Jan Colly overleden

Zaterdag 9 april is Jan Colly overleden. Jan was een bekend figuur in het schaakleven van Nederland. Maar niet alleen in het schaakleven ook met één van zijn andere hobby’s hockey was hij sterk betrokken.

Ik weet niet of alle schakers het weten, maar Jan was bijzonder trots op de prestaties van zijn teams die hij naar de hoogste klasse van het hockey coachte. Daarnaast was hij ook de centrale figuur van de Stichting Praktijkleren. Kortom hoewel het soms leek of schaken alles was voor Jan hij had meer aktiviteiten. Je zou kunnen zeggen dat Jan nooit met pensioen is gegaan.

Binnen het schaken heeft Jan een hele carriere opgebouwd. Jarenlang teamleider van Unitas 1 en penningmeester van die club. Na zijn overgang naar Staunton werd hij daar teamleider van Staunton 2. Hij werd voorzitter van de Stichting SO-ON toen die in zwaar weer kwam door het stoppen van de Melkert/banenpool banen. Werd voorzitter van Schaakstad Groningen een stichting die de diverse verenigingen binnen Groningen wou verbinden.

Toen het schaakfestival niet door dreigde te gaan nam Jan het op zich om dit niet te laten gebeuren. En het gebeurde dus niet. Vanaf 2007 was hij toernooidirecteur en voorzitter van het organisatiecomité. Een dubbelfunctie die hem op het lijf geschreven was, maar wel veel van je vraagt. Toen het lichaam het wat liet afweten zocht hij tijdig naar opvolgers en dat is hem gelukt. Afscheid nemen doet echter ook altijd wat pijn. Het is jouw kindje geworden en dan zie je anderen jouw kindje opvoeden. Daar had Jan het soms moeilijk mee.

Jan had een sterke voorliefde om de jeugd beter te laten schaken. Niet voor niets sluit het schaakfestival aan bij de stad Groningen als city van talent. De door hem beschikbaar gestelde prijs voor beste jeugdspeler bij het festival mocht niet naar hem genoemd worden, maar paste natuurlijk wel bij de voorkeuren van Jan.

Jan speelde zelf graag. Hoogovens/Tata was zijn favoriet. In een hotelletje/pension zitten en veel samen met vrienden eten. Jan was een levensgenieter en vond dat het leven genoten moest worden. Hij had daarbij niet altijd geduld met de beperkingen die het lichaam je soms oplegt.

Een andere hobby van Jan was Vlieland. Daar kwam hij tot rust en daar bracht hij veel tijd door. ik hoop dat hij diezelfde rust nu heeft gevonden.

Ook andere sites besteden aandacht aan Jan

 

 

In Memoriam Piet Mulder op de site van Staunton

 

Chessfestival Groningen

Oog TV

NOSBO

schaaksite

Overlijdensdraadje op forum van Utrechtschaak

RTV-Noord

foto van Koninklijke Nederlandse Schaakbond.

Facebookpagina van de KNSB Bovenstaande foto staat op de facebookpagina.

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: