Sissa 3 loopt uit

In de promotieklasse is Sissa 3 verder uitgelopen doordat achtervolger Staunton 2 verrassend van een verzwakt ESG verloor. Opvallend verder dat er slechts van één verliezer een verslag op hun site staat.

Staunton 2 – ESG  3,5 – 4,5

De eerste wedstrijd was op de maandag bij Staunton. ESG kwam opdagen zonder hun sterspeler uit Soedan en zonder twee emmense sterspelers. Staunton 2 wou de strijd met Sissa 3 zo lang mogelijk volhouden, maar zag elke ronde dat Sissa 3 meer bordpunten haalden dan hun. Zoals hun teamleider zei: Je wint met 6,5-1,5 en zij met 7-1. Je komt dus steeds verder achter. Er staat een verslag op de site van ESG en daaruit blijkt dat de strijd zeer spannend was. Op bord 1 won Jan van Os van Francois Wehkamp nadat hij de hele partij slecht had gestaan. Van het winnende paardoffer is de computer trouwens niet van onder de indruk. Het winnende punt werd binnengehaald doordat de Stauntonspeler opgaf in remisestelling. OK, je moet het wel zien natuurlijk dat je het remise kunt houden. Als je denkt dat de vijandelijke pionnen gewoon naar de overkant lopen dan is opgave logisch. ESG rukt op naar plaats 5. Wel opvallend dat des te sterker de tegenstander des te beter het resultaat voor ESG is. Als ze dit doortrekken dan winnen ze met 7-1 van Sissa 3. Staunton 2 kan voor zover ze er nog in geloofden de eventuele kampioensaspiraties uitstellen naar volgend jaar.

verslag ESG

HSP/Veendam 2 – van der Linde  5,5-2,5

Van der Linde scoorde verrassen in de eerste twee ronden met een gelijkspel tegen Assen en een winst op ESG, maar daarna volgde alleen maar nederlagen. In de derby tegen HSP/Veendam 2 traden beide met de nodige invallers aan. Van der Linde liefst met drie. Die scoorden trouwens wel twee remises. Bovenin hield van der Linde aardig stand met 2 uit 3. De overige vijf borden leverde slechts één remise op.

verslag HSP

Leek – Roden 6-2

Weer een streek-derby tussen twee verenigingen die veel samen doen, maar nu een officiële wedstrijd tegen elkaar spelen in plaats van vriendschappelijk. Natuurlijk wel in vriendschappelijke sfeer is mij van diverse kanten gemeld. Leek kijkt naar boven en wou de tweede plaats veroveren, terwijl Roden van de degradatieplaats af wil. Het zal u dan ook niet verbazen dat beide teams al een verslag op hun site hebben staan. Leek is door de overwinning opgerukt naar plaats 2, terwijl Roden onderaan staat.

verslag Roden en  verslag Leek

Assen 2 – Groninger Combinatie 4  5-3

Assen 2 stond na vier ronden onderaan met twee gelijkspelen en twee verliespartijen. Voor een team die op rating als vierde geplaatst was natuurlijk iets wat hersteld moest worden. GC 4 stond dan wel op 50%, maar ook zij willen afstand houden van de degradatieplaatsen. Assen heeft een mooi verslag met veel partijfragmenten. Schrijver Martin was ook blij dat hij na al zijn remises nu de eerste winst in Assen 2 kon aantekenen (na winst in de invalbeurt in Assen 1)

verslag Assen 2

Sissa 3 – Groninger Combinatie 5     7-1

Na de nipte overwinning tegen de op papier nummer twee Staunton 2 in de eerste ronde volgden vier 7-1 overwinningen. Na het verlies van Staunton 2 staan ze nu al drie matchpunten en 10,5 bordpunt voor op de nummer 2 Leek. En men heeft de nummers 2, 3 en 4 al gehad. Tegen GC 5 had men gemiddeld 210  ratingpunten meer. GC 5 haalde twee remise binnen. Henk Pompstra en Guido Visser waren de gelukkigen. Voor het verslag van de overwinnaars moet u naar hun forum en daar het draadje avondje denksportcentrum. Dus niet naar het draadje Sissa 3. In het verslag blijkt dat er misschien nog wat meer in gezeten had voor GC 5, maar ook in het eindspel kun je verliezen. Dat hoort gewoon bij het schaakspel. En als sterkere wil je het eindspel natuurlijk ook gewoon spelen. Denk maar eens aan Magnus die ook gelijkwaardige eindspelen speelt en wint.

website jsv SISSA

 

We zullen ook direct maar de andere klassen meenemen. Door de gladheid in de eerste week van januari werden veel wedstrijden uitgesteld. Op de vrijdag kon er wel gereden worden. Maar het was toch gevaarlijker dan het leek, want één auto raakte toch in de sloot. De chauffeur staat bekend als iemand die zeer behoudend speelt (en gauw tevreden is met remise) dus het zal wel niet aan de snelheid hebben gelegen.

Eerste klasse A

 

Pas de derde ronde en dan wil de stand nog al eens wisselen. Dit keer niet zo veel. Bedum deed slechte zaken door van Scepu te verliezen. DAC bleef alleen aan kop door van het onderaan staande Staunton 4 te winnen. Jaap Hettinga wist te winnen van Arie Verhoog, maar dat was niet genoeg. Middelstum won van Haren/Oostermoer 2. Ben Sloot wist Kees Romijn op remise te houden, maar daar stond tegenover dat ook Carla Graafland haar op papier sterkere tegenstander op remise hield.

Sissa 4 met 7 man won van Assen 3. Assen 3 speelde vier remises maar boekten verder geen overwinningen op de ene reglementair na. Jeugdspeler Jesper Post wist zijn bijna 500 punten hoge gerate tegenstander op remise te houden. Dat zegt meer over de jeugdratings dan over het werkelijke krachtsverschil. Bedum verloor verrassend van Scepu. Meest opvallend de verliezen aan bord 7 en 8 waar ook ca 500 punten per bord verschil zat, maar de lager gerate speler wel won voor Scepu.

Eerste Klasse B

Hier zijn tot nu toe drie wedstrijden van de vier gespeeld. Dwingeloo en ESG 2 spelen op 28 februari. Assen 4 en Staunton 3 speelden met 4-4 gelijk. Geen echt opvallende uitslagen op de borden. Ook hier heeft Assen een verslag met diagrammen op hun site staan. Lewenborg walste met 7-1 over Sissa 5 heen. Die had drie nieuwelingen (zonder rating) aan de bovenste borden gezet. Stefan Schermann won op bord 1 wel van Hiddo Zuiderweg dus zo zwak waren de ratinglozen dus niet. Lewenborg loopt daarmee een bordpunt in op Het Kasteel die met 6-2 won van Haren/Oostermoer 3. Vier remises werden er gehaald door H/O 3 waarvan één aan het eerste bord door Maarten Roorda tegen Paul Assen.

website NOSBO met stand

 

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: