koplopers falen niet

En weer een mooie ronde voor de noordelijke teams. Sissa blijft leiden in de Meesterklasse door een nipte uit-overwinning op HMC Calder (5,5-4,5). De beide achtervolgers Kennemer Combinatie en En Passant leverde een overwinning op voor En Passant.

In de eerste klasse A blijft de Groninger Combinatie ook op koers door en ruime overwinning op de tot dan nummer twee Dr. Max Euwe (7,5-2,5). Groninger Combinatie staat nu twee match punten en 12,5 bordpunt voor op de nieuwe nummer 2. En in de tweede klasse A heeft ook Assen zijn leidende rol verdedigd door een 4,5-3,5 zege op de nummer laatst MSV.

Daarnaast hebben onze zorgenteams voor het eerst punten gehaald. Haren/Oostermoer in klasse 3A haalde een gelijkspel tegen de koploper Schaakwoude en in 3B won Hoogeveen voor het eerst. Almere werd met 5-3 verslagen.

Meesterklasse: HMC Calder – Sissa  4,5 – 5,5

Zowel Sissa als HMC waren sterk opgekomen. De gemiddelde rating lag bij beide tenmiste hoger dan tot nu toe. Dat leidde op papier tot een gelijkwaardige sterkte. Aan HMC kant 4 grootmeesters aan de kant van Sissa ook 4 (Jorden en Nikolas Lubbe zijn natuurlijk eigenlijk ook GM). Volgens het forum van Sissa wordt Lucas van Foreest als held van de dag aangewezen. Dit natuurlijk omdat hij won van GM Robin Swinkels. Verdere overwinningen waren er van Nikolas Lubbe (winst op GM Martijn Dambac her) en GM Matthias Bluebaum (winst op GM Twan Burg). Dat was genoeg, want er werd slechts twee keer verloren. Jorden speelde met zwart remise tegen Benjamin Bok. Sissa blijft hierdoor aan kop staan met een puntje voorsprong op En Passant

Eerste klasse A: Groninger Combinatie – Dr. Max Euwe  7,5 – 2,5

Groninger Combinatie mocht tegen de nummer 2 zijn koppositie verdedigen. Zonder Sipke Ernst dit keer, maar desondanks was er weer sprake van een groot rating verschil. Slechts op twee borden had Dr Max Euwe een klein ratingvoordeel. Zoals wel vaker in dit soort wedstrijden lijkt het lang spannend te worden, maar komen na de 30e zet plotseling de punten te vallen. De eerste twee punten zaten er dit keer wel snel an te komen. Daan Brandenburg aan bord 1 won snel een pion en had ook nog de aktieve stukken. Het punt kwam dan ook snel. Aan de andere kant van de opstelling stond ook Iozefina Paulet al snel gewonnen. Ze baalde dat ze de snelle winst gemist had, maar het pad dat ze koos leidde ook tot winst. Tussendoor had Jasper Geurink aan bord 2 remise gespeeld tegen Frank Kroeze. Jasper wist genoeg tegenkansen te creeëren om de pion achterstand te compenseren. Met een remise van Milan Mostertman die zijn goede stelling liet verzanden was de tussenstand 3-1. En dat met goede stellingen aan Groninger zijde. Zo stond Erik Hoeksema een toren voor.

Jan Werle zorgde voor 4-1 Erik voor 5-1, Jan Baljé voor 6-1 en Joost Wempe voor 7-1. En dat allemaal rond de klok van 5. Bonno speelde remise. Als laatste was Maurice Schippers bezig. Na de 40e zet veranderde zijn betere positie in een gelijke en vervolgens in een verloren positie. Dat werd vervolgens goed afgestraft. Een 7,5-2,5 overwinning als eind resultaat. De borden 1 t/m 9 kunt u hier naspelen.

Tweede klasse A: Assen – MSV 4,5-3,5; VAS – Sissa 2 2-6; GC 2 – Dr Max Euwe 2 5-3

Assen moest tegen de nummer laatst de Meppeler Schaak Vereniging. Het kampioenschap van Drenthe zullen we maar zeggen. Vorig jaar  verpestte Assen een mogelijk kampioenschap van MSV. En nu staan die onderaan. Het geeft de geringe krachtsverschillen weer in deze klasse. Op papier was MSV zelfs wat sterker dan Assen maar dat komt vdeels door kopman GM Dennis de Vreugt. Per bord waren er vier Assenaren die een hogere rating hadden dan de tegenstander en vier die een lagere rating hadden. In het uitgebreide verslag van Assen kunt u het verhaal van de wedstrijd lezen.

Sissa 2 tegen het ooit zo roemruchtige VAS. In een kort verslag op hun forum maak ik op dat 4 remises en 4 overwinningen zorgden voor een 6-2 winst voor Sissa 2 Daarmee komen ze op de tweede plaats, mar wel drie matchpunten achter Assen.

GC 2 heeft de degradatieplaats verlaten door een 5-3 overwinning op het tweede van Dr Max Euwe. Niet zo ruim dus als het eerste maar een overwinning is een overwinning.. Eelke de Boer speelde tegen Rembrandt Bruil een rematch. Immers bij het NK D moesten beide heren een beslissingsmatch spelen om het kampioenschap. Die won Eelke door in verloren stelling zijn tegenstander te flessen. Dit keer was daar geen sprake van. Het te vroeg aanvallen van de tegenstander werd zeer vakkundig afgestraft en ze waren als eerste klaar. Daar kwamen nog overwinningen bij van Peter Hulshof, Peter Bosker en Rudolf Potze bij.

Klasse 2 B: GC 3 – De Waagtoren 1-7

Zoals eerder al gemeld bokst het derde elke wedstrijd tegen een ratingachterstand van gemiddeld 100-200 punten. Ook in deze wedstrijd bleek weer dat GC 3 te zwak is voor de tweede klasse. Twee remises werden er gescoord en het had 1 remise en 1 overwinning moeten zijn. Fons had naar eigen zeggen moeten winnen, maar een beginnersfout gaf de tegenstander gelegenheid tot een paardvorkje en toen had Fons een loper en randpion van de verkeerde kleur. De tweede remise werd gescoord door Reno Emerencia.

Klasse 3A: Haren/Oostermoer – Schaakwoude 4-4; HSP/Veendam – Almelo 3,5-4,5 en ZSG – Spassky’s 3,5-4,5

Haren/Oostermoer speelde een wedstrijd waarin geen genade werd gegeven. Alle partijen eindigden in een beslissing. Vier keer ten gunste van Haren/Oostermoer en vier keer ten nadele van hun. Als laatste puntloze tegen de nummer 1 geeft dat moed voor de toekomst.

HSP/Veendam deed het wat dat betreft slechter. Tegen Almelo werd verloren. En juist aan de onderste vier borden werd de wedstrijd verloren. Gezien het ratingoverwicht tegen drie invallers zouden daar nu juist de punten moeten worden gepakt. In hun verslag geven ze dat ook aan. Het gevolg is dat ze nu toch weer naar beneden moeten kijken. Ze hebben twee punten voorsprong op nummer voorlaatst, maar ze hebben zelf al de onderste teams gehad. En die onderste teams moeten nog tegen elkaar.

Spassky’s boekten een nuttige overwinning op ZSG. Een verlies had een zorgwekkende positie opgeleverd, terwijl men nu wat rustiger adem kan halen. Henk van Putten, Roelof Kroon en Dries Koster waren de punten leveranciers, zoals ze al vaker dit seizoen hebben gedaan. Daar kwamen dus drie remises bij.

Klasse 3B: Hoogeveen – Almere 5-3; DSG Pallas – Staunton 5-3.

Hoogeveen heeft de laatste plaats overgedaan aan Eno. De Hoogeveners wonnen eindelijk een wedstrijd. Bovenin werd het 2-2, maar onderin won Hoogeveen met 3-1. Overwinningen waren er voor Voss, de Jonge en Snuverink. Vooral de overwinning van Edwin de Jonge die 240 ratingpunten minder heeft dan zijn tegenstander was een goede opsteker.

Staunton liet het weer afweten en moeten nu oppassen dat ze niet gaan degraderen. Twee punten voor op Hoogeveen, maar die moeten nog tegen ENO. Het zou zo maar kunnen dat de volgende wedstrijd tegen Hoogeveen beslissend wordt voor degradatie. Tegen DSG Pallas won alleen Yeb Blom, die hiermee na vier nullen eindelijk tot scoren kwam. Daartegenover stond dat topscoorder John Riksten voor het eerst verloor.

foto’s Groninger Combinatie 1, 2 en 3

Geplaatst in Uncategorized
One comment on “koplopers falen niet
  1. Roland schreef:

    Hmm, wel een stevige ‘kop’ Jan. Ik persoonlijk zou het toch niet als falen hebben beschouwd als SISSA niet had gewonnen van HMC.
    GC als absolute favoriet en Assen tegen de nummer laatst werden natuurlijk wel geacht te winnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: