In de eerste ronde waarin de sterkeren een op papier makkelijke ronde krijgen is de aandacht vooral gericht op die sterkeren die kopje onder zijn gegaan. Neen nog niet verdronken, dat doe je niet na één keer kopje onder. Maar het is natuurlijk wel de eerste stap op weg naar een gezonken toernooi.

In de A-groep (met rating boven 1900) met 32 deelnemers kregen slechts drie spelers een flink slok water binnen. Eelke de Boer wist peter Hulshof op remise te houden. Dat deden ook Bas de Boer tegen Adrian Clemens en sponsor Roel Piket tegen Jan Joris Groenewold. We zullen zien of er hier sprake is van het zogenaamde Zwitsers gambiet (In de eerste ronden een remise spelen zodat je voorlopig de haaien niet tegenkomt).

In de B-groep met 48 deelnemers waren er veel meer spelers die een slok water binnen kregen. Twee spelers gingen helemaal kopje onder. Mede-winnaar van vorig jaar Leo Klapwijk verloor van Jelmer Wedholm. Door wijziging in de indeling als gevolg van niet opkomen van spelers was de ratingverschil bij dit bord het geringst (1820 om 1709), maar Leo wou graag weer eerste worden. De andere die kopje onder ging was Albert van der Meinden die zag dat Lukas Kosse beter kon zwemmen op het schaakbord dan hem.

Daarnaast waren er maar liefst zes remises in groep B te noteren. Te veel om bij langs te gaan. We zullen zien wie morgen voldoende reddingsvesten meeneemt. Daarnaast hebben al een aantal schakers aangekondigd de duikbrillen en snorkels mee te nemen om zeer diepe combinaties te gaan uitvoeren. Voor hun te hopen dat hun snorkel niet dicht geknepen worden door de tegenstander.

Vier borden zijn LIVE thuis te volgen. En dat is de moeite waard. Morgenmiddag staan er een paar leuke wedstrijden op het programma. Op bord 1 is dat Lucas van Foreest tegen Sipke Ernst. Als het net zo’n strijd wordt als afgelopen jaar in de KNSB-competitie dan wordt het genieten geblazen. En dat niet alleen voor de kenners, maar ook de minder bedeelde schaker zal dan vreselijk genieten en zich afvragen waarom hij niet is komen zwemmen.

Voor al degenen die niet konden komen hier alvast een aantal foto’s Schaakjan.

Ook op de toernooisite kunt u foto’s verwachten en uiteraard alle uitslagen en indelingen. Ik heb ook Harry Gielen gezien dus ook van hem zullen binnenkort foto’s te bewonderen zijn.

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: