Hoogeveen kampioen

foto van Jan van Os.Hoogeveen is dinsdagavond kampioen geworden door één van de twee achtervolgers Het Kasteel te verslaan. Daardoor zijn ze niet meer in te halen door de andere achtervolger Assen 2.

Op papier moest het een makkelijke avond worden voor Hoogeveen. Echter dit jaar presteert Het Kasteel boven verwachting. Zelfs toen ze met vier invallers naar Groningen gingen wisten ze te winnen van Groninger Combinatie 4. Hoogeveen was dus gewaarschuwd en speelde in de basisopstelling. Geen frivolen aan Hoogeveen-zijde.

foto van Jan van Os.

De eerste klap werd hierboven uitgedeeld. Het kwaliteitsoffer op c6 leverde wit (Osama Sadallah) zoveel op dat overgave van zwart (Stephan Broertjes) spoedig volgde. Daarna volgde er twee zogenoemde evenwichtige remises van Andries Mellema en Marc Snuverink tegen Paul Assen en Valentijn van der Scheer. Daarna was het even wachten op de volgende resultaten.

foto van Jan van Os.

ter voorbereiding op het Paastoernooi op Paaszaterdag

Leo Spaans zorgde voor uitbreiding van de voorsprong. Hij stond al een tijdje twee pionnen voor maar had wel zeer weinig tijd. Toen Jan Gerritsen een stuk weggaf in een combinatie werd er niet verder gespeeld. Sander Taams zorgde voor de 4-1. De overwinning zat er al te komen. Door een foutief stukoffer (?) stond hij al snel een stuk voor maar de open koning moest vooreerst nog wel verdedigd worden. Hij leek een tweede stuk te winnen. Dat wist Jan Snoeijer nog net te voorkomen door afruil van al zijn stukken. En dan sta je gewoon in een pionnen-eindspel terwijl je tegenstander nog wel een stuk heeft.

foto van Jan van Os.Herman Voss tikte het beslissende punt binnen. Hij maakte optimaal gebruik van de open koning van Jeffrey ten Velde. Die had zijn hoop gevestigd op een loperoffer op g3. Herman nam die loper niet en speelde Kh1 en toen was de witte aanval veel sneller dan de zwarte.

foto van Jan van Os.Marten Berghuis wist een gewonnen lopereindspel te krijgen, maar het vervolg was niet zo goed. Arjen Wemmenhove wist met zijn centrumpion dusdanig druk uit te oefenen dat Marten er een loper tegenaan moest gooien. Gelukkig voor hem had Arjen te weinig pionnen meer. Toen de laatste witte pion van het bord verdween werd tot remise besloten.

foto van Jan van Os.Als laatste waren Edwin de Jonge en Marlinde Waardenburg nog bezig. In een dame+paard en wat pionnen eindspel wist Marlinde mede door de tijdnood bij Edwin een pion te winnen. Toen Edwin deze terug dacht te winnen bleek zijn dame te ver van de koning te staan. Die werd het hele bord overgejaagd terwijl tijdens de koningwandel de koning toe moest zien dat er ook nog wat van zijn pionnen van het bord verdween. Het duurde toen nog een tijd, maar uiteindelijk konden de paarden geruild worden en waren de witte pionnen niet van promotie af te houden.

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: