Wij blijven leiden

De teams in de Promotieklasse van de NOSBO zijn steeds meer op vrijdag gaan spelen. Dat is op zich geen probleem, maar de competitieleider deelt de rondes in in de week voor de KNSB-zaterdag. Voor de schaakreporters (meervoud) is dat soms lastig. Zo ook deze week. Op vrijdagavond lang spelen tot na 12 uur en dan na analyse en een drankje nog een uur rijden voordat je thuis bent. Dan nog een verslag van de wedstrijd maken opgesierd met foto’s die natuurlijk eerst bewerkt moeten worden. Betekent toch dat het al 2 uur geweest is voordat je naar bed gaat. Zaterdag zit je dan de hele tijd bij de KNSB-wedstrijden en op zondag moet je dan verslagen maken. Op die zondag moeten dan ook nog eens alle weekend aktiviteiten plaats vinden. En niet te vergeten ook nog de enige dag dat je de partij van Giri met live-commentaar kunt volgen. Vandaar dat u moest wachten op onze rondeverslag.

Meesterklasse

Sissa mocht aantreden tegen de Kennemer Combinatie uit Haarlem en omstreken. Daar speelt Loek van Wely. Volgens het verslag van Sissa wint Loek alles, maar dat klopt niet. Hij heeft namelijk zowel in de competitie als in de beker verloren van Jan Sprenger  (LSG). Tegen Sissa won Loek wel, maar dat woog niet op tegen de vier overwinningen van Sissanen. Op papier spreekt vooral de overwinning van Thorben Koop op GM David Klein de toeschouwer aan. Ook de topscoorder van Sissa Lucas van Foreest won, maar dat was tegen een invaller en spreekt dus minder tot de verbeelding. Met 5,5 uit 7 en een TPR van 2607 ben je wel van grote waarde voor het team. De rekenaars onder ons hebben al uitgerekend dat de einduitslag dus 3,6-6,5 in het voordeel van Sissa was. Daarmee blijft Sissa koploper in de meesterklasse.

Een punt voor op En Passant die men in de volgende ronde treft. En het is een thuiswedstrijd. Of het denksportcentrum de vele toeschouwers dan kan herbergen weet ik niet. Misschien moeten ze wel uitwijken naar de Euroborg. Borden op de middenstip en grote schermen er rondom. Gratis leenverrekijkers zodat de gezichtsuitdrukkingen goed te volgen zijn. Boven het stadion rondcirkelende vliegtuigjes met reclame van de sponsoren. Jammer dat de schaakregels geen speaker toestaan, anders had JJG een grote rol kunnen vervullen.

Eerste klasse A

Groninger Combinatie is na de overwinning op HWP Haarlem (ja ook Haarlem) eigenlijk al kampioen. Men heeft nog 3 bordpunten nodig en heeft daar twee wedstrijden lang de kans voor. Ondanks een wat taktische opstelling van de tegenstander werd de overwinning simpel binnen gehaald door het geweld op de topborden. Joris Brenninkmeijer was weer eens opgesteld en die haalde binnen zeer korte tijd zijn winst binnen. In totaal heeft die nu 6 uit 6 in GC1 gehaald. Volgend jaar maar alle wedstrijden meedoen kan ik GC aanraden. Onderin heeft GC net als vorig seizoen toch wat problemen. Ook nu werd er op de onderste vijf borden verloren. En dat kwam niet door de taktische opstelling want GC had op alle vijf borden een hogere rating. Mede hierdoor werd er slechts 6,5 – 3,5 geworden een evenaring van het slechtste resultaat van dit seizoen.

Wat Groninger Combinatie wel goed doet is het feit dat men videoverslagen maakt. Nu zelfs twee. Eén over de wedstrijd en één over de partij van Iozefina Paulet. Mooi om te zien en Jan Baljé maakt hiermee zijn verlies meer dan goed.

Tweede klasse A

Assen had 3 punten voor op de nummer 2 en kreeg degradatiekandidaat eXfo Apeldoorn 2 op bezoek. Dat lijkt op voorhand een gelopen koers, maar in deze klasse zijn alle teams ongeveer even sterk. Vorig jaar liep MSV uit Meppel het kampioenschap op bordpunten mis en nu staan ze stijf onderaan. Assen hoopte natuurlijk te winnen, maar het werd een grote deceptie. Er werd met 6,5-1,5 verloren. Op de website van Assen wordt gezegd dat dit het grootste verlies is sinds 2011. Dat heb ik niet gecontroleerd, het is wel de grootste uitslag deze competitie in klasse 2A. Apeldoorn had de twee laagste ratinghouders aan bord 1 en 2 geposteerd. Dat pakt goed uit, want hoewel Ivo Maris won verloor Pieter Tromp.

Sissa 2 en SSC 1922 uit Soest streden om de tweede plaats. Sissa 2 stond derdes maar is daar natuurlijk niet tevreden mee. Op papier twee gelijkwaardige tegenstanders Het werd een 3-5 overwinning voor Sissa 2 door drie overwinningen van Frits Rietman, Jan Joris Groenewold en Arjan Dijkstra. Daar stond alleen een verlies van Eric Jan Walinga tegenover. Op het forum van Sissa is Sissa 2 niet zo aktief dus hoe het in Soest precies is gegaan kan i u (nog) niet vertellen. Sissa 2 staat nu tweedes met 1 puntje achterstand op Assen. Siss 2 krijgt nog de nummer 9 en 10 en Assen de nummers 7 en 8.

Groninger Combinatie 2 won overtuigend van Hardenberg. Hardenberg trad aan met twee Groningers en vier Drenthen dus we hebben wel een klein beetje sympathie voor ze. Dat verhinderde GC natuurlijk niet om de wedstrijd te winnen. Slechts één remise werd er gespeeld. Ewout Clarenburg verdubbelde daarmee zijn puntentotaal en dat tegen iemand die al 3 uit 4 scoorde. Het was ook een snelle remise. Verder werden er vijf overwinningen en twee nederlagen geboekt.

Tweede klasse B

Groninger Combinatie 3 moest tegen de nummer 9 en als er kansen waren om een wedstrijd te winnen zou dit de wedstrijd moeten zijn. Gemiddeld had AAS wel 225 ratingpunten meer, maar dit seizoen spelen ze niet geweldig. Ook in deze wedstrijd was het geluk niet aan de zijde van GC 3. Een gelijkspel had er beslist ingezeten, maar iedere schaker weet dat als gewonnen staande stellingen niet gewonnen worden, dat het dan moeilijk wordt. Ook in deze wedstrijd lieten een aantal spelers een mogelijke winst/remise lopen. Dat komt enerzijds doordat men natuurlijk minder sterk is, maar anderzijds een paar maal door gewoon niet opletten. De teamleider stelde na afloop dan ook de sterkte van de inventaris op de proef. GC is door dit verlies gedegradeerd. De nummer 8 is niet meer in te halen.

Derde klasse A

Haren/Oostermoer is door een nipt verlies tegen de nummer 9 Denk en Zet/O&O Kampen gedegradeerd. Ook hier is de nummer 8 niet meer te achterhalen. De twee teams die vier punten boven Haren/Oostermoer staan moeten namelijk nog tegen elkaar. Er waren twee overwinningen voor H/O, namelijk van Martien Visser en Paulo Valiente maar daar stonden drie nederlagen tegenover.

De overige twee NOSBO teams HSP/Veendam en de Spassky’s moesten tegen elkaar. Spaasky’s staan mede bovenaan en daarom hebben wij een verslaggever naar deze wedstrijd gestuurd. Die leverde foto’s, maar voor het verslag wees deze naar het verslag op de site van HSP. “Het was een spannende wedstrijd.  Dat staat ook in het verslag van HSP. Wat daar in staat kan ik alleen maar beamen”. U snapt dat de onkostenvergoeding nu ter discussie staat. Het is inderdaad wel een goed verslag op de de site van HSP. Door de nipte overwinning is Spassky’s een bordpunt achter geraakt op Sneek. Het blijft spannend bovenin met twee teams met 10 punten, twee met 9 en één met 8

Derde klasse B

Staunton moest tegen een medekoploper en dat leek een zware pot te worden. Het werd echter een ruime overwinning voor Staunton. Vijf overwinningen aan de borden 2 t/m 6. Alleen bord 1 en 7 gingen verloren. Door deze overwinning zijn de degradatiezorgen voorlopig afgewend.

Hoogeveen moest tegen Caissa-Eenhoorn uit Hoorn ook proberen de degradatiezone te ontlopen. Het werd een dikke nederlaag. Herman Voss wist te winnen tegen een invaller, maar daar kwamen alleen remises bij van Osama Sadallah en Christiaan Mol (op bord 7!). De overige borden gingen verloren. Theoretisch kan Hoogeveen de degradatie nog ontlopen, maar dan moeten ze de volgende ronde wel winnen van de koploper.

Hieronder de verslagen van de verenigingen voor zover ik ze heb kunnen vinden.

Verder de foto’s van zaterdag 20 maart van achtereenvolgens: Hoogeveen, Assen, Haren Challenger, Groninger Combinatie 1, 2 en 3 + Hardenberg  en HSP/Veendam tegen de Spassky’s.

verslag SISSA

Video verslag GC 1         videoverslag partijen GC1

verslag Assen

verslag HSP

foto’s 20 maart 2016

Geplaatst in Assen, Groninger Combinatie, HSP/Veendam, KNSB, Sissa, Spassky's, Staunton

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: