Groninger Combinatie kampioen

Graag had ik ook gezegd dat Sissa, Assen en de Spassky’s ook kampioen zijn geworden, maar daar moet u nog even mee wachten. Assen en de Spassky’s hebben het in eigen hand, maar Sissa moet hopen op een wondertje. Zij zijn nu afhankelijk van BSG. Die moeten in de laatste ronde een puntje pakken van En Passant.

Voor dat ik de resultaten ga bespreken eerst antwoord op de vraag waarom u tot dinsdagavond moest wachten op een ronde verslag. Het antwoord is erg simpel. U denkt toch niet dat ik op de eerste zomerse dag van het jaar mijn tijd ga doorbrengen achter zo’n beeldscherm. En daarin was ik niet de enige gezien het feit dat de meeste clubverslagen pas zondagavond laat verschenen. Uitzondering Groninger Combinatie 1 welke volgens hun site al op zaterdag 2 april om 10.26 werd geschreven. Dat is voor de wedstrijd en hoewel ik die voorspelling dat heel knap vind lijkt het me een goede gelegenheid om ook bij het schaken een onderzoek naar voorkennis en/of gokkerijen te starten. Hoeveel gokkers hebben gegokt op een nederlaag van GC 1 en hoeveel hebben ze hiermede verdiend. Welke spelers en bestuurders van GC 1 hebben meegegokt.

Ook Sissa had op hun forum al in de nacht (05.14) een verslag staan. Dat Nick niet kon slapen na zijn grandioze remise tegen GM Erwin l’Ami kan ik me goed voorstellen. Ik weet dat studenten op zaterdag nooit vroeg naar bed gaan, maar in dit geval vind ik dat begrijpelijk en acceptabel. Wel verrassend dat er nog een logisch verhaal uitkwam, want ik ga er van uit dat hij (in zijn eentje?) flink gevierd heeft. Het missen van het kampioenschap zal voor de overige Sissa-spelers geen reden voor een groots feest geweest zijn. En mensen die hun verdriet verdrinken die kun je beter vroeg naar bed sturen.

Het weer was niet zo mooi als ze voorspeld hadden. Misschien was de temperatuur wel hoog, maar de hele middag hing er bewolking in Groningen. En zo ging het ook in de wedstrijden die door de NOSBO-teams werden gespeeld.

Meesterklasse

De wedstrijd tussen Sissa en En Passant was de wedstrijd die over het kampioenschap zou beslissen. Dat was te merken. Sissa zorgde er voor dat alle partijen live te volgen waren. Dit tot grote vreugde van de aanhang van En Passant die niet naar Groningen konden komen. Daarnaast werd er in de bovenzaal commentaar gegeven door Erik Jan Hummel en Koen Lambrechts. Kon je lekker luid praten over de partijen in plaats van fluisterend op de gang.

Beide partijen hadden zich natuurlijk versterkt. En Passant door de nummer 25 van de wereld David Navara (2726) en door GM Igor Khenkin (2586). Sissa door het opstellen van Gawain Jones (2650) die al vaker bij Sissa een wedstrijdje heeft meegedaan. Sissa hoopte vooraf zijn slag te slaan aan de onderste vier borden waar de Sissanen spelers met een ratin in de 2400 hadden opgesteld en En Passant spelers met een rating van onder de 2400.

Voor inhoudelijke verslagen verwijs ik naar de verslagen van beide teams. Wilt u de partijen met commentaar zien dan kunt u het verslag van Richard Vedder van En Passant lezen. Zoals gebruikelijk voorzien van zowel schaakcommentaar als (gekleurde) achtergrondinformatie. Als verslaggever moet ik zeggen dat hij alle complimenten verdiend.

Ik volsta met op te merken dat ratingverschillen blijkbaar niet alles zeggen. Van de zes winstpartijen werden er vier behaald door de ratinglagere. En van de vier remises was er maar één door spelers met ongeveer gelijke rating.

Bij Sissa speelden Nick Maatman en Lucas van Foreest remise tegen respectievelijk Erwin l’Ami en Jan Smeets. 335 en 236 ratingpunten verschil. Twee overwinningen waren er voor Sissa. Jorden van Foreest won van GM Igor Khenkin na een remiseaanbod na 12 zetten afgewezen te hebben. De tweede overwinning werd behaald door Thomas Henrichs. Daar stonden echter vier verliespartijen tegenover. Belangrijk nog te zeggen dat Sissa aan de onderste vier borden slechts 1,5 punt scoorden, waar op 2,5 of 3 was gehoopt.

Al met al dus een 4-6 nederlaag en zoals eerder gezegd de kans op het Nederlands kampioenschap is erg klein geworden.

verslag Sissa en het  verslag En Passant en foto’s van Harry Gielen

Wie van te voren had gezegd dat de Groninger Combinatie zou verliezen was waarschijnlijk voor gek verklaard. Natuurlijk de druk was van de keten en men behoefde slechts 2,5 bordpunt te scoren. Maar toch. De teamleider van Groninger Combinatie had echter een drukke tijd. Liefst vier afzeggingen kreeg die voor zijn kiezen. Tegenstander Zukertort Amstelveen stond net boven de degradatiestreep en wou hiervan wel profiteren. De drie invallers aan de onderste borden haalden slechts één remise. Dat leverde Fons wel een fles wijn op omdat het het kampioenshalfje was. Belangrijker was echter dat de twee wel aanwezige Grootmeesters niet verder kwamen dan remise tegen spelers met meer dan 200 ratingpunten minder. En dan is een 5,5 – 4,5 verlies te verklaren. Voor GC wonnen wel Bonno Pel en David Slagter

verslag Groninger Combinatie

Klasse 2A

In deze klasse kan zoals eerder gezegd iedereen van iedereen winnen en dat werd deze ronde weer eens bewezen. Drie keer 4,5-3,5 uitslag en twee keer een gelijkspel 4-4. Koploper Assen moest tegen de nummer 8 van de ranglijst. De wedstrijd  eindigde in een gelijkspel hoewel er lang hoop was op een nipte overwinning. Ivo Maris probeerde 6,5 uur lang om een klein voordeeltje uit te buiten, maar de tegenstander wist het net te redden.

Sissa 2 had hiervan kunnen profiteren als ze van de nummer 9 hadden gewonnen. Dat deden ze echter niet. Ze verloren vrij kansloos. SSC Soest won wel en is nu de naaste achtervolger van Assen op één matchpuntje, maar wel met evenveel bordpunten. Sissa 2 heeft weliswaar een bordpuntje meer dan Assen en Soest maar wel twee matchpunten minder dan de andere twee. Ze kunnen alleen hopen dat Assen verliest en Soest maximaal rgelijk speelt in de laatste ronde en dat ze zelf winnen.

Groninger Combinatie 2 bleef op de vierde plaats staan door een gelijkspel in Meppel tegen MSV. Alef Boer wist GM Dennis de Vreugt op remise te houden. Het gelijkspel werd op de onderste vier borden behaald. Daar werden er namelijk 3,5 punt gescoord.

verslag Assen en verslag Sissa 2 op het forum en

Klasse 2B

Groninger Combinatie 3 speelt het hele seizoen al tegen honderden ratingpunten meer. En hoewel u hierboven kunt lezen dat dat niet alles zegt, bij GC 3 zegt het wel alles. N al twee keer dichtbij een 8-0 verlies te zijn geweest was het dit keer wel raak. Deze klasse is duidelijk te zwaar en volgend jaar mogen ze hun klasse gaan laten zien in de derde klasse.

verslag Groninger Combinatie 3

Klasse 3A

De Spassky’s en Sneek waren verwikkeld in een strijd om de eerste plaats. Ze stonden gelijk waarbij Sneek een bordpuntje meer had. In deze ronde mocht Spassky’s aantreden tegen de nummer drie Almelo en Sneek tegen de nummer vier Philidor Leeuwarden 2 die allebei slechts 1 matchpunten achter Spassky’s en Sneek stonden. Twee topduels dus. De Spassky’s wisten met moeite gelijk te spelen, maar kwamen toch aan kop doordat Philidor Leeuwarden 2 Sneek versloeg. De stand is nu dat de Spassky’s en Philidor samen bovenaan staan waarbij Spassky’s 2,5 bordpunt meer heeft. Almelo en Sneek staan daar een matchpunt achter. Dat wordt een mooie laatste ronde vol spanning.

HSP/Veendam won van Schaakwoude en passeert deze op de ranglijst. Een mooie vijfde plaats slechts twee wedstrijdpunten achter de koplopers. De kans op een kampioenschap is  echter alleen theoretisch.

Haren/Oostermoer komt elke wedstrijd zwakker opzetten met als gevolg een 7,5-05 nederlaag. De enige remise natuurlijk bij Martien Visser. De Spassky’s hopen natuurlijk dat ze in de laatste ronde wel sterk aantreden tegen Philidor Leeuwarden.

verslag Spassky’s

Klasse 3B

Hoogeveen vocht voor zijn laatste theoretische kans om degradatie te ontlopen. Daarvoor moest dan dik gewonnen worden van de koploper en dat zonder Osama Sadallah. De koploper bleek echter een maatje te groot en bracht gemiddeld 150 ratingpunten meer aan de borden. Het werd 6-2 met winst voor Marten Berghuis en remise voor Sander Taams en Christiaan Mol. In de laatste ronde mag Hoogeveen tegen de nummer 10 nog wat matchpunten halen, maar degradatie is nu een feit.

Staunton trad aan tegen de nummer drie Caïssa 3 en werd kansloos naar een nederlaag gespeeld. Er waren overwinningen voor Jonas Hilwerda en Paul Hummel maar daar stonden 4 nederlagen tegenover.

verslag Hoogeveen en verslag Staunton

Geplaatst in Uncategorized
One comment on “Groninger Combinatie kampioen
  1. Bart Beijer schreef:

    Beste Schaakjan,

    Het zou het werk van verslaggevers aanzienlijk makkelijker maken als je een verslag voorafgaand aan de wedstrijd kunt schrijven. Dan weet iedereen wat er gaat gebeuren en kun je ontspannen naar de uitslag toewerken. De werkelijkheid is anders. GC1.nl werkt via Blogspot en daar wordt de tijd van plaatsing aangegeven en niet die van latere bewerkingen. En uiteraard wordt de eerste aankondiging van de wedstrijd vooraf geplaatst, in casu vanuit de trein naar Amsterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: