Laatste ronde KNSB

foto van Jan van Os.De laatste ronde gaf een probleem voor uw reporter. Het was zeer mooi weer dus Bunschoten (gezamenlijke ronde Meesterklasse) was niet aan de orde. Sissa 2 kon kampioen worden in Hilversum. Dat was ook te ver en achteraf maar goed ook. Prutsers kunnen we wel in mijn eigen woonplaats vinden. Bij de vier thuiswedstrijden stond er niks meer op het spel en dat komt het spel en inzet niet altijd ten goede. Om twee uur besloot ik dan maar de dichts bij zijnde KNSB-wedstrijd te bezoeken. Voor mij is dat Hardenberg die voor de helft uit Drenthen bestaat. Voordeel bij hun is ook dat je buiten kunt analyseren. En toen ik kwam waren er dus ook al spelers buiten. Het tweede stond voor drie uur al met 3-1 voor en het eerste met 1,5-0,5.

Voor mij leuk want ik heb lekker in het zonnetje analyses kunnen volgen en af en toe naar binnen om partijen te bekijken en wat af te koelen en drankjes op te halen. foto van Jan van Os.Leukste partij was die van Peter Mijnheer die middels een pionoffer en een dameinval wist te winnen.

Blijft wel een vraag waarom sommige mensen hun hele bedenktijd voor 15 zetten gebruiken en dan op increment verder spelen. En dan maar zeggen dat ze gewonnen stonden. Ja dat stonden ze ook maar dan moet je wel steeds in 30 seconden de juiste winstweg vinden.

Hardenberg 2 speelden tegen Almelo 2 waardoor ik in ieder geval al snel te horen kreeg dat Almelo kampioen van klasse 3A was geworden.

foto van Jan van Os.

Meesterklasse

GC – KC  4,5 – 5,5

De Groninger Combinatie mocht aantreden tegen de andere Combinatie uit Haarlem de Kennemer Combinatie. Die stond bovenaan en wou natuurlijk graag daar blijven staan. Op papier waren ze dan ook favoriet. Het werd een witte overwinning. Zeven van de witspelers wisten hun partijen te winnen en drie speelden remise. Twee van de drie waren van Groninger Combinatie en slechts één van de Kennemer. Hiermee eindigt Groningen met vier nederlagen toch een beetje in het mineur. De start met 8 uit 5 leek zo veelbelovend. Als u het verslag van GC leest moet u wel beseffen dat de Jan die moest winnen Jan Werle is. De andere Jan (Balje) won zijn partij wel.

verslag Groninger Combinatie  Verslag Kennemer Combinatie

HWP Sas van Gent – Sissa  4 – 6

Ik zag wel een kort verslag in de krant DvhN staan. Die van dinsdag wel te verstaan, die van maandag gaat natuurlijk alleen over voetbal. Dacht dat als het in de krant staat het ook wel op hun internetpagina zou staan. Dat is blijkbaar te veel gevraagd van de internetredactie. Zal het artikel donderdag plaatsen. Sissa is derde geworden en mag aan het door hun zo felbegeerde Europa in. Het meest teleurstellend aan deze wedstrijd was dat twee duitse GM’s hun ratingoverwicht niet in overwinningen wisten uit te drukken. Ze waren wel zo verstandig om niet te verliezen zodat anderen de overwinning wel binnen konden slepen.

Klasse 2A

foto van Jan van Os.HSG – Sissa 2   4 – 4 en GC 2 – Caïssa Eenhoorn   2 – 6

Beide wedstrijden waren zo aan elkaar verbonden dat ik er maar één verslag van maak

Tja wat moet ik hier van zeggen. Maandag werd Sissa v1 kampioen in de viertallen competitie. ESG v1 wou hun sparen en een goed gevoel geven richting het kampioenschap van Sissa 2. Dat werkte niet goed uit. Ze hadden de sissanen beter op hun tekortkomingen kunnen wijzen. Van het viertal van Sissa verloor Nick Maatman in Sissa 1 en speelden de overige drie remise in Sissa 2. En dat ondanks een groot ratingverschil in hun voordeel. Dreigt er weer een Sissa-team kampioen te worden pak ze daarvoor svp goed aan, geef ze op hun donder, zodat ze wat scherpte krijgen.

Nu is Sissa 2 kampioen geworden dankzij Groninger Combinatie 2 en vooral dankzij Michiel Boekschoten die een verloren eindspel naar remise wist te keepen. Zijn tegenstander zal er een week niet van kunnen slapen. Winst laten lopen en daardoor ook het kampioenschap missen. Erger kan een schaker niet overkomen. Sissa 2 en Caïssa Eenhoorn eindigden gelijk bovenaan, zowel in match- als in bordpunten. Op basis van onderling resultaat is Sissa kampioen geworden. Daarmee volgen ze net niet Assen die vorig seizoen 3 matchpunten voor stonden en toch niet kampioen werden.

De druiven zijn zuur voor Philidor Leeuwarden 2. Door het gelijkspel van HSG tegen Sissa 2 degraderen zij. Win je en reken je misschien op handhaving laat Sissa 2 je in de steek.

Dat GC 2 het moeilijk zou krijgen tegen Caïssa Eenhoorn was te verwachten en is dus ook uitgekomen. Niettemin eindigt GC 2 op een zeer mooie derde plaats. Peter Hendriks won op bord 8 van een speler met een 200 punten meer rating en Peter Bosker en de al eerder genoemde Michiel Boekschoten speelden remise.

Verslag Sissa 2  verslag GC 2

Assen – Lonneker 2,5 – 5,5

Assen had zich al veilig gespeeld voor de laatste ronde hoewel er altijd mensen zijn die net zo lang zoeken of er misschien toch nog een mogelijkheid is. En die vonden ze. Als Max-Euwe 3 met 7-1 zou winnen van Philidor Leeuwarden 2 en HSG zou winnen van Sissa 2 dan zou Assen 3 bordpunten moeten halen. Dat laatste is Assen niet gelukt, maar dat Max Euwe zou winnen met 7-1 was niet erg realistisch. Maar goed ook HSG is dicht bij een overwinning gekomen. Assen verloor dus maar als op papier zwakste team drie andere ploegen onder je houden en daarbij ook nog eens als enige de kampioen verslaan is natuurlijk geweldig goed.

verslag Assen

foto van Jan van Os.

Klasse 3A

Bij aanvang van de derde ronde stonden onze drie vertegenwoordigers in deze klasse allen op 8 uit 8. In de laatste ronde kwamen alle uitslagen voor. Eén keer winst, één keer een gelijkspel en één keer verlies

GC 3 – ZSG   4 – 4

Het derde van de Groninger Combinatie had op papier de sterkste tegenstander. ZSG had op papier nog een kans op het kampioenschap. Als Almelo zou verliezen en zij zouden winnen dan waren ze kampioen. Dus een gemotiveerde tegenstander. Machteld van Foreest en Henk Bosveld wonnen hun partij. Machteld haalde daarmee een score van 5,5 uit 9 en een TPR van 1981. Daar stonden twee verliespartijen tegenover en samen met 4 remisepartijen werd het dus 4-4. Een goede wedstrijd van GC3

Schaakwoude – Sissa 3  4,5 – 3,5

Sissa 3 verloor hun laatste wedstrijd met het kleinst mogelijk verschil. Invallers Roland Kroezen en Tjeerd Santema speelden remise terwijl Maria Burgsma en Jaap Bosma verloren. Als je met vier invallers aantreedt is de eindstand draaglijk. De tegenstander ontsnapten door dit buitenkansje aan degradatie.

WES – Staunton  3 – 5

Staunton doet niet aan het weggeven van buitenkansjes en kwam met slechts 1 invaller op tegen de andere degradatiekandidaat WES. De overwinning werd aan de top behaald. De bovenste vier borden wonnen, onderin werd slechts één punt gescoord. Twee remise waaronder die van invaller Henk Seijen. WES degradeert hierdoor en Staunton wordt het hoogste NOSBO-team op plaats vier

verslag Staunton

Klasse 3 B

HSP/Veendam – Meppeler Schaak Vereniging  2,5 – 5,5

HSP/Veendam mocht de kampioen ontvangen. Alleen een dikke nederlaag in Hoogezand had hun van het kampioenschap af kunnen houden. Achteraf was dat zelfs voldoende geweest voor het kampioenschap. Een overwinning voor HSP/Veendam heeft er nooit in gezeten. En dat terwijl de wedstrijd begon (als ik het verslag mag geloven) met vijf remises aan de onderste vijf borden. De bovenste drie borden konden het echter niet bolwerken tegen hun veel hoger gerate tegenstanders.  Om 16.15 uur was het verlies een feit en kon MSV het kampioenschap vieren.

verslag HSP/Veendam

Winterwijkse Schaak Genootschap – Spassky’s 4-4

De Spassky’s gingen op bezoek in Winterswijk. Uit eigen ervaring weet ik dat dit verder weg is dan het lijkt. De Spassky’s waren zo verstandig om nu het nog kan via Duitsland te rijden. Volgend jaar gaat dat een boel geld kosten. Dit jaar nog niet dus profiteerden ze er nog van. Dan moet je echter wel de juiste afslag nemen en dat hebben ze niet gedaan.. Een uitgebreid verslag kunt u op de site van de Spassky’s lezen inclusief de ervaringen op het bevrijdingsfeest in Groningen en het voor de Spasskys zo belangrijke restaurantbeoordeling.

Het werd een gelijkspel waarmee de Spassky’s WSG niet heeft ingehaald. Met 9 uit 9 zijn ze wel een (on)degelijke middenmoter gebleken. In deze klasse werd er wel vaker 4-4 gespeeld. Koploper is Zevenaar met 5 gelijkspelen. De drie van de Spassky’s steken daar wat schril tegen af.

verslag de Spassky’s

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: