Hoogeveen

Het is herfstvakantie en dat betekent het schaaktoernooi in Hoogeveen. Het was een mooie nazomer dit jaar, maar toen ik vanmorgen onder grijze wolken en door een motregen naar Hoogeveen reed wist ik het weer. Het is herfst. Het is schaakweer.

Ik was niet de enige die er zo over dacht, want meer dan 200 schakers kwamen naar het gezellige stadhuis van Hoogeveen om mee te doen. Een Open groep en twee amateurgroepen. De middaggroep van de amateurs die was al vlot na opening van de aanmelding al vol. Voor de verslagen van de topborden kunt u terecht bij toernooisite. Ik zal me meer richten op zaken die niet schaaktechnisch zijn.

De eerste ronde(n) is/zijn sterk tegen zwak. Voor de toeschouwer kan dit soms mooier zijn dan de gelijkwaardiger partijen. Er vallen veel meer enen (en dus ook nullen) en je kunt zien hoe fouten worden afgestraft. Nadeel is wel dat de meeste partijen redelijk snel zijn afgelopen. Daar kom ik straks op terug.

De ochtendgroep bestaat uit 45 man/vrouw en die moesten er vandaag vroeg bij zijn. Registratie tussen half negen en negen uur. De vraag is natuurlijk wie weet een sterke speler te verschalken. Dat lukte ‘s-morgens twee van de 22 ‘zwakkeren’. Spelletjesfanaal Michel Togni wist te winnen van Stef van Kesteren en jeugdspeler Jesper Post stuurde Marc Land met een nul naar huis. Daarnaast waren er nog twee remises te noteren. En de rekenaars onder ons weten het dan al. Achttien ‘sterkeren’ wisten het ratingverschil in een vol punt uit te drukken. Verder opvallend was dat direkt in de eerste ronde er een zeeslang op het bord kwam. Die duurde zo lang dat de middaggroep moest wachten met het starten van hun ronde. Ik denk een aparte ervaring voor beide strijders, want spelen met veertig man publiek is een aparte ervaring. En dan zeg ik dat de partijen in de eerste ronde eerder klaar zijn. Er hoeft echter maar één partij te zijn die wel lang duurt en het hele schema loopt in de war.

De middaggroep begon een half uur later en daar spelen 85 man/vrouw. Dat is bijna twee keer zoveel en het aantal sterke spelers die verschalkt werden was vijf. Siem van Eijk wist te winnen van Jan Lootsma, Anneke Schol-Grin won van Humphrey Burer, Oele Dijkhuis won van Hette van Popta, Eline Roebers won van Wytse Wiersma en Marlinde Waardenburg wist te winnen van Piet Aardenburg. Daarnaast ook nog eens vijf remises. En dat betekent dat 32 spelers zich niet lieten verrassen.

De Opengroep bestaat uit 81 spelers. Daar waren drie verrassingen bij. Dr. Axel Fehr won van IM Eesha Karavade (hoe dat kunt u hier vinden). Derk van Kouwenhoven won van Jonathan Grant en plaatselijke jeugdspeler annex hero Sander Taams wist te winnen van Enrico Vroombout. Acht keer werd er remise gespeeld en 29 spelers wisten wel te winnen van een zogenaamde zwakkere.

Tijdens de opening waar uw schaakreporter natuurlijk ook aanwezig was werd er een nieuwe schaakboek gepresenteerd De secondant geschreven door Jan Veenstra. En dat is geen boek over openingen maar een nieuwe schaaknovelle. Op de toernooisite zal hier beslist aandacht voor komen.

De spelers hebben allen een kortingsbon gekregen voor een on-line winkel, een boekje met schaakgedichten en dagelijks worden er prijzen verloot. Daar uw reporter niet meespeelt mag hij hier niet aan meedoen. Vroeger was de reporter degene die het meeste kreeg, maar de tijdgeest is helaas veranderd, oa door al die vloggers. Tegenwoordig moet je minstens 10.000 volgers hebben om geld te verdienen aan een blog. Dus alle schakers moeten volger worden want anders blijft het een hobby.

Gelukkig voor u kunt u op de toernooisite vele mooie foto’s vinden van Lennart Ootes.

Wat slechter van kwaliteit maar goed voor sfeerproeven zijn Mijn foto’s

 

Geplaatst in Uncategorized
One comment on “Hoogeveen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: