Na dinsdag komt donderdag

Klopt het wel hoor ik u denken. Nu voor de amateurs die in Hoogeveen spelen klopt dit. Immers de woensdag was een rustdag en die telt daarom niet mee.

In de ochtendgroep kwam er een eind aan het sprookje van Boudewijn Hoogeboom. Die zag zijn zegereeks eindigen in het duel met de andere ongeslagen koploper Tinus Fleur. Volgens Boudewijn zelf eindigt het sprookje niet.

Het blijft voor mij een sprookje dat ik met 4 uit 4 ben begonnen en dat sprookje neem ik mijn hele leven mee”.

Dat is volgens mij de juiste levenshouding. Tevreden zijn met je successen en deze koesteren. Tevreden was natuurlijk ook Tinus Fleur die met 5 uit 5 een punt voorsprong heeft op een viertal achtervolgers. Een punt voor lijkt veel, maar twee keer verliezen en dan heb je niets meer aan je start van 5 uit 5. Marlinde Waardenburg wist Jan Peek te verschalken met een beetje geluk.

Ik zag hoe hij kon winnen, maar gelukkig zag hij het niet.”

Dat zal bekend in de oren klinken voor de meeste schakers. Een enkele schaker vindt dan dat hij het punt niet verdiend heeft, maar de meerderheid strijkt over zijn voorhoofd en incasseert het punt met grote blijdschap. Iedereen heeft nu minimaal 1 punt achter de naam staan.

In de middaggroep duren de sprookjes wel voort. De beide koplopers met 100% speelden niet tegen elkaar. Als dat wel was gebeurd had één van beide voor de derde achtereenvolgende keer met wit gespeeld. En dat laat het indelingsprogramma terecht niet toe. Ze kregen dus beide met zwart een 3,5 punter voor de kiezen. Aan het eerst bord bestreed local hero Sander Taams Jan Lootsma. Lootsma ging al vroeg met de dame op avontuur. Op f3 staat hij niet slecht, maar direkt in de opening is dat niet gebruikelijk. op foto eindigend op 95 kunt u de stelling zien op bord 1. Twee foto’s verder ziet u waarin die stelling eindigde. Het zal u niet verbazen dat zwart (Sander) deze stelling won.

Daarvoor had Lisanne Waardenburg haar partij tegen Hette van Popta al gewonnen. In de opening ruilde zij haar c pion tegen de d-pion van van Popta. Zij kwam geweldig onder druk te staan, maar van Popta wist de winstweg niet te vinden. Op foto eindigend op 94 ziet u haar stelling na het witte Pd4. U mag zelf oordelen wie op dat moment beter staat. Lisanne ging echter beter met de stelling om dan de tegenstander en wist te winnen. Commentaar van de trotse winnares:

 “Het was mijn slechtste partij tot nu toe en ik stond op een gegeven moment gewoon slecht”.

Slechte partijen winnen is echter ook een kunst

Twee koplopers met 5 uit 5 en morgen mogen ze dan wel tegen elkaar. Op een halfje staat Ben van den Bergh klaar om het stokje over te nemen. Een beetje buiten beeld door zijn remise in de derde ronde tegen Jan Lootsma heeft hij nu na twee overwinningen op Christiaan Mol en Wouter van den Griend een ongedeelde derde plaats. Om het stokje over te nemen moet hij dan wel zelf winnen van de nummer één geplaatste Dick Stavast.

In de Open groep verloor Jan Werle. Volgens commentator Hans Böhm kwam dat door de zet Db4. De overige topduels eindigden allemaal in remise. Het gevolg is dat we nu één leider hebben gevolgd door elf spelers met een halfje minder. Dat worden dus nog spannende laatste ronden. Normaal spelen de grootmeesters in open toernooien vaak onderling remise om vervolgens van de mindere goden te winnen. Met zoveel deelnemers zo dicht bij elkaar gaan er vast enkele winnen en dan kun je zelf niet achterblijven. Ik verwacht daarom vooral veel strijd.

Commentaar

Komt u rustig langs om mee te genieten. Snap u het niet dan legt de commentator (met behulp van het publiek).

Wie roept het meest vanuit het publiek naar de commentator? De stand is voorlopig: Harry Wubs, Stephan Broertjes en Sipke Ernst. U kunt ze nog voorbij, want u heeft nog twee dagen.

foto’s dag 6

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: