Hoogeveen en schaken

Herfstvakantie en Hoogeveen. Twee H’s en de combinatie betekent schaken. Ook deze herfstvakantie trekken er weer een flink aantal schakers naar het raadhuis in Hoogeveen. ‘s-Morgens vroeg komen de amateurs van de ochtendgroep al aan. Nog voor de toernooidirecteur. Voordeel van de ochtendgroep is dat je ‘s-middags mooi naar de Open Groep en de commentaren kunt luisteren. Het programma voor alle groepen is als volgt: Melden om anderhalf uur voor de start. Wachten op de indeling, want die is afhankelijk van wie er niet is komen opdagen. Kun je mooi je vriendschappen hernieuwen.

Als de indeling bekend is kun je gaan zitten op de juiste plek. Dan komt er nog een hoofdwedstrijdleider die je vertelt dat je mobieltjes wel in je tas of jas mogen, maar niet in je zak. En dat je jas/tas dan niet mee mag naar het toilet. Maakt het apparaat een geluidje dan verlies je de partij. Dat geldt ook voor de amateurs. En dan de administratie die je bij moet houden. Niet alleen de notatie van de partij, maar ook de uitslagenbriefjes moet je goed invullen en op de juiste plek inleveren. Ik weet het ik gebruik niet de juiste vaktermen maar zo begrijpt u beter waarover het gaat.

Bij de amateurs wordt dan ook  nog verteld dat je de kopjes netjes moet opruimen. Eén wedstrijdleider had het bijna vergeten te zeggen. “Maar ja dat doet u toch niet!” was zijn excuus.

Amateur 2 (ochtendgroep)

Eerste ronde sterk tegen zwak en dan gaan we ons richten op de verrassingen. Van de 22 partijen werden er 16 gewonnen door de sterkste spelers. Drie ‘zwakkeren’ wisten een remise uit de wacht te slepen (Jeppe Teensma, Wim de Vries, Lambert Nijmeijer) en drie wisten er zelfs te winnen (Feline Waardenburg, Michiel van der Linden en Wouter Slomp)

Amateur 1 (middaggroep)

De middaggroep is wat sterker bezet dan de ochtendgroep. Dat is al jaren zo. In de middaggroep heb je meer bedenktijd dan de ochtendgroep en schakers neigen toch naar laat beginnen. De krachtsverschillen in de eerste ronde waren ook wat kleiner dan in de ochtendgroep. De middaggroep zat al snel vol met 80 aanmeldingen verrassingen. In de eerste ronde werden er 37 partijen gespeeld. 7 maal remise (Walther Kappelhof, Sophie Welling, Judith van Amerongen, Arjan Mulder, Leon Steijvers, Ingrid Jansen en Ben Sloot). U ziet het de dames komen er aan. Winstpartijen waren er voor Maarten van Haaften, Onno Elgersma, Jochem Schoppen en Lukas Kosse. Op de laatste na drie jeugdspelers. Ja die blijven gevaarlijk en hebben vaak een te lage rating.

Open Groep

Zoals gezegd 20 grootmeesters en dat betekende in de eerste ronde grote krachtsverschillen. Van de 39 borden werd er zes keer remise gespeeld (Sonja Maria Bluhm, Erik Sparenberg, Simon Elgersma, Johannes kosse, Joris Kokje en Jonas Hilwerda) . In de helft van deze remise ging het om partijen tussen twee jeugdspelers. Kennen die elkaar te goed of willen ze niet strijden en sparen ze hun energie voor de grootmeesters. De toekomst zal het uitwijzen. Twee maal winst voor de op papier zwakkeren. Stijn Gieben en Derk Kouwenhoven, twee jeugdspelers, wisten hun tegenstander te verrassen.

Commentaar door Joris Brenninkmeijer

De eerste ronde gaf natuurlijk mooi de gelegenheid om te laten zien waarin de grootmeester verschilt van een goede schaker. En dat liet Brenninkmeijer geweldig zien. De grootmeester zorgt dat er spanning komt op het bord, ook als dat objectief gezien misschien niet de beste voortzetting is. Geef de tegenstander veel mogelijkheden en straf de foute zetten af. Mooi om te zien hoe een gelijkwaardige stelling in één of twee bijna normale zetten verandert in een ruïne. Dat een grootmeester wel moest opletten bleek in de partij van Erwin l’Ami tegen Adrian Clemens. Daar bleek de zaal wel de zet Pc6 te hebben gezien, die beide spelers gemist hadden. Wat Erwin daarvan vond kunt u zien in het tweede filmpje op de foto en filmpagina.

Opening

Uw verslaggever vond de uitleg van Brenninkmeijer zo geweldig dat hij totaal vergat dat om 16.00 uur de opening van het toernooi plaats vond. Daarvoor moet u dus naar de site van Hoogeveenchess.

foto en filmpagina

foto’s Harry Gielen

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: