De strijd is begonnen UPDATE

In de KNSB is zaterdag de eerste ronde gespeeld. Elf Nosbo-teams strijden mee. Dat hadden er twaalf kunnen zijn, maar Groninger Combinatie 4 is niet aangemeld. Afgelopen jaar bleek al dat er te weinig spelers zijn voor het vierde team. Vooral het gebrek aan invallers gaf de doorslag.

Elf teams boekten zeven overwinningen. Vier nederlagen dus, waarvan twee in onderlinge duels. We kunnen dus rustig spreken van een goede start.

Meesterklasse:

In de Meesterklasse is het team van Sissa t.o.v. vorig seizoen versterkt met een aantal duitsers. Dat lokte natuurlijk wel reacties uit. Uw verslaggevers hoorden o.a. de volgende uitspraken Sisgoo (als opvolger van ESGOO, IS (Internationaal Sissa) en nog een paar die ik hier niet zal herhalen. Sommige klonken namelijk wel leuk aan de bar, maar op papier is het een andere zaak. Qua gemiddelde rating zit Sissa in de middenmoot van de Meesterklasse.

Sissa mocht tegen Pathena Rotterdam die vorig seizoen ten koste van de Groninger Combinatie in de Meesterklasse bleef. Er was wat gerommel vooraf over uitstellen van de wedstrijd en vooruitspelen. Vier jeugdspelers van pathena doen ook mee aan de EK voor de jeugd en hun kopman Dimitri Reinderman ging als coach mee. Uiteindelijk speelden de twee sterksten van de vijf vooruit. Dimitri speelde remise tegen Lucas van Foreest en Robby Keshvili speelde remise tegen Felix Meissner. De drie afwezigen werden op de wedstrijddag vervangen door drie ‘invallers’. De rating van de invallers was een stuk hoger dan de uitvallers. Kortom Sissa heeft geen voordeel gekregen.

Jorden mocht tegen één van die invallers GM Vitali Kunin (2563) en knoopte zichzelf op. Althans volgens het verslag van Pathena. Volgens het verslag van Sissa (op hun forum!) ging hij op zijn bek nadat de wedstrijd al gewonnen was. Dat was ook gelijk de enige verliespartij. Daar stonden winsten tegenover van Nikolas Lubbe, Thomas Henrichs, Erik-Jan Hummel en Floris van Assendelft.

verslag Pathenafoto’s Pathena-Sissaimpressie van Sissa-kant

Klasse 1A

De Groninger Combinatie wil zo snel mogelijk weer terug naar de meesterklasse. Op papier moet dat te doen zijn. Met drie grootmeesters aan de eerste drie borden staan ze wat gemiddelde rating betreft ver voor op de andere teams. De wedstrijd gaat echter over tien borden en niet over drie. De moed bij de tegenstanders zal wel niet groot zijn. ASV is een team waarvan alle tien spelers een rating hebben tussen de 2100 en 2250. Een homogeen team dus. Voor deze wedstrijd kwamen ze opdagen met twee invallers.

Het werd een eenzijdige strijd. Al snel bleek dat op de meeste borden GC de aanvallende partij was en de Arnhemmers aan het verdedigen. Het werd een beetje spannend toen achtereenvolgens Milan Mostertman en Michael Riemens hun goede stelling verpesten met het weggeven van een stuk. Die kadootjes werden dankbaar aanvaard. Daarbij kwam nog een remise van good old Jaap Vogel die Daan Brandenburg op remise wist te houden.

Klasse 2A

Drie teams in deze klasse. De ‘reserves’ van de Groninger Combinatie en Sissa speelden een prestige duel. Assen moest naar VAS in Amsterdam.

Om met de laatste te beginnen. Beide teams horen op papier in de onderste helft, maar de verschillen zijn niet groot. Op de site van Assen komt een mooi verslag (na de simultaan tegen Iozefina Paulet). Zeker het bekijken waard als onze verslaggever ter plaatse het juist heeft gemeld. VAS trad aan zonder kopman (en oud Assenaar) Allejandro de Diego maar had in Kick Langeweg een waardige vervanger gevonden. Assen won zeer verdiend met 5,5-2,5 en dat zal de opmaat zijn naar weer een geweldig goed seizoen. Geon Knol vervangt dit jaar Martin van Velzen maar zijn debuut leidde tot een nederlaag tegen een op papier wat minder sterke speler. Hoe dat gebeurde kunt u lezen in het verslag van Assen.

verslag Assen;

Het duel was natuurlijk het duel tussen GC2 en Sissa2. Vrijdagavond een massakamp tussen beide verenigingen (zo mooi dat er nog geen uitslag is gepubliceerd) en nog geen 12 uur later mocht men weer tegen elkaar. Niet over 29 borden, maar over 8. Dat er meer op het spel stond dan twee wedstrijdpunten bleek al snel. De temperatuur steeg zowel letterlijk als figuurlijk naar grote hoogte. Aangemoedigd door de strijdkreten van de vechtsporters (mooi weer: dus buiten oefenen) werd er op de diverse borden felle strijd geleverd. De mooiste partij om te volgen was volgens de plaatselijke verslaggever de partij tussen Eelke de Boer en Eric-Jan Walinga. De inschatting door het publiek wisselde sterk gedurende de partij van winst voor wit tot winst voor zwart. Beide spelers kregen een sterke aanval die net niet doorsloegen. De remise betekende dat beide een halfje kregen maar ook een halfje verloren. De neutrale toeschouwer vond dat remise het goede resultaat was. Uiteindelijk was GC 2 net ietsjes sterker dan Sissa 2 en won de wedstrijd met 4,5-3,5.

verslag massakamp;

Klasse 2B

Het derde team van GC wist vorig jaar degradatie te ontlopen, maar zal het dit jaar zwaar krijgen. Op papier het team met op afstand het laagste gemiddelde rating. Ze moesten in de eerste ronde gelijk tegen de nummer één na laatst HSG met gemiddeld een 100 ratingpunten meer. Hoewel de uitslag doet vermoeden dat het een spannende strijd was gebied de eerlijkheid het om te zeggen dat HSG al snel uitliep met twee overwinningen. Daar kon GC3 pas later een overwinning van Reno Emerencia tegenover zetten. En dat was niet genoeg. De overige partijen eindigden in remise waardoor GC3 met 3,5-4,5 verloor. Opvallend wel dat slechts 2 schakers van GC3 verloren. Dat schept toch hoop dat men het aan kan.

Klasse 3A

Hier hebben we drie vertegenwoordigers. De kampioen van de NOSBO van vorig seizoen (Haren/Oostermoer) mocht in de eerste ronde tegen de kampioen van seizoen daarvoor (HSP/Veendam). Twee combinatieteams die door samenwerking kampioen zijn geworden. De start van de wedstrijd was voor HO de tweede helft voor HV. Daar er in de tweede helft meer gescoord werd dan in de eerste helft won HV de wedstrijd met 3-5. Daar Harry Gielen niet meespeelde verwacht ik nog vele foto’s van hem.

verslag Harenverslag HSP/Veendam

De vriendenclub de Spassky’s speelde tegen de vriendenclub Denk en Zet die een samenwerkingsverband zijn aangegaan met O en O Kampen. Meestal houdt dat in dat men in breedte beter wordt. Daar lijkt het in dit geval niet op. In de basisopstelling twee 1600 spelers en dat is wat zwak. De opstelling tegen de Spassky’s was sterker dan de basisopstelling. Slechts één 1600 speler en laat die nou juist zorgen voor de enige overwinning aan de zijde van Denk en Zet. Jan Kroon was het ongelukkige slachtoffer. Daar er vijf overwinningen tegenover stonden werd het een ruime 6-2 overwinning voor de Spassky’s. Hiermee staan ze in ieder geval één ronde bovenaan.

Klasse 3B

Staunton moest de verre uitwedstrijd naar Winterswijk spelen. Er werd slechts één remise gespeeld, aan bord 8 door Piet Mulder. De overige 7 wedstrijden eindigde allen in een winstpartij. Vijf aan Staunton-kant en twee aan WSG kant. Einduitslag derhalve 2,5-5,5. Op de site van Staunton nog geen verslag, maar die zijn dan ook meer bezig met het volgen van Jonas Hilwerda op het EK.

verslag Staunton

Hoogeveen begon met een uitwedstrijd tegen het sterke DSG-Pallas uit Deventer. Op papier krijgt Hoogeveen het lastig. Alleen ENO uit Nijverdal heeft een lagere gemiddelde rating. Maar vooral de grote afstand naar nummer drie van onderen geeft te denken. Niet dat rating alles zegt. De hoogste ratinghouder Caïssa 3 verloor direkt de eerste ronde. Hoogeveen streed zonder kopman Osama Sadallah en kwam net te kort. De beide invallers aan de borden 7 en 8 verloren, de borden 5 en 6  (Sander Taams en Edwin de Jonge) wonnen. Aan bord 1 verloor de van ESG overgekomen Herman Voss tegen de kopman van DSG-Pallas Morris Merza.

foto’s GC-ASV; GC2-Sissa2; GC3-HSG

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: