KNSB-competitie

Van de tien NOSBO-teams in de KNSB boekten 6 een overwinning, speelde één gelijk en boekten er drie een nederlaag. Niet alleen het aantal overwinningen spreken tot de verbeelding, maar ook tegen wie. Laten we beginnen in de Meesterklasse:

Sissa mocht aantreden tegen En Passant. Vorig jaar de kraker om het kampioenschap. Dit jaar al in de eerste ronde. En Passant ongeveer in de basisopstelling. Alleen GM Konstatin Landa verving GM Ikonnikov. Een verbetering met 63 ratingpunten. Sissa heeft een aantal jeugdige spelers aangetrokken en had geen GM’s uit de grote hoed getrokken. In tegendeel. Ze speelden zonder Jorden van Foreest (Luxemburg?). Die werd vervangen door Melanie Lubbe. Dat was een probleem voor de wedstrijdleider want die kon haar niet vinden. Ze staat namelijk onder haar meisjesnaam Ohme in het systeem.

Op papier was En Passant dus favoriet, maar al snel bleek dat het geen walk-over zou worden. Integendeel. De eerste overwinning was voor Sissa. Zyon Kollen wist Richard Vedder te overspelen. Hing Ting Lai wist een remise tegen GM Jan Smeets uit het vuur te slepen. Met 1,5 -05, voor stonden er ook nog twee witspelers op winst en de overige partijen waren allemaal in evenwicht. Dat zag er goed uit. Sissa liep uit na een 4,5 – 0,5 voorsprong door winsten van Ivo Maris (op Jan Willem van de Griendt), Nicolas Lubbe (op GM Erwin l’Ami) en Patrick Zelbel (op GM Friso Nijboer). En Passant deed wat tegen door een overwinning van Manuel Bosboom op Melanie Lubbe. En op de overige borden stonden de partijen volgens de engine nog gelijkwaardig. En Passant kroop dichterbij door een overwinning van Konstantin Landa op Lucas van Foreest. 4,5-2,5 met nog drie partijen te gaan. Op twee borden stond Sissa beter en op één stond En Passant beter. De overwinning gloorde. Het werd 4,5 – 3,5 door een overwinning van Peng op Demre Kerigan. Direkt gevolgd door een remise van Nick Maatman tegen GM Benjamin Bok. De engine geeft in de eindstelling nog groot voordeel voor Nick aan, maar met weinig tijd op de klok is het misschien verstandig om een remise te accepteren gezien de stand. 5-4 en de overwinning was behoudens blunders op zak. Ilja Zaragatski stond beter en dwong zijn tegenstander tot een kwaliteitsoffer. Met een kwal meer was het een kwestie van kijken of er een winst in zat. Het eindspel was namelijk ingewikkeld. Voor de kwal had wit wel als compensatie een verre vrijpion. Ilja ging er eens goed voor zitten en vond een winstweg. Persoonlijk vind ik zijn zet g6 geweldig. Dat leverde later namelijk net een tempo op waardoor de witte koning te laat kwam. Een mooie 6-4 overwinning op de kampioen. U kunt de partijen hier naspelen.

Groninger Combinatie moest naar Rotterdam om daar aan te treden tegen Charlois Europoort. Beide teams kwamen met een verrassing die niet zo groot was. Ivan Sokolov speelde aan het eerste bord van Charlois Europoort. Daar Had GC Segei Tiviakov geposteerd. Die verving Joris Brenninkmeier. Onderin speelde Michel de Wit in plaats van Julian van Overdam (CE) en Jan Baljé ipv Joost Wempe. Op het twitteraccount van GC1 konden we de opstellingen en het verloop van de wedstrijd volgen. Dat liep voorspoedig. 0-1 door Jan Baljé gevolgd door remises van Jasper Geurink en Bonno Pel en een overwinning van Sipke Ernst (1-3) Daarna overwinningen van Sergei Tiviakov, Jan Werle en Maurice Schippers (1-6). Een verlies van Daan Brandenburg kon de pret niet drukken, vooral niet toen Erik hoeksema en Iozefina Paulet ook wonnen. Een dikke 8-2 overwinning op een goede tegenstander zorgt er voor dat GC in ieder geval één ronde bovenaan staat. Er staat een verslag op hun nieuwe website

foto Bart Beijer op Twitter. Een overwinningsmaaltijd.

Klasse 2A

Sissa 2 tegen Dr. Max Euwe 3 had ongeveer hetzelfde verloop als bovenstaande wedstrijd van Groninger Combinatie 1. Het verschil was wel dat Sissa 2 een ratingvoordeel had van gemiddeld 230 punten. Dan is een 6,5-1,5 uitslag een normale uitslag te noemen. Om half vier stond Sissa 2 al met 3,5-0,5 voor door overwinningen van Koen Lambrechts, Hendrik de Groot en Arjan Dijkstra. Alleen invaller Enno Scheffer (voor Floris van Assendelft) was akkoord gegaan met remise. Daarna liep de Sissanen naar een 6,5-05 voorsprong. En toen was het twintig voor vier. Bert van de Marel wou er persee 7,5 punt van maken. Zijn winstpoging leidde tot verlies. En daar moest de rest van het team twee uur op wachten.

Groninger Combinatie 2 mocht naar Hardenberg en trad aan met invaller Pieter van Foreest. Dit omdat een aantal vaste invallers zo verstandig waren om de telefoon niet op te nemen of omdat ze, nog verstandiger, een geheim telefoonnummer hebben. Pieter verloor maar de rest van het team wist er nog net een overwinning uit te slepen. Joop Houtman, Alef Boer en Adrian Clemens wonnen. Daar stonden slechts twee verliespartijen tegenover.

verslag Hardenberg

Assen moest tegen het andere sterke team in deze klasse Caïssa Eenhoorn. Het werd een 6,5 – 1,5 nederlaag. Niet verrassend als je halve team is weggelopen en je daarboven op ook nog met drie invallers aantreedt. Het verschil derhalve gemiddeld 311 punten. Dan is het nog verbazend dat je drie remises scoort (Sjoerd Homminga, Martin van Velzen en Rieks Taal). De overwinning is dan voor Caïssa Eenhoorn de winst in ratingpunten is voor Assen. De partijen van Assen waren live te volgen op site van Caïssa Eenhoorn U kunt ze daar nog naspelen en dan kunt u zien dat de drie remises fel bevochten zijn.

verslag Caïssa-Eenhoorn

 

Klasse 3A

Groninger Combinatie 3 moest de niet al te verre uitwedstrijd tegen Sneek spelen. Op papier een gelijkwaardige tegenstander. Wel ietsjes ratingpunten meer, maar dat komt door de (te) lage rating van Machteld van Foreest. Die liet direkt al zien dat er met haar niet te spotten valt. Binnen een half uur had ze gewonnen. Laat je ze spelen in de KNSB om ervaring in het lange spel te krijgen, werkt de teenstander bepaald niet mee. De winst stimuleerde de rest van het team en demoraliseerde Sneek. De ene na de andere groninger won. Zelfs bord 1 en 2 werd gewonnen tegen hoger geklasseerde tegenstanders. Alleen Henk Bosveld verloor en Govert Pelikaan moest in remise berusten. De overige zes wonnen. Een dikke 6,5-1,5 winst en dat doet goed na het kansloze jaar vorig seizoen.verslag GC 3

Sissa 3 kon of wilde het goede voorbeeld van het eerste en tweede niet volgen. Het werd een afstraffing. 6-2 verlies tegen het op papier iets zwakkere WES. Zo erg dat de persoonlijke uitslagen niet op de website van de KNSB staan.

Staunton moest naar Almelo. je zou dit een topduel kunnen noemen, want Almelo drait altijd in de top mee. Staunton zou dat ook moeten doen, maar de laatste jaren gaat het niet zo goed tegen zwakkere teams. Tegen de sterken spelen ze echter meestal goede wedstrijden. Het werd een nipt verlies 4,5-3,5. Winsten waren er van Jonas Hilwerda en Edwin Zuiderweg. Dat zijn toevallig wel de twee nieuwe gezichten in het team van Staunton. Bij die twee overwinningen kwamen nog drie remises. Net niet genoeg voor een wedstrijdpunt.

Klasse 3B

Spassky’s speelden thuis tegen het vierde van Dr Max Euwe uit Enschede. Die zijn al niet de sterkste team en moesten vandaag ook nog hun drie topborden afstaan aan het derde. Gemiddeld 1751 konden ze op de been brengen. Daar zaten de Spassky’s 200 punten boven en dat kwam er uit. Om twintig over vier was de klus geklaard. Het werd 5,5-2,5 door drie overwinningen (Roelof Kroon, Peter Bodewes en Henk Jansen). De overige vijf konden het ratingverschil niet aantonen en speelden remise. De tegenstander ging dan ook redelijk tevreden naar huis. Als je er op rekent met 8-0 te worden ingemaakt dan zijn vijf remise een goed resultaat en levert vijf (van de acht) gelukkige spelers op.

verslag de Spassky’s

HSP/Veendam mocht een verre uitwedstrijd spelen tegen Zevenaar. Voor mensen die niet weten waar dat ligt. Dat ligt ongeveer 10 minuten van Arnhem. Het werd een gelijkspel door twee overwinningen (Johanan Havinga en Wiebe Wielinga), twee nederlagen en vier remises. Op papier is Zevenaar ietsjes sterker dus kwa resultaat is dit een goede uitslag.

verslag HSP/Veendam

slot

Als slot wil ik nog een opmerking die ik hoorde met u delen. “Hij blunderde op het verkeerde moment” Laat ik nog altijd gedacht hebben dat een blunder nooit op het goede moment komt en dat een blunder (mits gezien door de tegenstander) altijd op het goede moment voor de tegenstander komt. Ik hoor graag voorbeelden van u over blunders op het goede moment.

later kan ik het verslag nog aanpassen en/of aanvullen als de clubverslagen op de websites verschijnen.

foto’s Denksportcentrum

Meesterklasse: Sissa – En Passant 6-4;  Charlois Europoort – Groninger Combinatie  2-8

Klasse 2A: Sissa 2 – Dr Max Euwe 3 6,5-1,5; Caïssa Eenhoorn – Assen 6,5-1,5; Hardenberg – GC2 4,5-5,5

Klasse 3A: GC 3 – Sneek 6,5-1,5; Sissa 3 – WES 2-6; Almelo – Staunton 4,5-3,5

Klasse 3B: Spassky’s – Dr Max Euwe 4 5,5-2,5; Zevenaar – HSP/Veendam 4-4

live partijen Sissa – En Passant

Geplaatst in Uncategorized
2 comments on “KNSB-competitie
  1. […] Sissa mocht aantreden tegen En Passant. Vorig jaar de kraker om het kampioenschap. Dit jaar al in de eerste ronde. En Passant ongeveer in de basisopstelling. Alleen GM Konstatin Landa verving GM Ikonnikov. Een verbetering met 63 ratingpunten. Sissa heeft een aantal jeugdige spelers aangetrokken en had geen GM’s uit de grote hoed getrokken. In tegendeel. Ze speelden zonder Jorden van Foreest (Luxemburg?). Die werd vervangen door Melanie Lubbe. Dat was een probleem voor de wedstrijdleider want die kon haar niet vinden. Ze staat namelijk onder haar meisjesnaam Ohme in het systeem. Lees meer […]

  2. levensslingers schreef:

    “Ik hoor graag voorbeelden van u over blunders op het goede moment.”

    OK, een goedgetimede blunder: Op de 38e zet je dame de doos inbokken, exact één tel voordat de tegenstander door zijn vlag gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: