Tweede ronde KNSB

Sissa en Groninger Combinatie blijven winnen.

In de Meesterklasse wonnen Sissa en Groninger Combinatie ook hun tweede wedstrijd. Samen met de Kennemer Combinatie leiden zij in de Meesterklasse.

De Groninger Combinatie speelde thuis tegen het Leids Schaakgenootschap (LSG) en het werd een spannende wedstrijd die pas in de laatste partijen werd beslist. Eelke de Boer begon met een verliespartij tegen de KNSB-bondsdirecteur Mark van der Werf. Eelke heeft zijn rating weten op te krikken tot boven de 2200, maar een IM met een rating boven de 2400 bleek nog een maatje te groot. Er volgden twee remises. Erik Hoeksema was tevreden over zijn opening maar liet dat volgen door een paar prutszetten (zijn eigen woorden). Daardoor kantelde de partij. De tegenstander was daar zo verbaasd over dat die ook niet de beste zetten speelde. Het eindspel dat daardoor ontstond was potremise. Daan Brandenburg speelde vervolgens ook een remise en stond GC dus met 1-2 achter. De beide andere groninger grootmeesters zetten GC vervolgens op voorsprong door te winnen. Teamleider Maurice Schippers liep in een matnet, maar Jasper Geurink zorgde ervoor dat GC aan de leing bleef (4-3). Door een remise van David Slagter werd het 4,5 – 3,5 met twee partijen te gaan. Die stonden gunstig voor GC. Joris Brenninkmeier zorgde ervoor dat het 5,5-3,5 werd. Toen ook Joost Wempe zijn eindspel wist te winnen werd het toch nog een ruime 6,5-3,5 overwinning.

Tijdens de wedstrijd seipelden er af en toe wat nieuws van de wedstrijd Pathena Rotterdam tegen Sissa door. Sissa begon met een reglementaire overwinning. De sterkste speler van Pathena bleek vertraging met de trein te hebben. Dat werd netjes gemeld bij de wedstrijdleider dit dat accepteerde als overmacht. De treinvertraging bleek echter in Duitsland te zijn en alleen vertraging in Nederland mag geaccepteerd worden. Dat merkte de reserve teamleider van Sissa (Frits Rietman) op, waardoor de wedstrijdleider niets anders restte dan de partij verloren te verklaren. Zal wel een beroepszaak worden denk ik zo. Al snel kwamen er berichten dat Sissa naar een mooie voorsprong uiliep en de wedstrijd ook wist te winnen met 6-4. Dat is dan ook te danken aan de twee invallers (voor Jorden en Lucas van Foreest die nog op het eiland Man spelen) Renze Rietveld en Floris van Assendelft die beiden wonnen. Ook  Ilja Zaragatski wist te winnen die daardoor met 2 uit 2 ook topscoorder is van het team.

Twee klassen lager speelde het tweede team van de Groninger Combinatie ook een spannende wedstrijd. Maar ook hier werden in de laatste partijen de winst naar Groningen getrokken. Joop Houtman begon met een verliespartij. Daarna volgden er drie remisepartijen van Rudolf Potze, Alef Boer en Fons van Hamond. Gelukkig zitten er Peters in het team. Peter Bosker en Peter Hulshof zorgden ervoor dat GC 2 aan de leiding kwam. Toen vervolgens Adrian Clemens won en daardoor GC op 4,5 kwam te staan kon de derde Peter (Hendriks) remise geven. De eindstand derhalve 5-3.

Sissa 2 won ook. In het niet al te verre Leeuwarden werd zeer nipt gewonnen van het tweede van Philidor 1847. Der staat een leuk verslag op het forum van Sissa. Het komt er op neer dat of men nou goed stond of niet het werd remise. Vier remises aan de bovenste borden is niet bepaald goed te noemen. Daar hoort Sissa 2 meer uit te halen. Gelukkig was men onderin scherp genoeg om twee keer te winnen. Jan Joris Groenewold en Arjan Dijkstra brachten het ratingverschil wel ten gelde. Helaas wees Bert van der Marel een remiseaanbod af en ging vervolgens de boot in. Als je 230 ratingpunten meer hebt voelt het aannemen van een remise natuurlijk als een nederlaag. De winst van de wedstrijd is daardoor te danken aan het feit dat invaller Carl Hoekstra zijn partij remise wist te houden. Hij was de enige met een ratingachterstand dus dan mag je remise spelen.

Assen moest spelen tegen Hardenberg. Vorig jaar verspeelde Assen het kampioenschap door in de laatste ronde van Hardenberg te verliezen. Dit seizoen is Assen beduidend zwakker geworden. De verwachtingen waren daardoor niet hooggespannen. Het leek er op dat Hardenberg de strategie had van wit moet winnen en zwart moet de remise houden. Zeven spelers van Hardenberg hielden zich aan deze opdracht. Alleen Richard Hendriks deed niet mee. Die verloor met wit van Martin van Velzen. Daar de andere spelers de opdracht wel met succes uitvoerde werd de wedstrijd met 5-3 gewonnen door Hardenberg. De reeds genoemde Martin van Velzen is de eerste speler van Assen die dit seizoen wist te winnen. Hopelijk gaat de rest van het team zijn voorbeeld volgen, de punten zijn hard nodig.

In klasse 3A moest Sissa 3 de verre uitwedstrijd naar hun eigen speellokaal maken om tegen Staunton de kater van de eerste ronde goed te maken. Het werd het echter net niet. Sissa 3 nam nog wel de leiding door een overwinning van Andrey Tsyganov. Staunton trok de stand echter gelijk weer recht door een mooie overwinning van Jonas Hilwerda. Daarna volgde er een remise en overwinning  van Edwin Zuiderweg en Theo Ebels voor Staunton en Maarten Hemmes voor Sissa. Met de stand van 3,5-2,5 en een verloren stelling op bord 1 kon de winst voor Staunton bijna niet meer ontgaan. Yeb Blom won inderdaad en de laatste partij werd nog remise. Een eindstand van 5-3 voor Staunton. Sissa 3 staat nu onderaan.

Groninger Combinatie 3 moest zien of ze weer konden verrassen, nu tegen het sterke Almelo. Dat heeft er echter geen moment ingezeten. Hoewel de uiteindelijke uitslag (3,5-4,5) een spannende wedstrijd doet vermoeden was dit niet het geval. Men stond al snel met 3-0 achter. Het werd vervolgens 4-1 door twee remises. Pas toen begon GC te scoren. Robert de Boer won. Vervolgens had Mark Kruit de mazzel dat de tegenstander met een stuk meer niet wist door te drukken en uiteindelijk maar remise aanbood. Gezien de stelling op het bord kon dat niet afgewezen worden. Dat was jammer want Henk Bosveld stond gewonnen tegen de sterke Alvin Jutba. De winst werd daardoor een persoonlijk succes voor Henk, maar het team had er niet meer zoveel aan.

In klasse 3B speelde HSP/Veendam een thuiswedstrijd tegen De Toren Arnhem 2. Na jarenlang een combinatie gevormd te hebben met VEV moet de Toren het nu op eigen kracht doen. Het team hoort echter nu bij de zwakste teams in deze klasse en dus moest HSP/Veendam de punten binnenhalen. Dat lukte. Hoe dat kunt u in hun verslag lezen. Opmerkelijk dat de twee Veendammers aan de bovenste twee borden twee punten pakten en dat de Hoogezandsters 3-3 speelden. Daarbij moet ik natuurlijk wel opmerken dat invaller Olaf Cliteur toch een klasse beter is dan de invaller die De Toren opstelde.

De Spassky’s trokken naar Almere om daar het tweede team van schaakclub Almere te bestrijden. Dat deed men op de goede manier. Vijf witspelers wonnen en daaronder waren er drie van de Spassky’s (Evert Janse, Dries Koster en Peter Bodewes). Gezien het papieren ratingoverwicht valt deze uitslag wat tegen. Op bordpunten staat men nu tweedes.

foto’s denksportcentrum

 

 

 

 

Geplaatst in Uncategorized
One comment on “Tweede ronde KNSB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: