Nazomer toernooi Assen

Assen houdt als inkomertje elk jaar een nazomertoernooi. Indelen op rating in groepen van vier betekent drie ronden spelen. Eén op de vrijdagavond, één op de zaterdagmorgen en één op de zaterdagmiddag. Voor uw reporter is vooral de ronde op zaterdagmorgen om negen uur een onmogelijke opgave. Negen uur op je werk zijn is al een probleem en dan om negen uur in Assen zijn? En dat terwijl je op de avond ervoor ook al lang hebt doorgespeeld en nog een uurtje naar huis moet rijden. Niks voor mij, maar 48 anderen dachten daar anders over.

Dan maar wat foto’s schieten. Voordeel daarvan is dat je niet op het aanvangstijd aanwezig hoeft te zijn. Dus wachten op zonsondergang en dan richting Westen naar Assen rijden. Wat een mooie rode zon was dat vrijdagavond. In eerste instantie een genot om naar toe te rijden. Maar het leek wel een schaakpartij. Je hebt een mooi doel voor ogen, maar dat doel gaat overheersen. Je ziet het juiste pad naar de zege niet meer zo verblind het doel je. Dan zet je een zonnebril op om toch nog wat te zien. Het doel wordt daardoor wat minder mooi en beslist wat donkerder. Je gaat wat spookbeelden zien. Het doel blijft mooi, maar blijft ook wat overheersen. Dan de zonneklep zover naar beneden dat je de weg net nog kunt zien. Bij het schaken ga je dan het doel vergeten en kijk je alleen maar de stelling op het bord. Gelukkig moest ik op een moment rechtsaf en kwam de zon van opzij. De schaker heeft zich neergelegd bij een saaie overwinning die ook naar de overwinning leidt. Winnen door middel van spectaculaire offers heeft hij achter zich gelaten. Maar uiteindelijk bereik je dan wel het doel en rijd je niet in de sloot langs de weg.

Verder viel het mij op dat in de berm om de paar kilometer weer een bordje stond van 70 omdat er een rijdende afzetting in zicht zou komen. Ook na tien kilometer nog geen wagen voor me gezien. Of die er wel was weet ik niet. Zoals gezegd ging ik rechtsaf, maar voor zover ik vooruit kon kijken zag ik alleen maar borden en geen rijdende afzetting. En aan de borden links te zien waren ze ook nog van plan ooit een keer naar het Oosten te rijden.

Toen ik in Assen aankwam kwam ik buiten al de eerste schaker tegen. Remise gespeeld na 14 zetten. “de stelling was ook remise en ik had zwart”. Blunders daargelaten is elke stelling na 14 zetten normaal gesproken remise, dus die smoes ging er niet in. Lafheid terwijl je aan zo’n toernooi deelneemt om er in te komen voordat het echte werk gaat beginnen. Dat er al wat jongelui ook klaar waren is beter te begrijpen. Sommigen daarvan vinden 15 minuten al veel tijd.

Gelukkig waren er binnen nog genoeg echte schakers bezig die hoe dan ook wouden winnen en een verlies op de koop toe nemen. Dat is leuk, want dat betekent veel interessante stellingen. Sommigen zo mooi dat ik tot het eind ben gebleven. Niet zo heel verstandig want dan kom je laat thuis. Moet je de foto’s nog op facebook zetten en wordt het nog later voordat je in bed komt.

Op zaterdagochtend de tweede ronde. Daarvan heb ik alleen het eind meegekregen, want waarom zou ik vroeg zijn. Wat meer strijd want er waren meer borden lang bezig. Tussen de broodjes hamburger en kroket werd er ook geanalyseerd in tegenstelling tot de vrijdagavond toen men gauw naar bed ging (behalve degenen die opgehaald moesten worden door de zogenaamde verplichte vrijwilligers).

Van de derde ronde heb ik meer meegekregen (en dus ook meer foto’s gemaakt). Misschien wat sadistisch maar ik geniet soms van de blunders die men maakt, remise geeft in gewonnen stellingen, of gewoon het eindspel verknalt. Maar ik ben niet alleen sadistisch, ik geniet ook van de mooie oplossingen, de doorbraakmotieven, de spectaculaire offers. Als toeschouwer hou je alleen niet van die partijen met 30 zetten theorie en dan met uitgestreken gezicht remise besluiten. En dan ook nog spreken dat je goed hebt gespeeld. En het was niet meer dan een overhoring of je de les wel goed had geleerd.

Inhoudelijk moet u dit keer geen verslag verwachten van de 12 groepen. Daarvoor is de organisatie verantwoordelijk. Die zat zoals gebruikelijk goed in elkaar en heeft een mooi verslag geschreven en de uitslagen gepubliceerd. Omdat men op sterkte is ingedeeld kunnen we moeilijk van verrassende uitslagen spreken. Dat Jan Balje (Groninger Combinatie) in groep 1 Andries Mellema (hoogeveen), Pieter Tromp en Elmar Hommes (beiden van Assen) achter zich liet zal u ook niet echt verbazen. Het blijft natuurlijk wel een goede prestatie van Jan (twee overwinningen en één remise)

Wilt u toch wat inhoudelijks weten dan verwijs ik u naar de foto’s waar ik diverse interessante stellingen heb gefotografeerd. Aan de klokken kunt u zien wie aan zet is. Ik weet het dat weet u als schaker ook wel, maar helaas was u dat net even vergeten (wel tien keer gehoord nav van de foto’s op facebook: Waarom zet je er niet bij wie aan zet is?).

Bij de prijsuitreiking blijkt dat een kinderhand gauw gevuld is (zie foto bovenaan).Dat blijkt wel uit de verbazing dat ze zoveel geld heeft gewonnen. En wat doe je dan. Je wilt wat lekkers kopen. Mama zegt: “Dat mag niet”. Het antwoord: “Maar ik wil iets lekkers voor jullie kopen.” Ze wil haar geluk delen, maar mama moest weer opvoedkundig zijn.

Tot slot complimenten aan u zelf dat u het volgehouden hebt tot dit moment.(applaus!!!!)

foto’s vrijdagavond en  zaterdag en fotos’s op de facebookpagina sc Assen

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: