Tweede ronde KNSB Sissa wint weer (Update dinsdag 20.00 uur)

Meesterklasse: Sissa – BSG (Bussum) 5,5-4,5

De tweede ronde van de KNSB was de ronde van de invallers. Zowel op het eiland Man als in Berlijn waren toch een aantal (sub)toppers [met een p] aanwezig die daardoor niet mee konden doen met de competitie. Zo had Sissa drie invallers voor de eerste drie borden (GM Jorden van Foreest; GM Matthias Bluebaum en FM Thorben Koop). Ook IM Thomas Henrichs was niet aanwezig. Daarvoor deed IM Patrick Zelbel (2434) mee. Eén invaller uit het tweede (Jan Joris Groenewold) en twee invallers uit het derde (Koen Lambrechts en Paul ten Vergert) maakten het team, compleet. BSG was wel op sterk komen opdraven. Ten opzichte van de eerste ronde was GM David Smerdon vervangen door GM Robin van Kampen. Daarnaast deden IM Li Riemersma en IM Alexander van Beek mee. BSG had in de eerste ronde gewonnen en kwam daarom vol goede hoop naar Groningen.

Er staat een uitgebreid verslag op het forum van Sissa. Daarin kunt u rustig lezen hoe de Sissanen een krappe overwinning haalden. Ik kan u verzekeren dat je bij het lezen rustig kunt blijven, maar dat bij de slotfase het publiek niet rustig was. Uiterlijk misschien wel, maar innerlijk was de spanning af te lezen van de gezichten. En bij de bar werd de stellingen kapot geanalyseerd. Slotconclusie van uw verslaggever: een verdiende overwinning, maar het had zomaar 5-5 kunnen zijn.

Klasse 1A: Philidor 1847 (Leeuwarden) – Groninger Combinatie 3,5 – 6,5

Groninger Combinatie moest de ‘verre’ uitwedstrijd naar Leeuwarden maken. Komen de heren elkaar elders tegen dan is het noorderlingen tegen de rest, maar in hun onderlinge duel is het Friezen tegen Groningers. Zoals u weet hebben die eeuwen lang elkaar bestreden. In dit geval was de strijdmacht van de Groninger Combinatie met zwaardere stukken uitgerust dan die van Philidor 1847. Op de site van GC1 een stukje geschiedenis. De stand is daar te zien tot het moment dat GC1 de winst binnen had (5,5 bordpunt). We kijken uit naar het verslag (update 19.00 uur: het verslag staat er op) en ik hoop ook weer op een videoverslag (Update: videoverslag staat er op). Dat kost uiteraard tijd. De uitslag werd hetzelfde als in 2003. Het laatste jaar dat Groningen in de eerste klasse uitkwam. Toen werd het 6,5-3,5 voor Groningen en werd Groningen met 6 punten voorsprong kampioen. Dit jaar werd het ook 6,5 – 3,5. Bij Groningen was Jasper Geurink vervangen door Iozefina Paulet en Milan Mostertman door Rudolf Potze.  De drie grootmeesters beurden 2,5 punt en daaronder wonnen Erik Hoeksema en Michael Riemens. Het tegenpunt werd gescoord door Addy Lont.

Klasse 2A: Assen – Groninger Combinatie 2: 5 – 3

Assen heeft een nieuw clublokaal en daar hebben ze internetverbinding. Vandaar dat Assen direkt op hun facebookpagina foto’s van de deelnemers plaatsten. Ik had ook gerekend op het bijhouden van de stand, maar het ging hun blijkbaar te ver om deze ook op hun facebook bij te houden. De strijd was wel te volgen op hun forum. Bij Assen heeft Elmar Hommes het weer eens op zijn heupen. Won hij de eerste ronde tegen 2150, nu deed hij het weer. Ook het eerste bord Ivo Maris heeft 2 uit 2, maar dat wordt ook min of meer van hem verwacht. De derde Assenaar met 2 uit 2 is Arjan Dwarshuis. Hiermee heb ik direkt de drie winstpartijen van Assen genoemd. Van de Groninger Combinatie 2 won Joop Houtman. Dat werd aangevuld met vier remises. Bij Assen deed Geon Knol niet mee. Die zit op zonniger oorden werd medegedeeld. Op deze wedstrijddag had hij dan net zo goed thuis kunnen blijven, want zonniger dan deze dag kan het niet. Bij GC2 was Rudolf Potze afwezig wegens een invalbeurt in GC1 en was ook Peter Hulshof afwezig. Volgens het verslag van Assen zijn zij blij verrast met de medewerking van GC2 die blunderden in enkele partijen.

verslag Assen, facebook Assen met foto’s

Sissa 2 – eFXO-Apeldoorn 4,5 – 3,5

Ook Sissa 2 won met het kleinst mogelijk verschil. De opstelling van Sissa 2 kende wat verrassingen. Erik Jan Pastoor verloor de eerste ronde op bord 8 en om zijn zelfvertrouwen op te krikken werd hij nu aan bord 1 geplaatst. Met hetzelfde resultaat, maar aan bord 1 mag dat tegen dik 200 ratingpunten meer. Ook bord 2 ging verloren. Hier mocht de penningmeester van Sissa zijn goede invalbeurten in het eerste een vervolg geven. Weer opboksen tegen 200 punten meer, en dan ga je na lange strijd er toch nog af. Het verlies aan de topborden werd goedgemaakt door drie overwinningen op de lagere borden. Renze Rietveld, Arjan Dijkstra en Hendrik de Groot wonnen.

Klasse 2B: LSG 2 (Leiden) – Groninger Combinatie 3: 7-1

De enige verre uitwedstrijd in deze ronde. Leiden, de afgelopen dagen in het nieuws doordat een student laten we zeggen een wat ongelukkig bericht plaatste op het internet, wou zich van zijn goede kant laten zien. De vermoeide reizigers uit Groningen leken daarvoor het geschikte prooi. Met gemiddeld 150 ratingpunten verschil zag LSG 2 een smakelijk hapje aankomen. En dat hebben de Groningers geweten. Zeven stuks werden met huid en haar opgeëten door de Leidenaar. Alleen Govert Pelikaan ontsnapte de dans door te winnen van een zwakke invaller.

Klasse 3A: HSP/Veendam – ZSG (Zwolle): 4,5 – 3,5

In klasse 3A liggen de gemiddelde ratings niet ver uit elkaar. En dan krijg je wedstrijden die voor het merendeel rond een 4-4 schommelen. En dat zie je in de uitslagen terug. In het verslag van HSP/Veendam kun je ook lezen dat het er om gespannen heeft. Dat een toreneindspel van KT tegen KT en 2 pionnen nog remise werd gehouden is best opmerkelijk te noemen. De partij eindigde tenslotte in een torenoffer die werd aangenomen waardoor het pat werd.

Spassky’s – Schaakwoude (Damwoude)  3,5 – 4,5

Spassky’s is op papier het team met de meeste ratingpunten. Het begin zag er veelbelovend uit. Binnen twee uur had Dries Koster zijn tegenstander van het bord geveegd. Vandaar dat u hem op de foto’s ook niet achter het bord ziet zitten. Hij was al klaar toen de fotograaf langs kwam. Het bleef echter bij deze ene overwinning. Wel werd er nog twee keer verloren (Alidston Henries en Rolf Yska). De overige spelers kwamen niet verder dan remise, sommigen ondanks veelbelovende stellingen. Het was allemaal echter net niet. Volgens van Putten kwam dat doordat in mijn vorig verslag stond dat de Spassky’s in ieder geval één ronde stonden. Hij had dat uitgelegd als een voorspelling. Nu als ik zo goed kon voorspellen dan had ik een ander beroep gekozen met meer materiële winstmogelijkheden.

De appelmoes van de Spassky’s

Almelo – Haren/Oostermoer  5,5 – 2,5

Haren Oostermoer is op het papier het team met de minste ratingpunten. En dan is de tegenstander ook nog eens op zijn sterkst opgekomen. Het werd een dikke nederlaag. Alleen Paolo Valiente wist te winnen. Daar stonden vier nederlagen tegenover.

Klasse 3B: Hoogeveen – WSG (Winterswijk)  3,5 – 4,5

Hoogeveen verliest weer met de kleinst mogelijke cijfers. Op de bovenste vier borden werden de sterkste winterswijker geneutraliseerd. Wat heet. Herman Voss wist zijn partij te winnen waardoor Hoogeveen gewonnen zou hebben als het om een bekerwedstrijd ging (die gaan over 4 borden). Op bord 5 en 6 wist WSG zijn ratingoverwicht in twee overwinningen ten gelde te brengen. Op bord 5 gaf Sander Taams in de opening de pion op f7 weg, althans mij leek dat geen offer. Mijn collega schaakhans zou mij de latere details doorgeven, maar blijkbaar was de wedstrijd zo enerverend dat hij nog ligt te slapen.

verslag Hoogeveen

Staunton – Caissa-Eenhoorn 2   1,5  – 6,5

Tja, dan win je in de eerste ronde van angstgegner WSG en dan verlies je van Caissa-Eenhoorn. En ook niet zo’n beetje ook. De teamleider van Staunton sprak van een off-day. Zo dik verliezen doet je met beide benen weer op de grond staan. Ik volsta met te zeggen dat Hans Polee, John Riksten en Joop Hummel remise speelden en de rest verloor.verslag Staunton

foto’s tweede ronde         KNSB-site

Tagged with: , , , , , , , ,
Geplaatst in KNSB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: