KNSB-ronde 7: Massakamp GC – Sissa

In de 7e ronde van de KNSB troffen de drie teams van de Groninger Combinatie de drie teams van Sissa. 26 tegen 26 dat zijn meer deelnemers dan de laatste massakamp van beide verenigingen.

En de Spassky’s gingen op bezoek bij HSP-Veendam. Dat scheelt een boel wedstrijden die ik moet verslaan. Normaal 10 wedstrijden, nu dus maar 6.

Meesterklasse

De strijd tussen beide groninger teams. De eer stond op het spel. Immers beide teams staan in de middenmoot. Groninger Combinatie weliswaar tweedes, maar met vier wedstrijdpunten achter de Kennemer Combinatie. Sissa na een formidabele start gevolgd door wat verliezen staat lekker op 50%. Maar de eer, dat is natuurlijk de grootste drijfveer.

foto van Jan van Os.

Er waren geen ingekochte grootmeesters te bekennen. Natuurlijk deed men dat niet, men wil het immers zelf doen. Geen smoesjes na afloop dat het lag aan het geld.

Over de wedstrijd kunnen we kort zijn omdat er betere verslagen zijn dan van de schaakreporter. Sissa wist de wedstrijd langzaam naar zich toe te trekken. Het duurde wel lang voordat de eerste resultaten op papier stonden. Maar eerlijk gezegd de overwinning tekende zich daarvoor al af. Sissa stond volgens het partijdige en onpartijdige publiek er beter voor. Dat is wel een verschil met bijvoorbeeld voetbal. Daar vindt men bijna altijd dat hun team het betere van het spel had en dat de arbiter er voor gezorgd heeft dat men verloor. Bijkomend voordeel voor de verliezers: Géén spitsroeden lopen tussen boze supporters die je wel eens zullen vertellen dat je beter je best had moeten doen. Neen, hoogstens een supporter die met een brede grijns je vertelt dat zij het beter hadden gedaan en die je je blunder nog eens stevig onder de neus wrijft. Die supporter is niet boos, neen die voelt zich superieur. Hij heeft het wel gezien en hij voelt zich daardoor beter.

Er is al een verslag van de Groninger Combinatie. Een verslag van Sissa laat nog op zich wachten ondanks een oproep op hun forum voor een verslag. Meestal is de winnaar er als de kippen bij en heeft de verliezer meer tijd nodig. In dit geval dus andersom. Kom op Sissa je speelt meesterklasse en dan moet het normaal zijn dat je uiterlijk op zondagmiddag een verslag kunt lezen. Nog beter is natuurlijk al zaterdagavond.

De teams staan nu 3 en 4. Een kampioenschap zit er niet meer in, maar plaatsing voor de Europacup wel.

verslag Groninger Combinatie

Klasse 2A

Hier stonden Sissa 2 en GC 2 op de eerste en tweede plaats. Een blik op de ranglijst en de opstellingen geven echter aan dat Sissa 2 favoriet is. GC 2 staat op de tweede plaats, maar moet de bovenste teams nog hebben en ze hebben een behoorlijke rating achterstand.

foto van Jan van Os.

Hier gelukkig wel het normale beeld. Een verslag van de winnaar en nog geen verslag van de verliezer. Mijn vertrouwen in de mensheid is weer hersteld. Het was een eenzijdige strijd. Sissa 2 stond om 4 uur al met 3-1 voor. Bij de andere twee wedstrijden was er nog geen uitslag. De eerste uitslag was die tussen Fons en Jan Joris een slappe remise op het moment dat de strijd kon beginnen. De stelling leende zich ook uitstekend om door te spelen. Beide heren besloten echter dat analyseren veel leuker is dan spelen. Vooral omdat je dan lekker luidluchtiger je mening kan geven over blufzetten en meer van dat gezonde onzin. Zie hier de analyse van de heren.

verslag Sissa 2

Assen moet tegen het onderaan staande Philidor 1847 (Leeuwarden) 2 winnen om degradatie te ontlopen. Dat lukt uitstekend. Er werd een ruime 5,5-2,5 overwinning behaald die uitgebreid beschreven wordt op de site van Assen. Daar kunt u ook een aantal partijen naspelen. Als u denkt dat Assen door de overwinning in de veilige zone is gekomen, dan moet ik u teleurstellen. Assen heeft vijf wedstrijdpunten en dat is evenveel als drie andere teams en ze vullen de plaatsen 6 t/m 9. Twee van die teams mogen nog tegen nummer laatst (Philidor met 1 wedstrijdpunt). En Assen mag in plaats daarvan tegen de nummer 1 Sissa 2. Er zal dus nog een keer gescoord moeten worden en Lonneker is de moeilijk te nemen hobbel. De overwinning op Philidor is echter goed voor het zelfvertrouwen en we rekenen dus op nog wat vuurkracht van Assen

verslag Assen

 

Klasse 3A

Sissa 3 stond onder de streep en het zou dus wel zo handig zijn om te winnen. GC2 stond op een mooie tweede plaats met nog zicht op het kampioenschap.

foto van Jan van Os.

Tja spelen in de kelder van de derde klasse betekent niet dat je geen verslag hoeft te schrijven. Echter beide teams schitteren nog door afwezigheid van een verslag. Ach het schittert in ieder geval. En dat terwijl er toch juist bij hun voor de toeschouwers veel te genieten valt. Je snapt soms zelfs waarom ze bepaalde zetten doen. Vandaag was het niet anders. Het publiek koos dan ook voor een partij uit deze wedstrijd als publieksprijs. Het was de remise tussen Machteld van Foreest en Ernst Jan Pastoor. Hieronder kunt u het verloop van de partij volgen.

foto van Jan van Os.

foto van Jan van Os.foto van Jan van Os.Over de rest kunnen we het volgende melden. GC 2 kan het kampioenschap nu wel op hun buik schrijven. Sissa 3 won namelijk de wedstrijd met 4,5 – 3,5. Dat lijkt redelijk spannend, maar de winst is niet in gevaar geweest. Natuurlijk het blijft spannend want een blundertje is gauw gemaakt (Zie ook de partijen in het Batavia-toernooi).

 

Staunton speelde een gelijk tegen nummer laatst Denk en Zet/O en O kampen doordat beide teams vier keer wonnen. Tja volgens het verslag was elke andere uitslag mogelijk geweest. Dat wil zeggen Staunton had kunnen, maar ook kunnen verliezen. Dat is niet best als je tegen de nummer laatst speelt. Ze blijven echter wel een wedstrijdpuntje voor op de nummer 9. Verlies had direkt geleid tot degradatieperikelen en het wegsturen van de trainer.

Verslag Staunton

Sissa 3 is door deze overwinning nog steeds niet veilig. Ze moeten de laatste twee ronden ook winnen. Dan zijn ze op eigen kracht veilig. Ze moeten nog tegen de nummers 9 en 10 dus het is mogelijk. Staunton is met hun gelijkspel niets opgeschoten. Ze staan net als Sissa 3 op 6 wedstrijdpunten en dat is er slechts 1 meer dan de nummer 9 Schaakwoude. Beide teams moeten nog tegen Schaakwoude. Dat worden dus belangrijke wedstrijden.

Klasse 3B

HSP/Veendam en de Spassky’s maakten er een gelijkspelletje van. En dat ondanks een gratis punt aan bord 1 voor Roelof Kroon. Dat komt omdat vier zwartspelers en één witspeler wisten te winnen. De enige die het witte voordeel wist uit te buiten was Peter Riksten aan bord twee die daarmee de (witte) gratis punt van Roelof wist weg te werken. Van de vier zwarte spelers speelden er twee voor de thuisclub en twee voor de uit-club. Vier-vier derhalve. Ik wacht nog op de verslagen van beide teams om een indruk te krijgen wie hiermee het meeste blij mag zijn. HSP is meestal vlot met de verslaglegging en de Spassky’s doen er wat langer over. De laatste maken er meestal taaltechnische hoogstandjes van dus dat het een beetje later komt is hun vergeven.

Door dit gelijkspel zijn beide teams veilig voor degradatie met 8 punten uit 7 wedstrijden. De nummer 9 heeft namelijk slechts 3 punten en kan dus maximaal op 7 punten komen. Een kampioenschap is echter ook onmogelijk geworden omdat men 5 punten achter de koploper (MSV) staat.

Geplaatst in Assen, Groninger Combinatie, HSP/Veendam, KNSB, KNSB-competitie, Sissa, Spassky's, Staunton

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: