KNSB-ronde 5

Meesterklasse:

Kennemer Combinatie – Sissa      6,5 – 3,5

Sissa mocht tegen de koploper. Na twee overwinningen gevolgd door twee nederlagen was het wel weer eens tijd voor een overwinning. Voor het zelfvertrouwen zou het natuurlijk goed zijn dat er gewonnen werd van de koploper. De site van Sissa is nog uit de lucht althans de pagina’s zijn nog steeds blank. We moeten het dus doen met de uitslag en het verslag van de Kennemer Combinatie. Op papier leek een 5-5 uitslag normaal. Op de bovenste borden was de rating ongeveer gelijk, dan vier borden waar KC wat meer rating had en de onderste vier borden waar Sissa een ratingvoordeeltje had. Onderin werd met 3-1 gewonnen, de borden 3 t/m 6 gingen echter allen verloren. En ook aan de bovenste twee borden werd het een 1,5 – 0,5 nederlaag.

verslag KC

Groninger Combinatie – En Passant      5-5

foto van Jan van Os.En Passant had moeite met de opstelling. Hierdoor kwamen ze opdagen met drie 1800 spelers, die werden opgeofferd aan de bovenste drie zwarte borden (2,4 en 6). Dat leek dus een makkelijke middag voor GC te worden, maar een nadere bestudering van de opstelling was een papieren overwinning van 5,5-4,5 het meest waarschijnlijk. Nu weet u dat het dit jaar in vele klassen de krachtsverschillen dermate klein zijn dat er verrassende uitslagen komen.

Jan Baljé op bord zes was de eerste die klaar was in een partij waarbij de tegenstander niet wist waar het in deze opening om ging. Althans volgens commentator Iozefina Paulet die in een bijzaal een aantal partijen van commentaar voorzag. Daarna volgde een remise van Tiviakov tegen Konstatin Landa. Volgens Tiviakov een normale remise tussen twee spelers die ongeveer even sterk zijn. Daarna na En Passant de leiding doordat David Slagter en Maurice Schippers verloren. Vervolgens scoorde GC drie punten op rij. Sipke op bord 4, Joost op bord 10 en Jasper op bord 2. Wel jammer voor Jasper. Speel je op bord 2 en krijg je een 1800 speler tegenover je. Die moet je winnen en het levert geen ratingpunten op.

foto van Jan van Os.GC dus aan de leiding met 4,5-2,5. De overige drie borden stonden niet geweldig voor GC en de vraag ging er om of er ergens nog een remise gescoord kon worden. Erik was de eerste die de koning moest omleggen. Stond een pion achter maar had wel een grote aanval op de vijandelijke koning. De aanval kwam niet verder en de vijandelijke e-pion wel. Eelke de Boer had ook een eindspel met een pion minder. Elk een toren, maar zijn koning was afgesneden. Uit de verslagen maak ik op dat zelfs dit nog remise is, zolang de pion de middellijn niet is gepasseerd. Dat wist Eelke niet meer en liet toe dat de pion wel vooruit ging over de middellijn.

Bleef over Daan Brandenburg die ook al met een pion achter zat te knokken. Hij wist dit echter wel remise te houden. Derhalve een gelijkspel waardoor GC nog netjes op de tweede plaats staat. De wedstrijd tussen GC en KC vindt pas in de laatste ronde plaats. De vraag is of de wedstrijd dan nog van belang is voor het kampioenschap.

verslag Groninger Combinatie  en   verslag En Passant

Klasse 2A

Caïssa Eenhoorn – Sissa 2     2,5-5,5

Veel publiek en veel spanning bij de topper Caïssa-Eenhoorn - SISSA 2. Op de voorgrond de derdebordspelers Henk-Jan Visser (links) en de ongeslagen Europa Cup-deelnemer Erik-Jan Hummel.Van te voren aangekondigd als de wedstrijd van het seizoen voor Sissa 2. Immers op papier steken beide teams met kop en schouder boven de rest uit. En Caïssa-Eenhoorn had dat tot nu toe beter waargemaakt dan Sissa 2 en had daarom voor aanvang van de wedstrijd 3,5 bordpunt meer. Voor mensen die niet weten waar Caïssa – Eenhoorn speelt, dat is Hoorn. Niet zo ver van het eerste dus die in Haarlem moest spelen. Tenminste als de Velser tunnel weer open is.

Het verslag van Caïssa zal wel anders zijn dan die van Sissa, maar de laatste hebben we niet. Wel duidelijk blijkt dat na een 2,5-2,5 tussenstand Sissa 2 in de laatste stuk van de wedstrijd allerter was dan de tegenstander. Misschien komt het door hun sublieme eindspelkennis of komt het door het in bedwang houden van de zenuwen of misschien doordat ze betere tandvlees hebben. Wie het weet mag het zeggen, maar men liep in de laatste fase van de wedstrijd wel uit naar een 3,5-6,5 voorsprong. Hiermee staan ze nu twee matchpunten voor op Caïssa Eenhoorn, maar wel een half bordpuntje achter. Zaak dus om alle volgende wedstrijden ook te winnen.

De partijen

verslag Caïssa-Eenhoorn

Groninger Combinatie 2 – SG Max Euwe 3     5-3

foto van Jan van Os.Groninger Combinatie 2 kreeg het laag geklasseerde SG Max Euwe 3 op bezoek. Een team waarvan natuurlijk gewonnen moet worden. In het begin ging het eigenlijk niet zo geweldig voor GC 2 ondanks een 2-1 voorsprong. Op het achtste bord werd gewonnen van een ratingloze speler en tegen de twee 1700 spelers op bord 6 en 7 werd remise gespeeld. Waarbij we natuurlijk wel moeten opmerken dat Peter Hendriks met die remise zijn seizoentotaal verdubbelde. Via de tussen standen 3-1; 3-2;4-2 werd het tenslotte 5-3. Hierdoor staat GC 2 op een tweede plaats één matchpunt achter Sissa 2.

Assen – Hilversums Schaakgenootschap   3-5

foto van Jan van Os.In zijn openingstoespraak gaf de  voorzitter van Assen aan dat ze jong en ambitieus aan het KNSB avontuur begonnen maar dat ze in de eerste wedstrijd vreselijk op hun donder kregen. Ze hebben wel wat met oud Nederlands kampioenen. In de vorige ronde werd thuis gewonnen van oud Nederlands Kampioen VAS. Daar staat tegenover dat ze nog steeds jong en ambitieus zijn. Het zoals gebruikelijk uitgebreid verslag met veel stellingen vertelt het verhaal van net niet. De middag begon goed door een overwinning van de jongste speler Tycho Bruggink die middels een dameoffer won. Het optimisme verdween in de laatste fase van de wedstrijd en bij een 3-4 achterstand was het duidelijk dat Assen deze wedstrijd ging verliezen. De volgende ronde tegen SG Max Euwe moet gewonnen worden om de degradatie te ontlopen.

verslag Assen

Klasse 3 A

ZSG – Sissa 3    6-2

Sissa 3 had tot nu toe van twee sterke teams gewonnen en van twee zwakke teams verloren. Nu was een sterke team aan de beurt en de verwachting was dat ze dat dan ook wel weer gingen winnen. Dat mocht helaas niet zo zijn. Ze werden afgedroogd. Alleen Edim wist te winnen aan bord 3 en daar kwamen slecht twee remise bij. Eén van die twee kwam van invalster Annemarie Avezaat die remise speelde tegen een tegenstander met 250 ratingpunten meer.

Groninger Combinatie 3 – WES   5-3

foto van Jan van Os.GC 3 moest tegen het onderaanstaande WES uit Wolvega. GC3 begon de wedstrijd ook met een overwinning. Machteld van Foreest won in de opening al een stuk en had daarna geen enkele moeite de vis op het droge te krijgen. Ze heeft nu 3 uit 5 en dat kunnen we niet slecht noemen of gewoon erg goed noemen. De groningers onder ons kiezen natuurlijk het eerste. GC liep uit naar 3-1 en 4-2. De laatste punten bleek toch nog spannender te zijn dan vooraf gedacht. Het werd 4-3 en toen moest Mark Kruit zijn betere stelling niet verknallen. Dat deed hij niet waardoor GC 3 de wedstrijd met 5-3 won.

Opvallend was dat bij alle drie de wedstrijden van Groninger Combinatie het laatste bord de beslissing bracht en dat bij zowel GC2 als GC 3 de laagste vier borden uitgespeeld waren terwijl de bovenst vier nog lang moesten doorzwoegen.

Sneek – Staunton  3 – 5

Staunton had naar eigen zeggen steeds het betere van het spel in de wedstrijd tegen Sneek en dat leverde een 5-3 overwinning op. Staunton staat hierdoor weer op 50% en men hoopt in 2017 dat aantal uit te breiden omdat men nu de sterkere teams hebben gehad.

verslag Staunton

 

Klasse 3 B

 

MSV – Spassky’s    5,5 – 2,5

De vorige ronde bedankte MSV de Spassky’s doordat ze wonnen van de koploper waardoor de meppelaars de nieuwe koploper werden. Na afloop van deze wedstrijd zullen ze de Spassky’s wel weer bedankt hebben omdat deze zo aardig waren om te verliezen met ruime cijfers. De nederlaag tekende zich al snel af en met de tussenstand van 4,5-1,5 was het over en uit. De resterende twee partijen leverde nog een bordpunt op, maar het bleef een dikke nederlaag. Peter Bodewes was de enige volgeling van Spassky die de overwinningsroes mocht smaken.

verslag MSV

 

HSP/Veendam – Max Euwe 4: 5,5 – 2,5

HSP/Veendam deed zijn plicht en won van het vierde van SG Max Euwe. Deze staan puntloos onderaan. Gemiddeld halen ze 2,5 bordpunt en dat gemiddelde haalden ze ook tegen HSP/Veendam. Als men de volgende ronde van Almere 2 wint is men ook dit jaar weer veilig voor degradatie. Verder verwijs ik naar het verslag van HSP/Veendam en de twee partijen die u hieronder aantreft.

verslag HSP/Veendam

Partij Johan Scharft:

Vanmiddag met HSP/Veendam gewonnen van Max Euwe 4 uit Enschede met 5½-2½. Ikzelf won met zwart op bord 3 van Frank Grube. Lange tijd stond ik heel goed. Het ontstane eindspel met ongelijke lopers zag ik remise-achtig uit. Op zet 40 gaat wit enorm in de fout en win ik als nog. Dit waren de zetten. 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.g3 d5 4.Lg2 Le7 5.Pf3 0-0 6.Dc2 Pc6 7.0-0 a6 8.b3 Pb4 9.Dd1 c5 10.Lb2 cxd4 11.Lxd4 dxc4 12.a3 Pc6 13.bxc4 Pxd4 14.Pxd4 Dc7 15.Db3 Td8 16.Pc2 Pd7 17.Ta2 Pc5 18.De3 Tb8 19.Pd2 Ld7 20.Pd4 Le8 21.Tc1 Lf6 22.P4b3 Pxb3 23.Pxb3 La4 24.Dc5 Tdc8 25.Db4 Lxb3 26.Dxb3 b6 27.Tac2 Le7 28.Da4 a5 29.e3 Dc5 30.Tc3 Td8 31.Db5 Td2 32.a4 Tbd8 33.Lc6 g6 34.Dxc5 Lxc5 35.T3c2 T2d6 36.Lf3 Kg7 37.Kf1 f5 38.h4 Kf6 39.Ke1 h6 40.Td1 Lb4+ (0-1)

partij Rienk Hoogeveen

Geplaatst in Assen, Groninger Combinatie, HSP/Veendam, KNSB, Sissa, Spassky's, Staunton
4 comments on “KNSB-ronde 5
  1. Ronald Ritsema schreef:

    Caïssa-Eenhoorn komt uit Hoorn. Niet uit IJmuiden.

  2. Ferdinand schreef:

    Leuk leesvoer weer, Schaakjan!
    Verslag ZSG – SISSA 3 op de website van ZSG: http://zwols-sg.nl/index.php?p=44&n=118#n118

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: