Hemelvaartweekend (update)

Nederlands Kampioen tot 13 jaar: Machteld van Foreestfoto van Sheila Timp.

foto Cissy Caljé-Ong (van facebook geplukt)
Wat een druk lang weekend hebben we toch altijd bij het schaken. Donderdag tot en met zaterdag NK D-categorie in Rijswijk (gewonnen door Machteld met een fraaie gedeelde derde plaats voor Loek). Donderdag tot en met zondag het weekendtoernooi van Groningen met maar liefst 74 deelnemers (winnaar nog niet bekend want er moeten nog twee ronden gespeeld worden). En dan op donderdag de halve en hele finale van de KNSB-beker waarvoor de Groninger Combinatie zich heeft geplaatst (ze werden tweedes).

En dan wordt je ook nog aangesproken door de voorzitter van de NOSBO dat hij het verslag van de laatste ronde van de promotieklasse heeft gemist op De schaakreporter. Dat kwam natuurlijk doordat uw verslaggever bijna als laatste bezig was een mooi eindspel te winnen. Dat lukte maar daarmee ontliep zijn clubje de degradatie niet. Het was natuurlijk wachten op de verslagen van de verenigingen maar die lieten lang op zich wachten. Ja de degradant had s-nachts al een verslag op hun site, maar omdat ik die zelf geschreven had hoefde ik deze niet te lezen. Althans dat dacht ik. Achteraf had ik het beter nog wel een keertje kunnen doen want er zaten nogal een aantal spel- en tikfouten in.

KNSB-bekerfinale

Is het in de gewone competitie al vaak de vraag hoe de teams opkomen bij de beker is dat nog een stukje erger. Meestal bestaat de opstelling uit de fanaten die elke wedstrijd mee willen spelen. Was Kennemer combinatie vorig jaar zeer sterk met oa Loek van Wely dit jaar bleek zowaar de Groninger Combinatie op papier net wat sterker te zijn dan de combinatie uit het Kennemer land. Stukkenjagers en MU Consult Apeldoorn waren op papier wat zwakker. De loting bracht de twee sterkerre teams tegen de twee zwakkere teams.

SAM 9092In de voorronde won Groninger Combinatie afgetekend van De Stukkenjagers uit Tilburg. Tenminste als u alleen kijkt naar de uitslag. Voor de kijkers was het een moeizame overwinning die langzaam tot stand kwam. Vooral op het bord van Jasper Geurink tegen Anne Haast was elke uitslag mogelijk geweest. De uiteindelijke remise was dus wel terecht. Daan Brandenburg aan bord 1 speelde eveneens remise terwijl Jan Werle en Sipke Ernst wonnen.

In de finale ging het al snel bergafwaarts. Jan vond dat hij wat vermoeid was en nam plaats op bord 4. Daar kwam hij niet verder dan remise. Sipke stond al snel in een stelling waarin hij bijna geen zetten kon doen en moest m,aar afwachten hoe de tegenstander zou gaan winnen. Je hoopt natuurlijk op een fout van de tegenstander, maar die kan rustig al zijn stukken goed zetten. En van een grootmeester mag je verwachten dat die dat ook rustig doet. En ja de tegenstander van Sipke was een grootmeester (David Klein). Middels een mooie slotcombinatie werd Sipke tot overgave gedwongen. Wilt u die partij met commentaar naspelen dan klikt u maar op onderstaande link. Daan wist vervolgens het eindspel niet remise te houden. Twee verbonden vrijpionnen van de tegenstander rukten gestaag op terwijl de twee pluspionnen van zwart niet vooruit kwamen.  Dat Jasper een geweldige partij op de mat legde en ook in tijdnood (in de beker krijg je maar 5 seconden erbij ipv de normale 30 seconden) bleef hij koel en geconcentreerd spelen. Hij haalde daarmee de winst in  zijn partij, maar voor de wedstrijd maakte het niets meer uit.

Herman Grooten op Schaaksite met partij Ernst – Klein

De groepsfoto van het team van de Groninger Combinatie (uiteraard door Harry Gielen); foto’s Harry Gielen

KNSB bekerteam GCOp de foto van links naar rechts: Daan Brandenburg, Sipke Ernst, Jan Werle en Jasper Geurink.

foto’s Schaakjan

NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP  categorie D (tot 13 jaar)

Ik heb het bovenin al aangekondigd. Machteld van Foreest is de nieuwe Nederlands Kampioen D. Niet bij de meisjes, neen bij de jeugd. Ouderwets gezegd: bij de jongens.

Ze deed dat met 7 winstpartijen en twee remises. De remise in ronde 2 leek teleurstellend gezien de lage rating van de tegenstander. Achteraf bleek die tegenstander wel nummer 3 te worden. Dat had Machteld natuurlijk van te voren willen weten. Er was nog één speler met 8 uit 9 dus Machteld moest een barrage spelen. Die won ze zeer overtuigend met twee goede partijen. Speelt u ze maar eens na.

partijen Machteld

Op 6,5 punt eindigden vier spelers op de gedeelde derde plaats. Eén van die drie was Loek van der Hagen die met een + 1,36 score niet ontevreden mag zijn. Jaël Wieringa eindigde met 5 punten (+1,52) op de 20e plaats. Nanne van Foreest eindigde met 4 punten op de 34e plaats en zal daar gezien de tegenstand niet helemaal blij mee zijn. Er waren 50 deelnemers.

Bij de meisjes kwamen de NOSBO-deelnemers uit Assen: Lyne Bruggink en Stella Dekker. Ze eindigden gezusterlijk naast elkaar. Beiden haalden 4,5 uit 9. Lyne werd daarmee 15e en Stella 16e. Allebei speelden ze drie keer winst, drie keer remise en drie keer verlies. Omdat rating in deze groep helemaal niets zegt kan ik niet zeggen of de meisjes tevreden zijn. Dat lezen we wel op de site van sc Assen.

foto’s Frans Peeters

Weekendtoernooi Groningen

foto’s en twee video’s van Schaakjan    foto’s Harry Gielen

Een spannende laatste ronde. Drie spelers op 5 uit 6 (Sipke Ernst, Nick Maatman en Bonno Pel) Daarachter zes mensen met 4,5. Vanaf 15.00 start de laatste ronde en u kunt de topborden hier volgen.

foto van Jan van Os.Verrassende uitslagen tot nu toe:

ronde 1: Van de 33 partijen waren er 5 remises en bij 28 won de sterkste speler. Gezien de ratingverschillen zijn alle remises eigenlijk als verrassend te beschouwen. Het grootste ratingverschil bij deze remises was bij Russel Spears tegen Erik Jan Hummel nl. 614.

ronde 2: David Knight wist te winnen van Erik Hoeksema die als ik de partij bekijk het wel wat lichtvaardig opvatte. Niettemin een goede prestatie van David. Verder won Timo Können van Simon Elgersma. Opvallend was verder dat Jonas Hilwerda voor de tweede dag op rij niet wist te winnen van spelers rond de 1600. Dit keer 7 remises waarvan 6 in de bovenste helft van de ranglijst. De sterkte verschillen worden elke ronde natuurlijk kleiner en de kans om als sterkere ook te winnen nemen daarmee natuurlijk af.

ronde 3: Ivo Maris liet zich de kaas van het brood eten door Eelke de Boer. Denken dat je je alles kunt veroorloven en je maar wat doet wordt door de jeugd vaak snel en hard afgestraft. Zyon Kollen kwam niet door Mick van Randtwijk heen. Erik Jan Hummel heeft zijn vorm nog niet en verloor van Benno de Jongh. Brabander Nico Visser (1557) won van Ardin Bosboom (1871)

ronde 4: Sipke Ernst speelde zijn eerste remise (na de bye in ronde 1 ivm deelname aan de bekerfinale) en wel tegen Adrian Clemens. Nico Visser won weer, nu van Onno Elgersma (1974) en is nu met +2,2 de man met het hoogste W/We.

foto van Jan van Os.ronde 5: Elnathan Ghebreab (1437) weet te winnen van Johan Mostertman en dat nadat hij in de vorige ronde ook al won van Egbert Huizinga. Nico Visser verloor van Erik Jan Hummel en daarmee komt voorlopig een einde aan zijn zegereeks. Taco van de Poel speelde nog niet zo geweldig dit toernooi maar haalde nu zijn eerste zege ten koste van Wim Krijnen (zie zijn commentaar bij de video).

ronde 6: Eelke de Boer won zijn eerste drie partijen, kreeg toen twee verliespartijen om de oren (van Nick Maatman en Erik Hoeksema). Zijn derde verliespartij in deze ronde tegen Ardin Bosboom zal niet ingecalculeerd zijn. Elnathan Ghebreab won ook deze ronde en wel van Joop Hummel. De laatste heeft zijn toernooi niet. niet alleen kwa uitslagen, maar ook kwa tegenstand. Vier keer een 1500 speler en een keer een 2500 speler (naast een bye).

foto van Jan van Os.ronde 7: Binnen 20 minuten spelen Nick Maatman en Sipke Ernst na 7 zetten remise. De weg ligt open voor Bonno Pel om de hoofdprijs te pakken. Daarvoor moet hij wel winnen van Ivo Maris. Dat deed hij niet. Ivo offerde zich door de zwarte stelling heen. Een partij om na te spelen. Hierdoor zijn er vijf winnaars. Maatman, Ernst, Hoeksema, Maris en Kollen. Nick Maatman is officieel toernooiwinnaar en daarmee ook kampioen van de NOSBO.

Frans top 12 teams

De franse competitie wordt in een toernooivorm gespeeld. Elf ronden in elf dagen achter elkaar. Jorden van Foreest speelde een belangrijke rol bij het kampioenschap van zijn team Clichy met een score van 9 uit 11. Zijn enige verliespartij zorgde overigens wel voor het enige puntverlies van zijn team. Ze bleven de concurrent echter een wedstrijdpuntje voor. Hij werd geen topscoorder van het toernooi, dat werd Maxim Rodshtein met 9,5 uit 11.

 

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: