Spannend middagje in DSC

De dag voor Valentijnsdag werd er weer gespeeld in Groningen en omgeving. De zesde ronde van de KNSB-competitie stond op het programma. Deze ronde waren er liefst 6 van de 11 NOSBO-teams aan het werk in het Jannes van der Wal Denksportcentrum (DSC) aan de Oliemuldersweg.

De mist bleef deze dag lang hangen. Toen ik rond twaalf uur vertrok was het mistig. Onderweg brak de zon door en de omgeving fleurde daar zo zeer mee op dat ik eventjes twijfelde of ik wel door moest rijden. Tenslotte kan ik ook rustig om vier uur aankomen voor de echt spannende momenten. Gelukkig voor u (en niet voor mij) begon het direkt daarna ook te regenen. En regen met een temperatuur van 0 graden trekt niet aan om in de natuur te gaan lopen. In de regen en in de zon is toch altijd een rare gewaarwording. Om 1 uur was ik bij de afslag Haren en besloot ik eerst langs te gaan bij het Haren Postillion challengertoernooi in, hoe kan het ook anders, het Postillionhotel direkt naast de afrit.

Daar wordt op KNSB-zaterdagen een toernooi gehouden voor niet KNSB-spelers met een maximale rating van 1900. Zo’n 50 spelers doen er aan mee. Ik was er nog niet geweest dit seizoen en dat moest maar eens goed gemaakt worden. Op haren postillion challenger kunt u lezen wie er mee doen en hoe zij het gedaan hebben. Dee eerste foto’s van mij hebben betrekking op dit toernooi.

Na wat gekeuvel met diverse spelers weer op weg naar buiten. Zonnetje scheen weer en dat was vooral leuk voor de rokers in het gezelschap. Buiten roken in het zonnetje geeft je toch weer frisse lucht en wat kleur op de wangen. En dan val je niet zo snel in slaap bij het schaken.

Zoals gezegd 6 van de 11 NOSBO-teams aan het werk in het DSC. Daaronder de kraker Sissa 2 – Assen. De nummers 1 en 2 van klasse 2A. Ook de degradatiekraker Staunton – Hoogeveen. Het vijfde team is natuurlijk de trotse koploper in de meesterklasse Sissa tegen het Leids Schaak Genootschap. Kunnen ze hun koppositie houden. Als laatste het vriendengroepje de Spassky’s tegen het tweede van Philidor 1847. De laatste heette vroeger Philidor Leeuwarden wat duidelijker is. Echter in de strijd om de titel oudste club van Nederland hebben ze hun naam gewijzigd in Philidor 1847. Aan u de moeilijke opgave om hun oprichtingsjaar te raden.

Ik moet zeggen dat ik me erg vermaakt heb deze zaterdagmiddag. Niet alleen door de partijen, maar ook door de spanning. Drie van vier wedstrijden werden beslist door de laatste partij. Goed voor vele spannende gezichten, zenuwachtige teamleiders en supporters en veel ontlading na afloop. Ook bleef het publiek trouw aanwezig in plaats van te blitzen in het cafe-gedeelte.

De inleiding is nu wel lang genoeg geweest, dus laten we de wedstrijden maar eens langs lopen, inclusief de vijf die elders moesten optreden.

Meesterklasse: Sissa – LSG 5,5 – 4,5

Op het forum van Sissa is al een verslag geschreven. Bij binnenkomst dacht ik dat men de nummerbordjes in een andere volgorde had gelegd. Vooraan de rechter rij (normaal bord 5) zag ik Jorden van Foreest zitten tegen GM Predrag Nikolic (2618). Maar neen de bordjes stonden correct. Beide heren speelden niet op bord 1 tegen elkaar maar op bord 5. Vroeger liepen mensen weg als ze aan een in hun ogen te laag bord moesten spelen. Het werd als onsportief ervaren als de sterkste speler niet op bord 1 speelde. De tijden zijn echter veranderd. De term taktische opstelling is al jaren ingeburgerd. Niet alleen om een bepaalde tegenstander en zijn voorbereiding te ontlopen, maar ook om andere redenen.

In dit geval had Sissa gekozen voor een versterking van de zwarte borden. De teamleider had goed in de gaten dat zwart de laatste tijd meer scoort dan wit. De winnende coach heeft altijd gelijk, dus ook in dit geval. Echter het had zomaar ook anders kunnen uitpakken. Lang bleef de strijd ongewis. Bij de meeste borden kon je wel een uitslag verwachten, maar niet naar welke kant die zou uitvallen. Sissa stond wel steeds aan de goede kant van de score, maar LSG kwam steeds langszij. Zonder anderen te kort te doen vond ik zelf drie partijen cruciaal voor de einduitslag. Jorden offerde met zwart een pion in de opening, maar had in mijn ogen niet genoeg compensatie. Echter hij wist een pion naar a2 te dirigeren gesteund door zijn torens. Nikolic had twee verbonden vrijpionnen in het centrum. Ondanks dat leek me de partij in remise te eindigen. Toen ik een poosje later weer keek waren beide witte centrumpionnen van het bord en werd de pion op a2 dodelijk. Niet lang daarna werd er inderdaad opgegeven door wit.

Met de stand 4-4 waren er nog twee borden bezig. Eén van die twee was Thorben Koop die tegen de directeur van het bondsbureau Mark van der Werf speelde. Het werd een zeer spannende partij waarbij Thorben een pionnetje voorkwam. Niet zo’n gewichtige pion, maar toch het is een pionnetje. Beide speelden op winst en kwamen met een toren achter de vijandelijke pionnenstelling. Aan het eind was het duidelijk dat Thorben degene was die op winst kon spelen en de tegenstander hoopte een eeuwig schaakcombinatie te vinden. Thorben haalde met secuur spel een pion naar de overkant waardoor het 5-4 werd.

Lucas stond zacht gezegd niet geweldig en leek een toren te verliezen. Loop je even naar boven om de wedstrijden daar te bekijken en kom je terug en is het plotseling een dame-eindspel geworden waarbij Lucas een pion achterstaat. Echter eeuwig schaak was niet meer te vermijden. Ik moet de partij nog naspelen om te zien hoe hij er zich uitgered heeft, maar die Lucas heeft toch wel een prestatie geleverd van jewelste. Het was ook nog de laatste partij en het beslissende halfje. Hij blijft de held van de dag.

Eerste klasse A: De Wijker Toren – Groninger Combinatie 

GC speelde tegen de nummer twee De Wijker Toren en weer werd het een ruime overwinning voor de groningers. De winst werd binnengehaald op de bovenste vier borden waar GC vier overwinningen boekten. Twee remises werden er gespeeld op de borden 5 en 6. Op de onderste vier borden scoorden de zwart spelers het volle punt. Wie zei ook alweer dat wit een voordeeltje heeft en zwart tevreden mag zijn met remise? Het kampioenschap kan GC eigenlijk niet meer mislopen. Men heeft 4 matchpunten en 16,5 bordpunt voor op de nummers twee.

van de site van GC1

Strijdtoneel in de zesde ronde was Dorpshuis de Moriaan te Wijk aan Zee. Hoewel we niet op het podium van de Tata Masters & Challengers speelden is het toch een bijzondere schaaklocatie. Wie vroeg klaar was kon nog naar het strand voor een frisse wandeling. Na de vorige ronden was de toenmalige nummer twee geen nummer twee meer. In Wijk was men vol goede moed. Uw verslaggever las iets als: met elke wedstrijd neemt de kans op een nederlaag van de koploper toe, dus Wijker Toren is favoriet. Zou statistiek in Holland hetzelfde werken als in Groningen?
Wij wonnen, maar de Wijker Toren is nog steeds nummer twee. Wel op grotere achterstand; dat dan weer wel.

verslag Wijker Toren

Tweede klasse A: Sissa 2 – Assen 4-4; Lonneker – Groninger Combinatie 2  2,5-5,5

De aandacht ging natuurlijk uit naar de wedstrijd tussen de nummers 1 en 2. Assen stond drie punten voor op Sissa 2 en Soest Schaak Club 1922. Het werd een spannende wedstrijd. Het begin ging gelijk op en de tussenstand van 1,5-1,5 gaf dit ook goed weer. Daarna liep Assen uit naar een 2-4 voorsprong genoeg voor een punt. De borden 1 en 8 waren nog bezig. Op bord 1 speelde Ivo Maris tegen oud-clubgenoot Renze Rietveld een wilde partij. Hij offerde twee stukken voor een aanval die niet doorsloeg en wist dit creatief om te zetten in een stelling waarin hij een dame had en de tegenstander twee paarden en twee lopers.  Dat hij ging verliezen was natuurlijk duidelijk. Ook kersverse vader Paul den Boer had twee stukken ten onrechte geofferd. Die maakte aan echter aan zijn lijden een eind door zich mat te laten zetten.

Het ging dus om de laatste partij. Kon Ernst Jan Pastoor (EJP voor vrienden) winnen van Frank van der Werf of kon Frank remise houden. EJP zwoegde en zwoegde en wist op tandvlees en ten koste van een emmervol zweet de winst binnen te slepen. Hierdoor wist Sissa 2 een gelijkspel in de wacht te slepen, maar ze schieten daar niet zoveel mee op. Ze blijven drie matchpunten achter. Op mijn vraag aan EJP of zijn kameraden hem hadden laten zien hoe hij sneller had kunnen winnen kwam als antwoord dat ze hem alleen hadden laten zien hoe zijn tegenstander het anders had kunnen doen. Denk je dat ze je een tien liter bier aanbieden om de emmer zweet te vervangen, gaan ze je duur bevochten winst nog als onverdiend aanmerken. Van je vrienden moet je het maar hebben.

Groninger Combinatie 2 won uiteindelijk ruim van Lonneker. Dat moest ook wel om niet in de degradatiezone te belanden. Lonneker was de eerste van de drie onderaanstaande teams die GC2 kreeg. De winst werd behaald aan de onderste vier borden waar GC2 3,5 bordpunt scoorde. Bovenin werd het 2-2. Geen verslagen gezien dus u moet het met dit kort verslag doen.

Tweede klasse B: Caïssa 2 – Groninger Combinatie 3: 5,5 – 2,5

Bijna dezelfde uitslag als bij het tweede, maar dit keer GC aan de verkeerde kant van de score. Onderin wist met 2-2 te scoren, maar bovenin verloor men met 3,5-05 en daarmee de wedstrijd. Govert Pelikaan was de enige die wist te winnen.

Derde klasse A: De Twee Kastelen – HSP/Veendam 3-5; Spassky’s-Philidor 1847 6-2; Sneek – Haren/Oostermoer  6-2.

Spassky’s speelden in het DSC tegen de reserves van Philidor Leeuwarden. Het begon met een remise in 6 zetten bij Henk van Putten en Marcel Vermaat. Tja Henk is een goede speler, maar om zich nu al grootmeester te wanen. Daarvoor moet hij nog wat groeien. Op schaakgebied althans want de lichaamsgroei is er lang uit. Hij gaf aan nu tijd te hebben voor het verslag. Dus houd uw hart vast, wat dat wordt vast een lang en gedegen verslag. De winst was geen moment in gevaar. Door vier winsten liepen de Spassky’s al snel naar de overwinning. Dat er nog een aantal remises vielen, dat was niet erg. Niemand verloor dus het etentje na afloop zal gesmaakt hebben. Op de foto’s kunt u nog wel een aantal stelling zien van deze wedstrijd, maar gezien de spanning bij de overige drie wedstrijden in het DSC kan ik weinig vertellen. Het wachten is nu op het verslag van Putski. U kunt zelf beoordelen of hij aan uw verwachting heeft voldaan verslag Spassky’s

HSP/Veendam won van De Twee Kastelen en nestelt zich nu in de middenmoot. Op de site van HSP nu nog alleen de uitslag en een filosofie over de stand, maar daarover later meer.Aan de bovenste vier borden streden de 2000+spelers een 2-2. Aan de onderste vier borden met 1800+ spelers werd de strijd in het voordeel van HSP/Veendam beslecht met een 1-3 uitslag voor HSP/Veendam.

Haren/Oostermoer stevent nu echt op degradatie af. Tegenstander Sneek staat er om bekend zeer wisselvallig te presteren. Ze winnen van sterke teams maar verliezen van de zwakkeren. In dat opzicht was er dus een kans om te scoren. Het werd het echter niet. Alleen Johan Klinkhammer wist het volle punt te scoren en verder twee remises van Martien Vissers en Tomas Hiemstra. Martien was lang bezig om te proberen te winnen en was als laatste bezig. Tenminste zijn uitslag werd als laatste ingevuld op de uitslagenserver van de KNSB. Handig als de wedstrijdleider direkt de uitslag invult. Kun je toch het scoreverloop van de wedstrijd volgen.

De laatste drie ronden worden spannend in deze klasse. Drie teams met 8 punten bovenaan (waaronder de Spassky’s) en drie met zeven punten (waaronder HSP/Veendam) daaronder. HSP/Veendam moeten nog tegen de drie koplopers, dus ze kunnen nog kampioen worden als ze alle drie de wedstrijd weten te winnen en de andere 7-punters een puntje laten liggen.

Derde klasse B: Staunton – Hoogeveen 4-4

De nummers 8 en 9 tegen elkaar in een rechtstreeks degradatie duel. Het begon met een snelle remise tussen Theo Ebels en Bert Janmaat. Theo zag te laat dat hij een pion kon verliezen, maar gelukkig voor hem zag de tegenstander het ook niet. Met een score van 1 uit 5 is het begrijpelijk dat je niet overloopt van vertrouwen en dan toch maar remise speelt, voordat je nog meer blunders gaat maken. Het bleef gelijk opgaan tot het 3-3 werd. Aan bord 1 stond Staunton iets beter op bord 2 Hoogeveen. Al gauw werd duidelijk dat Herman Voss op bord 2 niet alleen beter, maar zelfs gewonnen stond tegen Jonas Hilwerda. Op bord 1 was de stand onduidelijker en was de vraag of er wel gewonnen kon worden door Staunton. Herman Voss won inderdaad en onder grote belangstelling faalde de verdediging van Osama Sadallah en kon Paul Hummel een gelijkspel binnen slepen voor Staunton. Staunton blijft daardoor achtste twee punten voor op Hoogeveen (maar twee bordpunten minder). Hoogeveen moet nog tegen nummer laatst ENO. Dat wordt dus nog billenknijpen voor zowel Hoogeveen als Staunton. Het lijkt er op dat één van de twee gaat degraderen. Er zijn nog drie ronden te spelen dus alles is nog mogelijk en verrassingen gebeuren.

Verslag Staunton

 

foto’s 13 februari

De held van Sissa speelt vanaf donderdag een toernooi in Amsterdam

Geplaatst in Assen, KNSB, Sissa, Spassky's, Staunton
One comment on “Spannend middagje in DSC
  1. henkvanputten schreef:

    Het verslag staat er Jan, hopelijk stelt het je niet teleur:
    http://www.spasskys.nl/extern.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: