Atlantis, de laatste dag

Omdat onze schaakjan met (en in) een treintje zat te spelen geen verslagje van zijn hand. En u wilt natuurlijk wel weten hoe het is afgelopen in de ondiepe zee van Groningen. Daarom toch een verslagje in de stijl van schaakjan.

Spraken we vrijdag en zaterdag van een middagronde en een avondronde op zondag startte de middagronde om 10 uur ‘s-morgens. Ik zal dan ook spreken van de ochtendronde en de middagronde

In de ochtendronde laste zwemmer Migchiel de Jong een halve rustperiode in. Tegen Ivo Maris werd een remise gespeeld Achtervolger Sipke Ernst zag dit gebeuren en schroefde zijn tempo op en kwam daardoor naast de Jong zwemmen. Een mooie eindsprint leek in het verschiet. Dat Sipke won was mede te danken aan het commentaar van schaakjan dat Sipke alleen met wit won en met zwart remise speelde. Sipke was daardoor getergd om vanochtend vooral met zwart te winnen. Pieter Tromp heeft dat geweten.

In de B-groep bleef Chris de Weert winnen. Het wedstrijdleiderschap vroeg blijkbaar geen aandacht. Voor hem maar goed dat schakers meestal zich alleen om hun eigen bord bekommeren en zelden de hulp van een wedstrijdleider nodig hebben. Vanochtend was Frank van Indië niet in staat om De Weert te laten verdrinken. En dat is knap van Chris want Frank wil nogal gebruik maken van diepzeebommen en legt regelmatig een mijnenveldje in het water. Bram de Vries bleef als enige zwemmer op een halve zwemslag achter. Het lukt hem om Johan Mostertman onder water te drukken waardoor deze eerst op adem moest komen voordat hij verder kon zwemmen. Een onoverkomelijk achterstand als gevolg.

In de middagronde keek iedereen natuurlijk naar de eindsprint van de twee koplopers. Zou Sipke Ernst het huzarenstukje uitvoeren waarop hij patent heeft. In het begin van de wedstrijd achterliggen, maar met een eindsprint toch nog koploper worden. Hij heeft Dafne Schippers dat nog goed uitgelegd. Nu is zwemmen een andere sport maar het principe blijft hetzelfde. Wie aan het eind de meeste energie heeft, heeft de beste kans om te winnen.

Vandaag bleven beide spelers lang naast elkaar zwemmen. Halverwege na 32 meters was het duidelijk dat het een fotofinish zou worden. Het werd een kalme slag en na 64 meters bleek dat geen van beiden een foute slag hadden gemaakt en gingen beide zwemmers een pintje pakken in afwachting van de foto. Door de kalme slag van de koplopers die alleen oog voor elkaar hadden konden er nog een tweetal zwemmers naast hun komen. Merijn van Delft de Hamburgse Apeldoorner lukt dat ook door zich af te zetten tegen Ivo Maris. Die liet zich door eigen schuld naar achteren drukken en dat gaf Merijn net de kracht om langszij de koplopers te komen.

De andere achtervolger Erik-Jan Hummel probeerde hetzelfde trucje toe te passen tegen Paul Hummel. Die werkte niet mee en daardoor bleef Erik-Jan Hummel achter op beide koplopers. Op 61 meter werd de ultieme truc geprobeerd. Paul liet zich echter niet verrassen waardoor Erik-Jan een zeer grote slok water binnenkreeg en stil kwam te liggen. Hij probeerde het daarna nog, maar kwam steeds verder achter te liggen.

Drie koplopers gelijktijdig over de finish. Bij de fotofinsh bleek dat Merijn een honderste seconden eerder was. Het verschil tussen Sipke en Migchiel bleek 1,25 duizendste van een seconde.

In de B groep mocht Chris de Weert tegen Bram de Vries proberen om zijn halve zwemslag voor te blijven. Dat lukte niet. Bram zag kans Chris aan zijn armen naar beneden te trekken waardoor hij zelf een halve zwemslag voor kwam te liggen en dat gaf hij niet meer weg. Voor Chris restte de troost dat de achtervolgers die een zwemslag achter lagen het elkaar zo moeilijk maken dat hij met een halve zwemslag voorsprong de vijf voorbleef.

In beide groepen gingen de koplopers dus van kop af in de laatste ronde. Toch blijkbaar een energie kwestie. Of ligt het aan de moeilijke keuze tussen consolideren of aanvallen dat vaak zoveel energie kost. De achtervolgers hebben die niet, die weten dat ze aanvallen moeten.

Complimenten voor de organisatie die het toch maar weer mooi voor elkaar hebben gekregen om vele schakers een groot plezier te doen.

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: