Vrijdag, marktdag

Terwijl in de ochtenduren buiten de marktkooplui met luide stem hun waren aanprijzen wordt er in het raadhuis van Hoogeveen in stilte geschaakt. Nog geen jeugd die luid aan het fietsschaken zijn en nog geen schakers die hardop hun ongeluk vervloeken. Weliswaar een aantal pratende ouders maar die zijn op de vroege ochtend nog niet wakker. Pas in de tijdnoodfase komt het lawaai de trap op naar de speelzaal van de amateurs.

ochtendgroep:

Tinus Fleur kreeg voor de eerste keer een schaker van boven de 1800 tegenover zich. Of hij dat in de gaten had? Ik denk van niet. Hij won al in de opening pion f7 en dan denk je dat hij dat wel even zal afmaken. Tegenstander Han Kuik ging er echter eens goed voor zitten en zag kans de partij remise te houden. Daarmee bleef Tinus Fleur natuurlijk wel alleen aan kop. Hij stond tenslotte een punt voor. En dat punt voor bleef omdat twee achtervolgers remise speelde en de vierde zelfs verloor. Remise is dus voldoende voor de ongedeelde eerste plaats. Bij verlies kunnen er maximaal 5 spelers op de eerste plaats komen. Dat lijkt wel mogelijk want Tinus Fleur moet tegen de nummer 1 geplaatste Henk Simon. Die was wat uit de top gevallen door afwezigheid in ronde 2 en een remise in ronde drie. Na drie winsten is hij weer in het peloton achtervolgers teruggekeerd.

In de middaggroep ging het natuurlijk om de strijd tussen beide koplopers met 100%. Het werd een spannende strijd die op het scherp van de snede werd gespeeld. De professional zou waarschijnlijk snel remise spelen en vervolgens kijken wat de achtervolgers zouden doen. Je blijft tenslotte een half puntje voor staan, terwijl verlies je teruggooit in de groep achtervolgers. En wat de uitslag ook is je weet dat je in de laatste ronde aan de bak moet. Kun je beter even wat energie sparen nietwaar? Amateurs kunnen of willen dat niet. Die gaan er ook voor in de voorlaatste ronde. Het werd een strijd met open koningen en open stellingen (zie foto’s). Uiteindelijk was Sander Taams de gelukkige. Door de overwinning heeft hij morgen aan een remise voldoende om de winst in Hoogeveen te houden. Tegenstander Peter de Korver moet dus winnen om gedeeld eerste te worden. De winnaar van Ben van den Berg en Lisanne Waardenburg kan daar dan ook bij komen. De overigen zijn uitgeschakeld voor de eerste plaats, maar de strijd zal daarom niet anders zijn dan normaal.

In de open groep was er vandaag de landenwedstrijd Nederland – India. Op vier borden troffen de grootmeesters uit beide landen elkaar. Nederland had een klein voordeeltje, namelijk drie keer wit. Aan bord 1 hield kopman Erwin l’Ami de koploper Gupta op remise.  Jan Werle met een overwinning op Debashis en Benjamin Bok met een overwinning op Das brachten de voorsprong op 2,5 – 0,5. Sipke Ernst zorgde voor de einduitslag van 3-1 door een remise tegen Vishnu Prasanna. Belangrijker is natuurlijk dat Bok en Werle daarmee mede aan kop komen samen met de Indiërs Gupta en Neelotpal. Morgen geen Nederland – Indië maar twee keer broederstrijd. Mochten het twee remises worden dan hebben negen achtervolgers kans om er bij te komen. Lastig voor de koplopers is dat als ze verliezen ze ver gaan zakken op de ranglijst. Wint de goklust of de voorzichtigheid? We zullen het morgen zien.

Voor de matches zie het verslag Jorden slaat terug op de toernooisite

foto’s dag 7

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: